Egyperces

2014.11.06. 21:03

A Rubik-kocka bekerült az amerikai Játék Hírességek Csarnokába

A Rubik-kocka, a buborékfújó és az apró zöld játékkatonák kerültek be idén az amerikai Játék Hírességek Csarnokának (National Toy Hall of Fame).

A három népszerű játék kilenc további finalistát, köztük a Fisher-Price apró embereit és Az én kicsi pónimat maguk mögé utasítva csatlakoztak a mások mellett Barbie-babát, G.I. Joe-t, a Scrabble betűjátékot és a hullahopp karikát felvonultató illusztris társasághoz.

A masszív műanyag katonákat nagyjából 1938 óta gyártják. Népszerűségük igencsak visszaesett a vietnami háború idején, ám a Pixar stúdió 1995-ös Toy Story - Játékháború című animációs filmje révén a mozivászon sztárjaivá váltak, és azóta is több millió darabot gyártanak belőlük évente.

Ifjabb Rubik Ernő 1974-ben rukkolt elő játékával, a bűvös kockával, amely az egész világot meghódította. A Rubik-kocka 1980-ban érkezett meg az Egyesült Államokba az Ideal Toy Corp jóvoltából. 1980 és 1982 között több mint 100 millió darabot adtak el belőle. Az első Rubik-kocka-világbajnokságot 1982-ben Budapesten rendezték meg: egy 16 éves amerikai fiú lett az első 22,95 másodperces világcsúccsal.

Ma már több mint ötven országban folynak bajnokságok. A legjobbak átlagosan 7-8 másodperc alatt rakják ki a hagyományos háromszor hármas kockát. A csúcsot jelenleg egy holland tinédzser, Mats Valk tartja, aki tavaly 5,55 másodperc alatt tekerte egymás mellé a színeket. A kockakirakási verseny ma már bekötött szemű, félkezes, fél lábon állós, egy légvételes, víz alatti kirakós és egyéb kategóriákban is zajlik.

A New York állambeli The Strong múzeumban működő Játék Hírességek Csarnoka szerint a gyerekek már legalább a 17. század óta rajonganak a szappanbuborékokért, legalábbis a mai Belgium területéről származó festmények tanúsága szerint. Évente több mint 200 millió buborékfújót értékesítenek világszerte. Az intézmény szóvivője, Shane Rhinewald szerint a buborék mint fantáziajáték került be a csarnokba, csak úgy, mint korábban a bot és a takaró.

A Játék Hírességek Csarnokába évről-évre új "tagokat" vesznek fel. A győztesekről játékgyűjtők, tervezők és pszichológusok alkotta 24 fős bizottság dönt, de bárki ajánlhatja kedvenc játékát, ám ahhoz, hogy egy jelölt bekerüljön a döntősek közé, szigorú kritériumoknak - nemzedékeken átívelő történet, kreativitásfejlesztés - kell megfelelnie.

Ezek is érdekelhetik