Egyperces

2014.09.21. 10:09

Visszatértek a Szomszédok Gazdagrétre - fotók

30 évvel ezelőtt költöztek be az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelep lakásaiba.

Harminc évvel ezelőtt költöztek be az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelep lakásaiba, a 12 ezres közösség szombaton családi programokkal, koncertekkel, halászléfőző-versennyel ünnepelte az évfordulót.

A városrész nevét az ország az 1980-as és 1990-es években a helyszínen forgatott, Szomszédok című tévéfilmsorozatból ismerte meg. A mostani rendezvényen is megjelent több, a sorozatban játszó, ismert színművész, a házigazda [namelink name="Nemcsák Károly"] színész volt.

Frajt Edit, a Szomszédok című tévéfilmsorozat szereplője a 30 éves gazdagréti lakótelepen, az évforduló alkalmából felavatott „szomszédok padjánál” 2014. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Frajt Edit, a Szomszédok című tévéfilmsorozat szereplője a 30 éves gazdagréti lakótelepen, az évforduló alkalmából felavatott szomszédok padjánál szeptember 20-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fesztiválon - utalva a sorozat címére - felavatták a "szomszédok padját", amelyre bárki rátehetett egy a saját nevére gravírozott lakatot. A köztelevízió népszerű televíziós sorozatát 1987 és 1999 között forgatták a Csíkihegyek utca 1. (a filmekben Lantos utca 8.) szám alatti négy lakásban, az egyikben az ismert Gábor-Juli stúdiót, szépségszalont rendezték be.

A filmsorozatban - amelyben a Takács, a Mágenheim és a Vágási család mindennapjait mutatták be - mások mellett szerepet kapott Zenthe Ferenc, Komlós Juci, [namelink name="Kulka János"], [namelink name="Frajt Edit"], [namelink name="Fehér Anna"], [namelink name="Trokán Péter"], [namelink name="Ábel Anita"], [namelink name="Csűrös Karola"], Nemcsák Károly, [namelink name="Ivancsics Ilona"], Palócz László, Máriáss József, Raksányi Gellért és [namelink name="Koltai János"].

A rendezvényen a színészek közül többen is részt vettek és lakatot tettek a "szomszédok padjára", köztük Frajt Edit, Nemcsák Károly és Trokán Péter, továbbá a kerület polgármestere, [namelink name="Hoffmann Tamás"] is. A "szomszédok padját" később annál az épületnél helyezik majd el, ahol a sorozatot felvették.

A fesztiválhoz kapcsolódott a megalakulásának ugyancsak 30. születésnapját ünneplő helyi kábeltévé, az Újbuda TV, akkori nevén a Gazdagréti Közösségi Televízió, amelynek munkatársai archív felvételeket mutattak be a korabeli műsoraikból, riportjaikból.

Nemcsák Károly, Trokán Péter, Frajt Edit, a Szomszédok című tévéfilmsorozat szereplői, valamint Hoffmann Tamás polgármester (b-j) a 30 éves gazdagréti lakótelepen, az évforduló alkalmából felavatott „

Nemcsák Károly, Trokán Péter, Frajt Edit, a Szomszédok című tévéfilmsorozat szereplői, valamint Hoffmann Tamás polgármester (b-j) a 30 éves gazdagréti lakótelepen, az évforduló alkalmából felavatott szomszédok padjánál szeptember 20-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az önkormányzati fesztiválon "időutazásként" nosztalgiafotózást, "retró hajvágást", valamint helytörténeti sétákat is szerveztek a városrészt kevésbé ismerő kerületieknek, és vetélkedőt is tartottak, amelyen egyebek mellett kiderült, hogy a területet már a IV. században is lakták, az 1230-ban a pécsváradi apátságé volt. A városrész, ahol korábban szőlőültetvények voltak, 1847-től viseli mai nevét (a német Reiche Ried magyar tükörfordításából), és 1950-ben csatolták a XI. kerülethez, ahová 1984 májusában indult az első 153-as "kék" BKV-autóbusz.

A gazdagréti lakótelep szomszédságában felállított színpadon néptáncegyüttesek is felléptek, délután pedig [namelink name="Wolf Kati"] adta elő népszerű dalait.

A rendezvényen és a halászléfőző-versenyen több, az önkormányzati választáson induló jelölt is részt vett, a pártok pedig sátrakat állítottak fel, ahol saját főztjükkel látták vendégül a helyieket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!