Egyperces

2014.08.12. 13:19

Tabutémákat is feszegető sorozatot készített a kínai televízió

A dokumentumfilm-sorozat Teng Hsziao-ping születésének 110. évfordulója alkalmából készült.

Rendhagyó, érzékenynek számító témákat is érint az a dokumentumfilm-sorozat, amelyet Teng Hsziao-pingre emlékezve készített a kínai központi televízió (CCTV) a reformista politikus születésének 110. évfordulója alkalmából.

A Teng Hsziao-ping történelmi fordulóponton című, 48 részes sorozat kimerítően taglalja a kulturális forradalom 1976-os vége és a reform és nyitás első szakaszának levezénylése, 1984 között eltelt nyolc évet. A dokumentumfilm-sorozat Teng Hsziao-pinget a reformszemléletű vezető képén túl magánemberként, odaadó és támogató apaként és férjként is bemutatja.

A film első része azzal a hatalmi harccal kezdődik, amely Mao Ce-tung nagyhatalmú kommunista pártvezér 1976-os halálát követően alakult ki. Mao utódjaként Hua Kuo-fenget jelölte ki. A kulturális forradalom alatt üldözött Teng kijátszva Huát 1978-ra az ország első számú vezetőjeként emelkedett fel újra. Huát a kínai televízió történetében először mutatja be bármilyen alkotás - ismertette a CCTV.

A sorozat a kulturális forradalom legerősebb hajtóerejeként is emlegetett, radikális Négyek Bandájának bukására is kitér, amelynek egyik tagja és vezetője Mao negyedik felesége, Csiang Csing volt. A bandát 1981-es perük során 750 ezer ember üldözésével és csaknem 35 ezer ember halálával vádolták meg. Maóhoz való viszonya miatt a csoportosulás szintén érzékeny témának számít a kínai médiában.

Rendhagyó módon kerül képernyőre Hu Jao-pang, a párt 1982 és 1987 közötti főtitkára, Teng szövetségese, aki reformtörekvései miatt volt kénytelen lemondani tisztségéről. A Hu halálát követő héten törtek ki az 1989-es Tienanmen-téri diáklázadások, amelyek letörését követően a Hu-ról való információkat 2005-ig cenzúrázták.

A Global Times napilap a sorozat nyitottságáról megjegyzi, hogy nagymértékben hozzájárul a politikailag érzékeny témák számának csökkentéséhez a társadalomban.

Címkék#Kína
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában