Egyperces

2014.08.27. 23:14

Egy Banksy-műnek köszönhetően fennmaradhat egy ifjúsági klub

A festményt 403 ezer fontért (158 millió forint) adták el egy meg nem nevezett gyűjtőnek magánkereskedésben.

Egy bezárás fenyegette nagy múltú ifjúsági klub maradhat fenn az utcaművészet brit ikonja, a titokzatos Banksy jóvoltából, aki szülővárosának, Bristolnak adományozta A mobil szerelmesei című művét.

Mint a Broad Plain Boysí Club szerdán közölte, a klub faláról eltávolított festményt 403 ezer fontért (158 millió forint) adták el egy meg nem nevezett gyűjtőnek magánkereskedésben.

A vitatott tulajdonú falikép egy szerelmespárt ábrázol, amint ölelkezés közben a mobiltelefonjukat piszkálják. Az áprilisban a bristoli fiúklub falára erősített fa táblakép tulajdonjoga heves vitákat váltott ki, mert az ifjúsági klub az alkotást felfedezése után rögtön a sajátjává nyilvánította és a klub helyiségeiben helyezte el. A bristoli önkormányzat azonban egy múzeumban szerette volna kiállítani, ezért a rendőrséggel vitette el a klubból a képet.

A vitát végül maga Banksy döntötte el, aki levélben tudatta, hogy felőle a képet a klub megtarthatja. Az eladást Nagy-Britannia vezető utcaművészet-szakértője, Mary McCarthy intézte. A klub vezetői előzőleg arra számítottak, hogy akár kétmillió fontot is kaphatnak a képért.

Egy hétvégén, amelyen a festékszóróval készült művet a nagyközönség is megtekinthette az ifjúsági klubban, Banksy-rajongók 2000 font önkéntes adományt hagytak a klubban csak azért a lehetőségért, hogy megnézhették a képet. A 120 éve alapított Broad Plain Boysí Club megosztja a bevétel egy részét más bristoli ifjúsági klubokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!