Egyperces

2014.08.06. 16:06

A bürokrácia miatt ölték le az ajándék antilopokat

Nyolc, Csehországból származó antilopot pusztítottak el a Dél-Afrikai Köztársaságban, mert állítólag nem voltak rendben az irataik. A prágai állatkert antilopjait megegyezés alapján ajándékként szállították a johannesburgi állatkertbe.

Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója ezzel kapcsolatban szerdán mély felháborodásának adott hangot, s azt állítja, hogy az antilopok iratai rendben voltak. Bobek az ügyben már panasszal élt a világ állatkertjeit tömörítő szövetség (WAZA) elnökénél.

A dél-afrikai sajtó szerint az antilopok Frankfurton keresztül pénteken érkeztek meg Johannesburgba, de az ottani hatóságok nem engedték be őket az ország területére. Arra hivatkoztak, hogy nincs megfelelő állatorvosi igazolásuk, ezért azt követelték, hogy szállítsák vissza őket Németországba vagy pedig pusztítsák el őket. Bár néhány állatorvos elutasította az állatok megölését, azokat végül is vasárnap injekcióval örökre elaltatták.

"A mi lelkiismeretünk tiszta. Az állatoknak minden szükséges papírjuk rendben volt. Ezt a johannesburgi állatkerttel együttműködve ismételten ellenőriztük" - mondta Bobek újságíróknak. A johannesburgi állatkert is tagja a WAZA-nak, jó a hírneve, ezért Prága szívesen tett eleget kérésüknek és elküldte a kért antilopokat.

Bobek elmondta: az utóbbi években a prágai állatkert több lovat is exportált Mongóliába, így elegendő tapasztalata van arról, hogy milyen papírokat, ellenőrzéseket kell elkészíteni ezekben az esetekben. Hangsúlyozta, hogy az antilopok egészségesek voltak.

A dél-afrikai sajtó viszont azt állítja, hogy az állatok nagyon rossz állapotban voltak, éhesen és szomjasan érkeztek Johannesburgba, fennállt a fertőzés veszélye.

A prágai állatkert azt gyanítja, hogy a johannesburgi állatkert vagy annak néhány vezetője nagy valószínűséggel egy magánkereskedő számára rendelte meg náluk az állatokat, de az üzlet valamilyen oknál fogva meghiúsult, ami az állatok vesztét okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!