Egyperces

2014.07.14. 16:00

Öles léptekkel halad előre a kínai animációs filmgyártás

Öles léptekkel halad előre az animációs filmgyártás Kínában: az ágazat bevétele tavaly elérte a 87 milliárd jüant (3200 milliárd forintot), a kormány pedig az utóbbi hónapokban indított támogató programot az animáció támogatására.

A Sanghajban megrendezett 10. Kínai Nemzetközi Rajzfilm és Játék Expón ismertetett adatok szerint az utóbbi három évben az animációs ágazat évi 1,6 milliárd jüannal (58 milliárd forinttal) növelte bevételeit. Az animációs filmek exportja - amelyet a kormány szeretne erősíteni - 2013-ban elérte a 160 millió dollárt (36 milliárd forintot), ami az előző évhez képest 22,8 százalékos emelkedést mutat. Kínában 4600 animációs vállalat működik, 220 ezer embernek adva munkát.

Tavaly 29 kínai animációt mutattak be az országban. A hazai gyártású animációk 2013-ban 24 milliárd forintnyi bevételt hoztak, ez egy év alatt 48 százalékos növekedést jelez.

A kínai animáció sokáig szenvedett pénzhiánytól és alkotásai elvesztek a Spongyabob-szériák, valamint a japán klasszikus animék között. Most azonban a szektor új életre kelt, a kínai animációs produkciókra szívesen ülnek be a nézők a mozikba, és jó színvonalú produkciók születnek.

Az utóbbi hónapokban a kínai kormány új programot indított az animáció lendületbe hozására, a cannes-i filmfesztiválon a kínai delegáció külön foglalkozott a kínai animációk népszerűsítésével. A világ második legnagyobb filmes piacán olyan nagyszabású produkciókat támogatnak, mint a háromdimenziós Kong című animáció, amely 9 milliárd forintnyi költségvetéssel készül - ismertette a The Hollywood Reporter.

Januárban került a kínai mozikba egy népszerű kínai tévésorozat nyomán a Boonie Bears: To the Rescue című produkció, amelyre már premierje napján egymilliárd forintnyi értékben vettek jegyet a nézők.

Címkék#film
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában