Egyperces

2014.07.21. 18:11

Meghalt Karl Albrecht, az Aldi alapítója

A milliárdost hétfőn temették el szűk családi körben. Halálának okát nem közölték.

Kilencvennégy éves korában elhunyt Karl Albrecht, a németországi központú Aldi üzletlánc egyik alapítója - adta hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap hétfőn a honlapján.

A diszkont élelmiszeráruház-modell egyik kidolgozóját esseni otthonában érte a halál még szerdán. A milliárdost - aki a Forbes magazin számításai szerint Németország leggazdagabb embere volt - hétfőn temették el szűk családi körben. Halálának okát nem közölték.

A FAZ a németországi üzletemberek második világháború utáni nemzedékének egyik legnagyobb alakjaként jellemezte Karl Albrechtet. Az Aldi-alapító a nyilvánosság teljes kizárásával élte életét, nem adott interjúkat, nem jelent meg nyilvánosan, fotó sem készült róla, és még az egyik legnagyobb állami kitüntetést, a szövetségi érdemkeresztet sem vette át személyesen.

A háború után, 1948-ban vette át fivérével, a négy évvel ezelőtt, 88 éves korában elhunyt Theo Albrechttel szüleik kisboltját Essenben. Ebből nőtt ki 1961-re az "Albrechts Discount" elnevezésű vállalkozás, amely Aldi néven vált ismertté világszerte. A társaságot idővel kétfelé bontották, az Aldi Nord Theo Albrecht, az Aldi Süd Karl Albrecht irányítása alá került.

Az Albrecht-fivérek sikerének receptje egyszerűen hangzott: szűk kínálat, gyors árucsere, megfelelő minőségű termékek olyan áron, amin a konkurencia rosszabb minőséget kínált.

Az Aldinak jelenleg összesen csaknem 10 ezer üzlete van 18 országban - köztük Magyarországon -, az áruházlánc becsült forgalma évi több mint 40 milliárd euró (12 ezer 400 milliárd forint).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában