Egyperces

2014.07.31. 12:52

Hajóroncsot találtak a World Trade Center alatt - videó

A lerombolt ikertornyok egykori helyén, a mai utcaszint alatt 6,7 méterrel találtak a roncsokra, melyekbe a munkagép markolói megakadtak.

munkatársunktól

Kétszáznegyven éves lehet a Manhattanben négy évvel ezelőtt feltárt hajó. A régészek szerint a hajó az amerikai történelem két fontos csomópontjához kapcsolódik: a függetlenségi háborúhoz és a 2001-es Word Trade Center elleni terrortámadáshoz.

A Columbia Egyetem kutatói szerint a nagyjából 1773-ra datált hajó vázának építéséhez használt tölgyfa Philadelphia környéki erdőségekből származik, és megegyezik azzal a faanyaggal amelyből a Függetlenségi Csarnok (Independence Hall), a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának helyszíne is épült.

A hajó 32 láb (nagyjából 10 méter) hosszú darabjára 2010 júliusában bukkantak rá 6 méterrel az utcaszint alatt, miközben mélygarázst építettek az új Word Trade Center 1-es számú tornyához a 2001-es terrortámadás helyszínén.A régészek szerint a feltárt maradványok vizsgálata alapján megállapítható, hogy egy Philadelphiában épített holland típusú hajóról van szó, amelyet sekély, köves vízben használhattak teher- és személyszállításra. A hajó 20-30 évig szolgálhatott mielőtt a Hudson-folyó mélyére süllyedt egy olyan szakaszon, amely feltöltése után ma Manhattan területét alkotja.

A 2010-ben feltárt hajó a második, amelyet Manhattanben találtak az elmúlt évtizedekben. Legutóbb 1982-ben bukkantak régészek egy teherhajó maradványaira a városnegyedben folytatott földmunkák során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában