Egyperces

2014.07.22. 13:03

43,5 milliárdot kapnak a kukkoló nőgyógyász áldozatai

Az orvos nőgyógyászati vizsgálatai közben titokban videofelvételeket és fotókat készített.

Százkilencven millió dollár (43,5 milliárd forint) kártérítést fizet a baltimore-i John Hopkins kórház annak a mintegy nyolcezer nőnek és lánynak, akikről egy orvos nőgyógyászati vizsgálatai közben titokban videofelvételeket és fotókat készített.

Nikita Levyt, aki több mint két évtizedig dolgozott a kórházban, 2013 februárjában azonnal elbocsátották, miután egy kolléganője, aki felfedezte, hogy az orvos a nyakában egy tollnak látszó minikamerát visel, értesítette a hatóságokat.

Levy pár nappal később öngyilkosságot követett el. A szövetségi nyomozók mintegy 1200 videofelvételt és 140 képet találtak az otthonában lévő számítógépeken.

Minden nőt súlyosan érintettek a történtek, voltak, akik tanácsadásra szorultak, álmatlanság kínozta őket, nem tudtak helytállni a munkájukban, otthon, és a trauma problémát okozott a párkapcsolatukban - mondta el Jonathan Schochor, az áldozatokat képviselő ügyvédek vezetője.

A kórház és a sértettek között létrejött előzetes megállapodást a bíróság hétfőn hagyta jóvá. A szóban forgó összeg, 190 millió dollár az egyik legmagasabb kártérítés, amelyet az Egyesült Államokban szexuális visszaélést elkövető orvos ügyében valaha kifizettek.

Levy ügyében nem került sor vádemelésre, a történtek azonban súlyosan veszélyeztetik a világ egyik vezető kórházának tekintélyét.

Az áldozatok jogi képviselői szerint nők ezreinek okozott lelki sérülést az ügy, még akkor is, ha arcuk nem látszik a nemi szerveikről készült felvételeken, és nem lehet azonosítani, hogy mely páciensről és hányszor készített felvételt az orvos.

A felperesek egyik ügyvédje, Howard Janet arról is beszámolt, hogy 62 lány volt az áldozatok között, és Levy a kórházi protokollt is megsértette, amikor a vizsgálóból kiküldte az asszisztenseket.

A kórház közleménye szerint a biztosítás fedezi a kártérítési összeget. Az intézmény illetékesei leszögezték, nem tudtak arról, hogy mit művelt Levy, és reményüket fejezték ki, hogy a létrejött megállapodás és a nyomozóhatóságok megállapítása, miszerint a felvételeket az orvos senkinek sem adta tovább, segít az áldozatoknak az ügy lezárásában. "Egyetlen személy nem határozza meg a John Hopkinst" - tették hozzá.

A nők tanúvallomásaiból kiderült, hogy volt közöttük, akiket a vizsgálat során "nem helyénvalóan" tapintott meg és akadt, akiket verbálisan is bántalmazott. Néhányan azt mondták, hogy szükségtelenül is berendelte őket vizsgálatra az orvos.

A kórház és a felperesek közötti megállapodás nyolc ügyvédi iroda közreműködésével jött létre. Az érintett nők mindegyikével interjút készített egy törvényszéki pszichológus és egy poszttraumásstressz-szakértő, hogy megállapítsák, mekkora lelki sérülést szenvedtek el, és mennyi kártérítés jár nekik.

Egy 67 esztendős páciens, Myra James, aki vállalta, hogy nevével nyilatkozik az ügyben, elmondta: húsz évig jár rendszeresen a vizsgálatokra, de mióta fény derült a történtekre, egyszer sem ment nőgyógyászhoz. "Nem tudom rávenni magam, hogy elmenjek. Az ember ott fekszik, kiszolgáltatva. Ez erőszak, ez szörnyű, nincs bizalmam többé. Soha!" - hangsúlyozta. Azt is elmesélte: furcsának találta, hogy Levy nővér jelenléte nélkül vizsgálta. Valójában félt tőle, de az összes orvosa a Hopkinsban dolgozott, ezért nem hagyta ott.

Az 54 esztendős Levy a manhattani Weill Cornell Orvosi Egyetemen szerzett diplomát, majd a Kings Megyei Kórházban töltötte rezidens éveit. 1988-ban lépett be a Hopkinsba. Negyedszázados munkája során 12 600 páciense volt a kórházban.

A kórház tavaly minden, Levy beteglistáján szereplő nőnek bocsánatkérő levelet küldött, és arra bíztatta őket, hogy forduljanak a Hopkins egy másik specialistájához. Sokakat azonban Schochor szerint olyan mélyen traumatizált a dolog, hogy otthagyták a kórházat, és a gyermekeiket sem küldik az ottani orvosokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában