Egyperces

2014.05.08. 23:14

Tíz év börtönt és ezer korbácsütést kapott a szaúdi honlapalapító

Tavaly még "csak" hét év börtönnel és 600 korbácsütéssel "sújtották". A súlyosbításban még millió rial - 60 millió forintnyi összeg - megfizetésére is kötelezte a másodfokú bíróság.

MTI

A tavalyi első fokúnál is szigorúbb büntetést szabtak ki arra a szaúd-arábiai férfira, aki világhálós honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban: 10 év börtönre és ezer korbácsütésre ítélték másodfokon.

Tavaly még "csak" hét év börtönnel és 600 korbácsütéssel "sújtották". A három esztendővel és 400 korbácsütéssel súlyosbított, e hét közepén kihirdetett büntetés részeként 1 millió rial - 60 millió forintnyi összeg - megfizetésére is kötelezte a másodfokú bíróság. Az ügyészség még a súlyosbítást is túl enyhének találta.

Az ítélet ellen fellebbezhetnek a vádlott ügyvédei.

A férfit, Raif Badauit 2012 júniusában vették őrizetbe azzal a váddal, hogy számítógépes bűnöző és nem fogad szót apjának. A sivatagi királyságban az utóbbi is "jogos" bűn, törvény rendelkezik a fiúi engedetlenség büntethetőségéről. Badaui honlapfórumát, amelynek címe Szabad Szaúdi Liberálisok volt, már tavaly megszüntette a hatóság. A honlapon olyan cikkek is megjelentek, amelyek bírálták a legfőbb szaúdi egyházi méltóságokat, köztük a főmuftit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!