Egyperces

2014.05.07. 17:27

Bilincsbe verve vittek két képviselőt a parlamenti ülésre

Bilincsbe verve vitték a görög parlamentbe az Arany Hajnal nevű neonáci párt két, előzetes letartóztatásba helyezett képviselőjét szerdán. Ez volt az első olyan alkalom, hogy parlamenti képviselő megbilincselve érkezett a törvényhozás épületébe.

A képviselőknek a pártjuk ellen felhozott bűnszervezeti vádakkal kapcsolatban kellett megjelenniük a törvényhozás előtt. A parlament délután szavaz a két férfi mentelmi jogának megszüntetéséről, a görög jogszabályok alapján a képviselőknek ilyen esetekben joguk van felszólalni a testület előtt.

Jorgosz Jermenisz

Jorgosz Jermenisz
Jorgosz Jermeniszt és Sztatisz Bukuraszt egy rendőrségi járművel szállították a helyszínre, és miután bevezették őket az épületbe, levették róluk a bilincset.

A képviselők a meghallgatáson tagadták, hogy illegális fegyverek és lőszerek birtokában lettek volna.

Jermenisz, aki állítólag a bevándorlók elleni görögországi támadások egyik főszereplője volt, a rossz bánásmódra panaszkodott. "A mai nap be fog vonulni a történelembe, ez az első alkalom, hogy egy képviselő megbilincselve érkezik a parlamentbe" - mondta a magát politikai fogolynak nevező férfi.

A parlament az Arany Hajnal két másik képviselőjének mentelmi jogáról is szavazni fog: egyiküket fegyverek és robbanóanyagok birtoklásával, másikukat pedig bűnszervezet működtetésével vádolják.

Az eddigi ügyek kapcsán a parlament minden esetben nagy többséggel támogatta az Arany Hajnal-képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.

A 300 fős athéni parlamentben 18 tagú frakcióval rendelkező szélsőséges pártnak eddig hat képviselőjét - köztük Nikosz Mihaloliakosz pártelnököt - helyezték előzetes letartóztatásba, három további képviselő ellen pedig szintén eljárás folyik.

A párt ellen azután indult nyomozás, hogy egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódnak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e ehhez a gyilkossághoz.

Az Arany Hajnal - amely közvélemény-kutatások szerint a harmadik legnépszerűbb párt Görögországban - alkotmányellenes összeesküvésnek tartja az ellene folyó eljárást, és azt hangoztatja, hogy politikai üldözés áldozata. November elején a párt két tagjával anarchista fegyveresek végeztek Athénban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!