Egyperces

2014.05.04. 16:34

116 évesen kapott először nyugdíjat egy perui asszony

Azok a 65 éven felüliek igényelhetnek egy kéthavonta 250 sollal (20 ezer forint) járó minimális nyugellátást, akik a legnagyobb szegénységben élnek és saját jogon nem rendelkeznek semmiféle nyugdíjjogosultsággal.

MTI

Száztizenhat évesen kap először nyugdíjat egy 116 éves perui asszony, aki két és fél hónappal idősebb a világ legidősebb nőjeként nyilvántartott japán Okava Miszaónál.

A dél-amerikai országban pénteken jelentették be a hatóságok, hogy egy új, az év elején indult szociális program keretében életében első ízben májustól nyugdíjat kap egy Filomena Taipe Mendoza nevű özvegyasszony, aki iratai szerint 1897. december 20-án született, vagyis már elmúlt 116 éves.

A "Nyugdíj 65" elnevezésű népjóléti program keretében azok a 65 éven felüliek igényelhetnek egy kéthavonta 250 sollal (20 ezer forint) járó minimális nyugellátást, akik a legnagyobb szegénységben élnek és saját jogon nem rendelkeznek semmiféle nyugdíjjogosultsággal.


Mint közölték, Peru legidősebb asszonya pusztán csak azért nem kaphatta meg az év elejétől már járó ellátást, mert a nyugdíjprogramra kifejlesztett számítógépes szoftver nem ismer fel 1900 előtti születési dátumot. Taipe Mendoza nyugdíjbankszámláját is így végül kézzel töltötték ki.

A vélhetően a világ igazoltan legidősebb nője nagyon egyszerű körülmények között él a kelet-perui Huancavelica tartományban, egy Pocuto nevű faluban, amelyet egész életében nem hagyott el. Fiatalon megözvegyült, és egyedül nevelte fel kilenc gyermekét, akik közül már csak hárman élnek.

A matróna a hosszú élet titkát a táplálkozásban véli megtalálni. Mint elmondta, mindig is csak burgonyán, babon, kecske- és birkahúson, tejen, sajton élt, csupa olyasmin, amit a ház körül is meg tudott termelni. Konzervet vagy dobozos üdítőitalt sosem fogyasztott.

Egy kívánsága van: szeretné, ha újra lenne foga. Ma már csak kukoricakásán és burgonyapürén él.

Hivatalos adatok szerint Peruban 424 százévesnél idősebb ember részesül a speciális nyugellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!