Egyperces

2014.05.01. 11:13

10 étel, ami valójában potenciális gyilkos

A zöld burgonya mérgező, a brazil dió radioaktív, a szerecsendió pedig hallucinogén is lehet.

1. Cseresznyemag. A cseresznye magjának kettéharapásával kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel, ami nagy mennyiségben halálos lehet.

2. Rebarbara. A rebarbara levelét semmiképp ne együk meg, mert a magas oxálsav-koncentrációja miatt mérgező. Csak a szára ehető, de mielőtt feldolgozzuk, meg kell mosni és hámozni, mert a héja szintén oxálsavat tartalmaz.

3. Csillaggyümölcs. A vesebántalmakban szenvedő emberek, krónikus vese elégtelenségben szenvedők, vagy azok akik vesedialízis kezelésen vesznek részt, kerüljék a fogyasztását. A gyümölcs oxálsav tartalma nagyon magas, éppen ezért kis mennyiség is súlyos károkat okozhat.

Forrás: BuzzFeed

Forrás: BuzzFeed
4. Burgonya. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% szolanin is lehet, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet. A szolanin lokálisan a nyálkahártyát izgatja. Felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.

5. Manióka. Bár nálunk kevésbé elterjedt, azonban ha mégis felhasználnánk, főzés előtt mindig alaposan áztassuk be és főzzük meg, a legtöbb maniókafajtában ugyanis különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő.

6. Brazil dió, vagy amazon mandula. Magas rádiumtartalma miatt ez a legradioaktívabb termés.

7. Vörös vesebab. Főzve kiváló ételeket készíthetünk belőle, azonban nyersen fogyasztva borzasztó hányingert és hányást idéz elő.

Forrás: BuzzFeed

Forrás: BuzzFeed
8. Ugyanez igaz a limababra is. Főzzük őket legalább tíz percig, és megelőzhetjük a cianid mérgezést.

9. Szerecsendió. Kis mennyiségben csupán jobb lesz a hangulatunk tőle, azonban ha két evőkanálnál nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, hallucinációk jelentkezhetnek. Nagy mennyiségben halálos is lehet.

10. Rozskenyér. A penészes rozskenyér az LSD-hez hasonló formájú vegyületeket tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!