Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Tudta? A gyümölcslé csaknem olyan káros, mint a kóla

A cukros üdítők fogyasztása, ideértve a gyümölcsleveket is, növelheti a rák kialakulásának kockázatát - írja a Guardian. A lap által hivatkozott francia kutatás az első, amely egyértelmű kapcsolatot állapított meg a cukor és a rák között.
A cukros üdítőket, mint például a kólát, limonádét és energiaitalt, már kötötték az elhízáshoz, ami a rák egyik kiváltó oka lehet, de a mostani kutatás szerint ez nem az egyetlen magyarázat, ami miatt a cukor előidézheti a betegséget. A British Medical Journal-ban publikáltak szerint a száz százalékos gyümölcslé és a kóla fogyasztása ugyanolyan szoros kapcsolatba hozható a rákkal.

Dr Mathilde Touvier, kutatásvezető a következő tanácsot adta: "Mint általában a táplálkozás esetében, nem kell teljesen elkerülni bizonyos ételeket, csak mértékkel kell fogyasztani őket. Egészségügyi szakértők javaslata szerint kevesebb mint egy ilyen italt lehet fogyasztani naponta. Ha egyszer-egyszer elfogyasztunk egy cukros italt, az nem baj, de ha legalább napi egyet, az sok betegség kialakulásának kockázatát növelheti" - mondta.

Ez azzal magyarázható, hogy 100 ml kóla és ugyanennyi 100%-os narancslé cukortartalma közel egyenlő. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a gyümölcslevek valamivel egészségesebbek, mert van bennük egy kis vitamin és rost is. Mivel ez egy úgynevezett megfigyelési tanulmány, nem lehet egyértelmű ok-okozati összefüggést megállapítani. Az adatokat egy olyan felmérésben gyűjtötték össze, amiben mintegy 101 ezer ember vett részt, 79 százalékuk nő volt.

A résztvevők 3300 termék átlagos fogyasztását mérték egy kérdőíven keresztül, maximum kilenc éven át. Ez idő alatt körülbelül 2200 rákos megbetegedést diagnosztizáltak - ebből majdnem 700 mellrák volt. Megállapították, hogy a 100 ml-rel több cukros üdítő fogyasztása esetén a rák valószínűsége 18 százalékkal, a mellráké pedig 22 százalékkal nőtt. Bővebb részletek itt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás
A szélsőségességtől függ, hogy az emberek hány százalékánál okoz tüneteket. Tovább olvasom