Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Milyen a jó virsli és mennyibe kerül? Segít a szakértő

Szilveszterkor különösen sok virslit vásárolunk. A szakértő azt tanácsolja, hogy 1500 forintos kilós ár alatt sose vegyünk.
A szilveszterhez a pezsgő, a malachús, a hideg­tálak, a különböző saláták mellett hagyományosan hozzátartozik a virsli is: a hagyomány szerint az éjféli koccintáshoz illő harapnivaló. Sok vevő csak az árakat figyeli, amelyek főként szilveszterkor lehetnek igencsak becsapósak. Pedig egy-egy olcsóbb virslimárka azért is okozhat komoly csalódást, mert tele van mindenféle adalékanyaggal – a magas szójatartalomról már nem is beszélve. Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője természetszerűleg azt javasolja, hogy a minőségre koncentráljunk - írja a Bors.
 
– Inkább kevesebb, de minőségibb virslit vegyünk! 1500 forintos kilós ár alatt már nagyon érdemes gyanakodnunk, hogy nem olyan a virsli minősége, hogy érdemes lenne megenni. Ilyenkor megéri eljátszani a gondolattal: vajon mit is tartalmazhat ennyi pénzért a kiszemelt élelmiszer? – mondja.
 
A szakember azt tanácsolja, hogy csomagolt virslinél mindig nézzük meg az összetevőket. Ha ezek listája a vízzel kezdődik, akkor már gyanús a dolog. Ha magas a szója, a foszfát és a tejkoncentrátum mennyisége is, akkor nem érdemes megvásárolni a terméket.
 
– Fontos, hogy a hús szerepeljen az első helyen: egy felső kategóriás virsliben 80 százalék van. Amire viszont 100 százalék hústartalom van írva, az kamu, olyan nincs. A virslinek a víztartalma normál értelemben maximum 70 százalék lehet. Egyébként a baromfivirslik mindegyikében van ipari szalonna is, magyarán, az is fog sertést enni, aki nem akar. Muszáj is beletenni, hogy megkösse a vizet – magyarázza Dömölki Lívia, aki szerint a jó virslinek roppannia kell.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dietetikus: sokat kell inni és mozogni a súlyfelesleg elkerüléséért

Dietetikus: sokat kell inni és mozogni a súlyfelesleg elkerüléséért
Nem kell lemondani az ünnepi fogásokról, de mértékkel kell enni, és sok folyadékot kell fogyasztani… Tovább olvasom