Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban mellimplantátum okozta rák miatt

Kilenc nő halt meg az Egyesült Államokban egy ritka daganatos betegségben, amelyet feltehetően mellimplantátum váltott ki. Az egészségügyi hatóságok országszerte több mint 350 hasonló megbetegedést tapasztaltak.
A mellimplantátum és az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL, a non-Hodgkin limfóma egyik típusa) közötti lehetséges összefüggést már 2011-ben felvetették, de akkoriban csak kevés megbetegedést találtak.

Az amerikai gyógyszer- és élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) napjainkra 359 jelzést kapott a mellbetétekkel kapcsolatba hozható daganatos megbetegedésről, kilenc eset halállal végződött.

"Minden jelenleg rendelkezésünkre álló értesülés alapján arra következtethetünk, hogy a mellimplantátumos nők számára alacsony a kockázat, de nagyobb annál, mint a betétet nem viselők esetében" - közölte helyi idő szerint kedd este az FDA.

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett arra, hogy az ALCL kialakulhat a mellimplantátumot viselő nőknél. 

Az implantátum összetétele az esetek tanúsága szerint nem releváns: 186 rákos megbetegedés fordult elő szilikon betétek, 126 pedig sóoldatos betétek esetében. A többi esetben nem volt ismert az implantátum anyaga.

Az FDA sajnálkozását fejezte ki, amiért nehéz pontos képet rajzolni a mellimplantátummal kapcsolatos rákos megbetegedésekről, mert korlátozott adatok állnak rendelkezésre azok forgalmazásáról.

A daganatos megbetegedések többségében eltávolították a mellbetéteket, de egyes nők esetében kemoterápiát és sugárkezelést is kellett alkalmazni.

Decemberben Ausztráliából jelentettek 46, mellbetéttel kapcsolatos limfómát, közöttük három haláleset történt.

A francia Nemzeti Rákellenes Intézet két éve figyelmeztetett arra, hogy egyértelmű kapcsolatot állapítottak meg a betegség és a mellbetét között, de hangsúlyozta, hogy alacsony az előfordulási arány, ezért nem ajánlotta a betétek visszahívását.

A francia Gyógyszerügyi Hivatal (ANSM) szerint 2011 és 2016 júniusa között 29 anaplasztikus nagysejtes limfómás esetet regisztráltak mellbetétes nők körében Franciaországban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már népbetegségnek számít a kialvatlanság

Már népbetegségnek számít a kialvatlanság
Nem csak az alvás mennyiségével, hanem annak minőségével is gondok vannak. Ennek egyik oka az… Tovább olvasom