Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Fájdalmas mozdulatok

A mozgás létrejöttéhez az izmok erejét inak viszik át egyik csontról a másikra. Az inak eredési és tapadási pontjai rendkívül speciális felépítésű helyei az emberi szervezetnek, ugyanis a megannyi izomrost ereje ezen a relatíve kis területen összpontosul, ezáltal óriási terhelést kiváltva az adott ponton. Ezen területek túlerőltetés miatt létrejövő sérülése, következményes gyulladása és fájdalma rendkívül gyakori jelenség. Ilyen esetben az eredési, illetve tapadási pontokon minimális részleges szakadások jöhetnek létre, mely kiváltja a fájdalmas gyulladást.

Mindkét betegség esetén hasonló behatás jön létre a könyök külső, illetve belső oldalán. A betegségek elnevezésüket a két sportággal való kapcsolatuk miatt kapták.
 

Külső és belső károsodások


Hajlított könyök mellett egyszerűen ki lehet tapintani a felkarcsont kiszélesedő végét, a kétoldalt elhelyezkedő csontlécszerű képletet. A külső oldalról erednek mindazon izmok, melyek az alkar felső, szakszerűen háti részén futnak, míg a belső oldalról az alsó, azaz tenyéri oldali izmok indulnak. A külső oldali izmok végzik a csukló és az ujjak feszítését, míg a belső oldali izmok ugyanezen képletek hajlítását hozzák létre. A külső oldal károsodása a tenisz-, míg a belsőé a golfkönyök. Ilyenkor az eredési pontok válnak fájdalmassá, valamint az adott izmok mozgatása okoz fájdalmat.
 
A teniszkönyök-betegség rendkívül kínzó és visszatérő állapot. Fotó: Dreamstime
A teniszkönyök-betegség rendkívül kínzó és visszatérő állapot. Fotó: Dreamstime

 

A sport kevésbé emlegetett árnyoldalai


Természetesen minden olyan sport, munkavégzés vagy egyéb tevékenység, mely ezen izmok túlzott működtetésével jár, létrehozhatja a kórképet, de a fő kiváltó ok általában a sportolás. Általánosságban elmondható, hogy a teniszkönyök a gyakoribb kórkép. A tünetek között általában az alkar és csukló fájdalma és mozgáskorlátozottsága szerepel. Sokszor a betegek alig tudnak tárgyakat megfogni a kezükben.
Fontos a korán megkezdett terápia

Ennek első lépése a kiváltó ok felfüggesztése és a végtag pihentetése. A fájdalmakcsökkentése érdekében gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszert rendelünk. Jó hatású a helyi krémezés, jegelés is. A panaszok csökkenésével párhuzamosan nyújtó gyakorlatok végzése indokolt. Nem szűnő, durva panaszok esetén szteroid injekció hozhat enyhülést. Amennyiben a konzervatív terápia nem hoz eredményt, akkor műtéti úton bemetsszük az izompólyát, valamint szükség lehet az izomeredés leválasztására is. Sajnos a betegség műtét mellett is többször maradék tünetekkel gyógyul, néha ismételt operációra kényszerülünk, mely miatt rendkívül fontos a megelőzés és az idejében elvégzett kezelés.

Szerzőnk: Schendl Roland oropéd-, balesetsebész szakorvos

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívszorító videó: életében először látja anyukáját a látássérült baba

Szívszorító videó: életében először látja anyukáját a látássérült baba
Emil, a dán kisfiú megkapja élete első szemüvegét. Tovább olvasom