Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Évente háromszor kiisszuk a Hévízi-tavat

Évente háromszor kiisszuk a Hévízi-tavat
Vannak egyfajta örömszerzési funkciók a függőségnél, amelyek a kellemességről, az ellazulásról szólnak, s utána az újabb kereső magatartás: ezt az élményt újra és újra át akarom élni - nyilatkozta a Kisalföldnek adott interjújában dr. Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa.

"Az alkoholizmus népbetegség ma Magyarországon. Évente 14 liter, 96 százalékos alkoholnak megfelelő italt iszunk meg fejenként (ebben a csecsemők is benne vannak). Ez a Hévízi tó kiivását jelenti háromszor."
Dr.Zacher Gábor

A leggyakoribb az alkoholizmus

– Mit is jelent a függőség?
– Alapvetően egy értékrendbeli változást jelent: ami számomra fontos, arra mindig lesz pénzem. Beivódik az életembe, és gyakorlatilag teljesen természetes, hogy én azzal akár olyan mennyiségű időt foglalkozom naponta, ami esetenként más, normál cselekmények elől veszi el az időt. Például a túlzott internetezés – ugyanis nem feltétlenül egy kémiai anyagról van szó. A függő saját alvásritmusának rovására ül a számítógép előtt, ami teljesen megváltoztatja a napi ritmusát, például redukálhatja az alvásidejét is. 

Bármikor abba tudom hagyni

– Hol húzható meg a határ a még egészséges rossz szokás és a függőség között? 
– Amikor a „bármikor abba tudom hagyni" című mondatot kimondjuk, mert magunkról nem szeretjük kimondani, hogy függők vagyunk. Ez egyfajta beismerés, hogy „én függő vagyok". Én szoktam magamra is mondani, hogy még nem jött el az a „bármikor". 

– A függőségek kialakulásában mik a hajlamosító tényezők? Melyik szervünknek van jelentős szerepe az addikció kialakulásában?
– Alapvetően az öröklött tényezők, és nagyon jelentősen meghatározó a szociális minta, nagyjából fele-fele arányban. És amit otthon lát az ember, azt viszi tovább. Nyilván vannak okok, amelyek a függőknél halmozottan fordulnak elő. Időnként persze előfordul, hogy nem akarja ugyanazt a mintát továbbvinni, viszont ha egyik szülő alkoholbeteg, több mint hatvan százalékot jelent a gyerek szempontjából ma az alkoholizmus kialakulásában. 

Egyértelmű, hogy a központi idegrendszer felelős az addikció kialakulásáért. Vannak egyfajta örömszerzési funkciók a függőségnél, amelyek a kellemességről, az ellazulásról szólnak. Akár egy jutalmazási funkció, egy kellemesen elszívott marihuánás cigaretta okozta ellazulás, ami jólesik az embernek – most ezt minden negatív kritika nélkül mondom –, utána az újabb kereső magatartás, hogy ezt az élményt még többször át akarom élni, tehát nem szólal meg a fejében a „vészcsengő", ami azt mondja, ebből baj lehet.

Nem ismerjük a „keretrendszerünket"

– Miért is leszünk függők? 
– Azt gondolom, hogy ez egy alapvető emberi gyarlóságunk, a saját „keretrendszerünknek" a meg nem ismerése. Például egy rettenetes módon izgulós gyerek az alkoholban kiváló barátot fog találni, ami nem arról szól, hogy tizenöt évesen elmegy buliba és lerészegedik, ez a szárnypróbálgatásról szól. Azt gondolom, átesik ezen az emberek többsége, ettől nem fog a világ összedőlni.

– Elérhető-e egy függő beteg teljes gyógyulása? 
– Nem! Absztinens állapot érhető el, de gyógyítani nem lehet. Magyarán szólva valaki tud 25–30 éven keresztül is absztinens maradni, de ő attól még ugyanúgy alkoholista. Egyik unokatestvérem, Attila absztinens alkoholista, úgy, hogy 18 éve egy korty alkohol nem gurult le a torkán, de ettől ő még alkoholista.

Halálos lehet az alkoholmegvonás

– Képesek lehetünk külső segítség nélkül megszabadulni valamelyik szenvedélybetegségünktől?
– Azt gondolom, hogy igen. Magyarországon a leggyakoribb az alkoholizmus. Egy „rendes, normális" alkoholistának badarság külső segítség nélkül megpróbálni leszokni. Kialakulhat nála delirium tremens (halálos kimenetelű alkoholmegvonás). Fontos az ő elhatározása, ám valamiféle külső segítségre, gyógyszerre mindenképpen szükség van. Például egy szerencsejáték- vagy vásárlásfüggőnek nem lesz halálos elvonási tünete, szívritmuszavarai sem jelentkeznek. Lehet, hogy feszült és ideges lesz, de különösebb testi baja nem lesz.

– Hogyan segíthet egy függőn a környezet, fiatalkorúak esetében a szülők?
– Azt gondolom, fiatalok esetében egy rossz magatartásforma, hogy le nem szállnak a telefonjukról, folyton nyomkodják, ami a függőség határait súrolja, akár 14–15 éves korban. Alapvetően a játékfüggőség is lehet függőség. Igenis kell tartani olyan órákat, amikor nincs telefon – például vacsora közben –, hanem leülünk, beszélgetünk, és nem pillanatonként odanyúlunk és megnézzük, hogy ki és mit írt. Kell tartani „detox" órákat.

X. Y. művész ugyanolyan, mint bárki más

– Sok ismert ember menekül az alkoholba vagy drogozik. Esetükben sokszor súlyosabb a szenvedélybetegség, mint az átlagembereknél. Nyilván a népszerűség elvesztésétől is félnek.
– Ez nem igaz, tessék belegondolni, hogy ők sokkal inkább rivaldafényben vannak! Kovács István mezőgazdasági munkás Kisbéren alkoholista, az önt érdekli? Abszolút nem, pedig ő pontosan ugyanolyan alkoholista, mint X. Y. színész, politikus, művész. Sokkal megbocsátóbbak lennének az emberek mondjuk egy alkoholista művész felé, aki kiáll, és azt mondja, hogy igen, alkoholista vagyok, elismerem! Meg tudom csinálni, meg tudok változni.

Vannak „tizenöt perces sztárocskák", akik rivaldafénybe kerültek, s magával a népszerűséggel nem tudtak mit kezdeni. Nem voltak elég intelligensek ahhoz, hogy megfelelően, kulturált módon kezeljék, fel tudják dolgozni, hogy milyen az, ha őket megismerik az utcán. Belezuhantak hirtelen a fénybe, pompába és belekerültek egy teljesen más életvitelbe, innentől kezdve belezuhantak egy személyiségzavarba, egy alkoholfüggőségbe vagy kábítószer-függőségbe.

Van egy másik dolog is (abszolút név nélkül mondom): nagyon sok színésszel találkoztam, s vannak olyan darabok, ahol neki minden este meg kell „halnia" a színpadon, olyan átéléssel kell magát a szerepet visszaadnia. Nem is csoda, hogy ő este megiszik egy üveg bort vagy kettőt. Meg tudom érteni, hogy időnként kémiai szereket használnak.

– Köztudott önről, hogy vannak függőségei: munkaalkoholizmus, mogyoróscsoki-függő, edzésfüggő és több mint 40 éve pipázik. Képes lenne megszabadulni például a pipázástól?
– Biztos, csak még nem jött el az a pillanat. Szerintem igen, bármikor abba tudnám hagyni bármelyiket, csak még nem jött el a „bármikor".

– Milyen stratégiai programra lenne szükség a szenvedélybetegek kezelésére?
– A szenvedélybetegség olyan méretű populációt érint Magyarországon, hogy stratégiai szempontból ezzel érdemes lenne kormányzati szinten foglalkozni. Ma hazánkban a függőség alsó hangon legalább másfél millió embert érint, és akkor még nem beszéltünk a vásárlásfüggőségről. Jó lenne, ha Szenvedélyügyi Államtitkárság alakulna, aminek stratégiai szerepe van.
 
Függőségeink számokban

• Kb. húszezer drogfüggő van ma Magyarországon.
• Több mint nyolcszázezer az alkoholisták száma, két és fél millióan nagyivók, az alkohollal kapcsolatos halálozás körülbelül 30 ezer évente.
• 70–80 ezer a nyugtatószerfüggő.
• Százötvenszer nézi meg a mobiltelefonját az átlag magyar naponta. 
• Legalább negyedmillióra becsülhető a játékszenvedélyesek száma.
• Az átlag magyar naponta 5 és fél órát ül a tv képernyője előtt.
A függő soha sem lesz gyógyult 
A függőséget gyógyítani nem lehet, absztinens állapot érhető el. Ha valaki 25-30 évig nem iszik egy kortyot sem, akkor is alkoholista marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkban évente húszezren teszteli az új gyógyszereket

Hazánkban évente húszezren teszteli az új gyógyszereket
Nem egyszerű bekerülni tesztelőnek, szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Tovább olvasom