Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Első csók, első szex, első menstruáció - mit talál egy gyerek ezekről a neten?

Ugye te is emlékszel még az elsőre... az első csókra, szerelemre, szexre... és arra, hogy hol olvastál, kivel beszéltél ezekről?
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle kutatást végzett arról, hogyan jelennek meg a kamaszkori testi változásokkal, a szerelemmel és a szexualitással kapcsolatos témák a publikus magyar weben.

A tapasztalatok szerint ugyanis a gyerekek többsége sem az iskolákban, sem otthon nem részesül megfelelő szexuális felvilágosításban - ezért az interneten az elsődleges információforrásuk.

A vizsgálat az "elsők" online reprezentációját elemezte, azaz hogy mennyit, hol és hogyan foglalkoznak a magyar nyelvű weboldalak az első csókkal, első szexszel, első szerelemmel, és mi jellemzi az első menstruációról vagy az első magömlésről szóló netes említéseket.

A kutatás főbb megállapítása szerint:

- A lányos témák sokkal több figyelmet kapnak. A fiúk nemi érése (például: az első magömlés) a neten is tabu.

- Kevés a cikk, viszont a névtelenséget biztosító oldalakon (fórumokon, közösségi oldalakon, vlogger és blogger csatornákon) rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere.

- A világhálón az "első szerelem" és az "első szex" témája összesen nem kap annyi említést, mint az "első csók". Ez érdekli legjobban a nethasználókat.

- A félelem és az aggodalom, illetve az erőszak állandó kísérője a gyerekek szexualitásával összefüggő netes megjelenéseknek.

- Az első menstruációt sokkal több negatív érzelem, gondolat kíséri, mint az első magömlést.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány online szexedukációs programja, a Yelon.hu weboldal és a Yelon mobilalkalmazás nagy sikerrel működik a 2017. februári indulás óta több mint 48 ezer egyedi felhasználóval, több mint 226 ezer oldalmegtekintéssel és átlagosan 3,5 perces oldalon töltött idővel.

A Yelon tartalmai olyan biztonságos, tematikus, szakmai, de közérthető segítséget nyújtanak a 10–18 éves fiúknak és lányoknak, amit a weben magyar nyelven máshol általában nem találnak meg.

A program része egy olyan ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a 10–18 éves gyerekek név nélkül tehetik fel a szexualitással összefüggő kérdéseiket, és aminek keretében 2017. február óta több mint 1500 chatbeszélgetés zajlott megközelítőleg 950 óra időtartamban.

A Yelon-ban szerzett tapasztalatok és a kutatás eredményei is azt erősítik meg, hogy a weben teszik fel a legkönnyebben a szexualitással, szerelemmel összefüggő kérdéseiket a gyerekek. Viszont fontos, hogy erre szakmailag felkészült, és jó válaszokat kapjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívünk bánhatja a magas koleszterint

Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége… Tovább olvasom