Édes élet

2016.10.27. 13:22

A csokoládé soproni fellegvárában kalandoztunk

A soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászdában belvárosi üzletében másfél éve jártunk (Kisalföld, 2015. március 4.). Akkor a cukrászsüteményeket tettük próbára, ezúttal csokoládékóstolásra jelentkeztünk.

A Harrer-házaspár csokoládémanufaktúrája a város szélén, modern, igényes épületben várja az édesszájúakat.

A csokoládékóstolásra előre be kell jelentkezni – hétfőtől vasárnapig 10-14 óra között van lehetőség az egyórás programra –, az édes ízutazás jól megtervezett menetrend szerint zajlik. A nyitány – ahogy kell – ütős: egy kortypezsgőt kínálnak trüffelgolyóval. A sofőrök sem maradnak ki a jóból: ők gyerekpezsgővel ízlelik a lágy csokigolyót. Nyilván sokan gondolhatják ezeknél a soroknál, hogy a soproni csokoládékóstolás kalóriadús ízorgia, de ez így nem igaz. Egyrészt akik kulturáltan csipegetnek a finom csokoládék közül, ők sem távoznak üres hassal.

Másrészt attól nagyszerű a csokimustra a Harrerben, hogy kóstolás közben rengeteg érdekességet tudunk meg a csokoládékról. Szórakozva leszünk gazdagabbak új ismeretekkel. Úgy tanulunk, ahogy a magyar gyerekeknek rég gyarapodniuk kellene az iskolákban. A teljesség igénye nélkül a csokoládé készítés lépéseit a kakaóbab szedésétől egészen a temperálásig kísérhetjük nyomon. Miközben a venezuelai kakaóültetvényeken járunk képzeletben, hatalmas ablakon át bepillantást nyerünk a cukrászsütemények készítésébe. Akit ez a rész jobban érdekel, hétköznap jelentkezzen a kóstolásra: nagyobb a sürgés-forgás a "műhelyben" a munkanapokon, mint hétvégén.

További képeket ide kattintva tekinthet meg!

A csokoládékóstolás menete nyers csokoládéval kezdődik, a különböző földrészekről származó étcsokoládékkal folytatódik, majd érkeznek a tej- és fehércsokoládé, végül az ízesített csokik következnek. Egyéni ízlés kérdése, kinek, melyik etap jön be a leginkább. Szerintünk nem szabad – bármennyire kesernyés – a nyers csokoládét kihagyni. Az étcsokoládék jelentik a csúcspontját a gasztrótúrának: ezek többnyire 70 százalék fölötti kakaótartalommal bíró, kiváló csokoládék. Ez igaz a tejcsokoládékra is, míg az ízesítettek közül az alkoholos (bor, pálinka), a tonkababos csokoládét és a karamellizált kardamommal fűszerezett tejcsokoládét vétek kihagyni.

A programot csokoládé-szökőkút segítségével leöntött friss gyümölcsök és forró csoki kóstoló zárja. A csokoládékóstolás két fő részére 5800 forintba kerül.

Konyha: Johnny Deppet ugyan nem találtuk meg a "csokigyárban", de több mint elégetten távoztunk a Harrer-műhelyből. 10
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): 21. századi épülethez illő szép belső tér. A csokoládékról beszélő előadó kicsit kapkodott, néha túl gyorsan beszélt. 7


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!