Édes élet

2016.09.30. 13:20

Házi sütemények a kisbéri Kedvencben

Az átlagosan 140-200 forintért árusított sütemények közül kóstoltunk erdei gyümölcsös-joghurtos tortát, puncs- és mákszeletet, valamint francia krémest.

Aki kritikát ír, állja a kritikát - alapszabály. Nyár elején kaptuk meg a magunkét egy olvasótól, aki szerint mindig puccos cukrászdákba járunk, ahol a sütemények darabja 600-700 forintnál kezdődik. Miért nem vadászunk házi süteményeket? – kérdezte. Olyan hagyományos édességeket, mely nagyszüleink szívvel-lélekkel készített tésztáit, felejthetetlen finomságait idézi meg.

Nos, rajtunk nem múlt, útnak indultunk és meg sem álltunk a házi süteményekig. Mielőtt a tett helyszínére érkeznénk képzeletben és szót ejtenénk a süteményekről, pár dolgot szögezünk le. Valóban finom házi süteményeket nem könnyű találni. Senkit ne tévesszen meg, ha 100-200 forintért kínálnak egy-egy süteményt. Azért, mert olcsó, az esetek többségében köszönőviszonyban sincs a klasszikus, otthon készített kedvencekkel. Holott a jól sikerült békebeli, tepsis süteménynek valóban nincs párja. Az íze gazdag, az elkészítése nem igényel trükköket, az alapanyagok többsége ott lapul a spájzban vagy kertben.

További képeket a süteményekről ide kattintva tekinthetnek meg!

Kisbér szívében, a város legszebb részének közvetlen szomszédságában, családi házas övezetben található a Kedvenc cukrászüzlet. Amikor nézzük a kínálatot, az árlistát úgy érezzük, mintha a Vissza a jövőbe kultfilm legújabb részébe csöppentünk volna. Körül kémlelünk, sem Marty-t, sem a Dokit nem látjuk a cukrászdában – biztos elmentek újra tölteni a Delorean-t –, de az árak alapján sok kétségünk nincs arről, hogy az időgép a kilencvenes évek közepére dobott le bennünket. Az isler akkoriban került 95 forintba Győrben.

Az átlagosan 140-200 forintért árusított sütemények közül kezdjük az erdei gyümölcsös-joghurtos szelettel. A piskóta friss, üde – a Rábaközben sütnek ilyen finom tésztát a háziasszonyok – és nem utolsósorban omlós. A joghurtos krém könnyed, a süteményre rossz szavunk nem lehet, sőt. Egy apró szépséghibát jegyeztünk fel: krém nem jutott mindenhova, egy-egy oldal kicsit "foltos" maradt. A mákos kocka tésztája kapott parányi sárgarépát, ami kifejezetten előnyére vált. A krémben a mák dominál - a szükségesnél jobban.

A puncsszelet le sem tagadhatná házi sütemény mivoltát! A piskóta hibátlan, akárcsak az erdei gyümölcsös joghurtos szelet esetében, a középső mindent bele réteget két vékony sárgabaracklekvár csík fogja közre. A lekvárcsíkok lehetnének picit vastagabbak, ám a belső massza remekül összeállt.

A végére hagytuk a francia krémest, ami – különösen az első három sütemény után – csalódást okozott. A tejszín házi, rendben van, de a sütemény lelkét adó krém minden ízt nélkülöz. Legfőképpen a vaníliáét. Amikor a négy süteménnyel asztalhoz ültünk, az volt a tippünk, hogy a francia krémes lesz a legerősebb láncszem. Nem így történt, de összességében bátran ajánljuk a Kedvenc cukrászüzletet a házias ízek kedvelőinek. A négy süteményért 760 forintot fizettünk.

Konyha: egyszerűen nagyszerű házi sütemények, kár, hogy a francia krémes egyet rontott az osztályzaton, 6
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): retro miliő, kedves kiszolgálás, de a süteményeket nem szabad puszta kézzel megfogni, 6


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!