Édes élet

2015.11.11. 21:25

Somlói revolúció a Bakony szívében

A somlói galuska újragondolt, modern verziójának az alapját a habkönnyű ét- és fehércsokoládés mousse szolgáltatja.

Aki tekert már az erdő mélyén bringával Porva-Csesznektől Zircig, jó eséllyel púpozott gyümölcsrizs vagy valamilyen más, könnyed poharas finomság lebegett lelki szemei előtt az utolsó kilométereken. A Bakonyban hagyott kalóriák minőségi pótlására kiválóan alkalmas a több évtizede működő zirci Pepe cukrászda.

Legutóbbi látogatásunkkor újra megcsodáltuk a hűtőpultnak azt a szögletet, ahol az elmúlt évek ország tortái egymás mellett sorakoznak. Nyilván hosszú és terméketlen vitát lehetne arról folytatni, mennyire divatsüteményekről beszélünk, mi köze van a francia moussekrémeknek a magyar édességekhez. Ezektől a kérdésektől eltekintve remek kezdeményezés az ország tortája felhívás, gasztronómiai csúcspontja augusztus huszadikának. Az külön örömteli, hogy a zirci Pepében szinte egész évben igényesen sütik a remek receptekből kiválasztott ország tortákat. Utóbbi mondatban az igényesen van a hangsúly.

A hatféle ország tortából most a 2014-ben győztes Somlói revolúcióra esett a választásunk. A somlói galuska újragondolt, modern verziójának az alapját a habkönnyű ét- és fehércsokoládés mousse, valamint a grillázsos tészta és a sütemény közepén megbújó naracsbetét szolgáltatja. A Pepe Somlói revolúciója hű az eredeti recepthez. A két csokimousse és a narancsréteg tökéletes harmóniában van egymással, egyik íz sem tolakodó, nem nyomja el egymást. A sütemény tetején fekvő vékony, klasszikus párizsi krémről (ganache) szintén szuperlatívuszokban tudunk írni. A sütemény "talpában", a grillázs tésztában érezni a diót. Somlói revolúciónk leggyengébb pontja a díszítés: kár rontani a nagyszerű édességen fehércsoki-lappal.

Somlói revolúció, ahogy a Pepében készítik

Somlói revolúció, ahogy a Pepében készítik


További képeket a süteményekről ide kattintva tekinthetnek meg!

Az "igazi Dobos-torta" valóban a régi eredetire emlékeztet. Vastag, ám mégis laza krémrétegek lapulnak a vékony, friss tésztalapok között. A Dobos-tortát megkoronázó karamell pedig úgy roppan a szánkban, mint gyerekkorunk legszebb napjaiban. Az almás-gesztenyés tortát a kiszolgáló hölgy ajánlotta, mint a Pepe egyik legnépszerűbb sütijét. Nem szívesen rontjuk el a nagy kedvenc renoméját, de ezzel az édességgel akad gondunk. Maga az ötlet remek: almakompótot rejt a csokis tészta, felette gesztenyemassza - nem is kell több egy hamisítatlan őszi süteményhez! Sajnos, nem így gondolkodtak a Pepében és a szelet tetejét vastagon megkenték habos krémmel. Túlságosan "habosbabos" torta a végeredmény, meggyőződésünk, hogy a kevesebb több volna.

Minden jó, ha a vége jó: a ribizlis túrótorta remek zárása a bakonyi kirándulásnak. A gyümölcsíz dominál a túróval szemben – utóbbi kis citromot elbírna –, de összességében rossz szavunk nem lehet az utolsóként kóstolt süteményre. A négy szelet süteményért 1500 forintot fizettünk.

Konyha: ár-érték arányt nézve ötös a Pepe, 7
Minden egyéb (fel- és kiszolgálás, berendezés, miliő): kicsit idejétmúlt belső tér, a kiszolgálással nincs gond, 6

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!