Édes élet

2015.07.22. 10:30

Mogyorós-körtés szelet és mille feuille a pannonhalmi apátság cukrászdájából

A mille feuille erőssége az isteni főzött vaníliakrémben és a megszámlálhatatlan levélnyi, omlós tésztában rejlik.

Nem egészen tíz éve a Pannonhalmára látogatókat elkeserítő állapotok fogadták a főtéren. Az egykori majorsági épület roskadozott, szemét éktelenkedett mindenhol a rendezetlen területen - alig pár száz méterre a több mint ezeréves apátságtól. Szerencsére az áldatlan állapotok a múlt ködébe vesznek. A főteret felújították, míg az apátsági majort 1,6 milliárd forintból varázsolták újjá. A barokk kori épületegyüttes tavaly nyár óta helyet ad rendezvény- és kiállítótérnek. Olvasóink biztos sejtik: a fehér épületben kapott helyett az apátsági kávézó és cukrászda, a Pausa is. "Ahol a monostori pincészetünk, éttermünk és gyógynövénykertünk találkozik" - hirdeti az apátság hivatalos honlapján.

Nos, ha a borokból, a Viatorból és a füveskertből ízelítőt szánnak a vendégeknek, akkor a lécet egyértelműen magasra tették. Minden kezdet nehéz, szól a mondás. Egy évvel ezelőtti látogatásunk alapján mindez igaz volt a Pausára is. Az elmúlt esztendő során azonban szépen megtalálta saját útját a cukrászda. A különbség az, hogy ameddig az első időkben megyénkre korábban nem jellemző, egyedi süteményekkel rukkolt elő a Pausa, most sokkal inkább teret engednek hagyományos, itthon évtizedek óta közkedvelt édességeknek. Úgy, hogy a Rákóczi túrost vagy a francia krémest sikerült a saját képükre formálni. Letisztult, igényes, minőségi sütemények ezek, némi "apátsági csavarral" bolondítva.

Mostani látogatásunkkor a Mille feuille-t, a franciák világszerte népszerű "ezerlevelű" krémesét és a mogyorós-körtés szeletet tettük próbára. Az igazán finom mille feuille mindent tud, amit a tökéletes desszertnek tudnia kell: könnyű, krémes, ropogós és esztétikailag sem utolsó látvány! Ha már a látványnál tartunk, a Pausa a sütemény tetejét néhány illatos levendulavirággal hintette meg - az ötlet szuper! A mille feuille legnagyobb erőssége mégis az isteni főzött vaníliakrémben és a megszámlálhatatlan levélnyi, omlós tésztában rejlik. A mogyorós-körtés szelettel sincs különösebb gondunk, a körte ízvilága kifejezetten intenzív, igaz, mogyorót nem érzünk a szeletben.

Levendulával szórt apátsági mille feuille

Levendulával szórt apátsági mille feuille

További képeket ide kattintva tekinthetnek meg!

Összességében a mille feuille jobb benyomást tett ránk. Búcsúzóul jó tanács: ha ellátogatnak a Pausába, ne hagyják ki a levendulával, zsályával vagy kakukkfűvel készített fagylaltokat sem. Nem fognak csalódni. A két szelet süteményért 850 forintot fizettünk.

Konyha: finom és igényes sütemények az apátsági cukrászdából, 9
Minden egyéb (fel- és kiszolgálás, berendezés, miliő): a teraszról káprázatos a kilátás a bazilikára, "igyekvő" felszolgálás apró hibákkal, 7


(A süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig értékeljük.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!