Édes élet

2015.03.04. 10:22

Lyukas málnás Sacher a soproni Harrerben

Kiváló párost alkotott a csokis tészta és a málna, de a soproni cukrászdában csalódás is ért bennünket.

Közel 20 éve nyitotta meg cukrászdáját az osztrák-magyar Harrer házaspár Sopron történelmi negyedében. A Várkerületben található üzletet a helyiek állítólag csak úgy emlegetik: "az osztrák cukrászda". A belvárosi helyszínt azért kell hangsúlyozni, mert a Harrer-házaspár csokoládémanufaktúrája - hiszik vagy sem - a város szélén álló ipari parkban várja az édesszájúakat. A határszéli, modern "csokigyárba" érdemes látogatást tenni, ígérjük, nem fognak csalódni, nagyszerű ízutazásban lesz részük itt.

Most azonban képzeletben térjünk vissza a várkerületi cukrászdába, melyben elvétve találtunk szabad asztalt. A nagy forgalom és sok vendég még nem indok arra, hogy köszönésünkre rögtön a következő kérdést kapjuk: "mit kérnek?". A rövid, velős "Jó napot!" jól esett volt kezdetnek a rendelésfelvétel előtt.Ebéd utáni édességnek hamisítatlan bécsi specialitást, Metternich herceg egykori kedvencét, a Sacher-tortát választottuk. A hagyományos Sacher-szelet csokoládétorta sárgabaracklekvárral és étcsokoládébevonattal. Mi az újragondolt változatát kértük, a Harrer-féle málnás Sachert. Azért emeljük ki a soproni cukrász nevét, mert az eredeti Sacher-torta két réteg sűrű, nem túl édes csokoládés tésztából áll, melyek közé vékony réteg sárgabaracklekvárt kennek. A tetejét és az oldalát ropogós étcsoki-bevonat borítja.

Nos, ehhez képest a mi málnás Sacherünkben a lekvártöltelék vastagabb, s mintha a tésztáját finom meglocsolták volna málnaszörppel. Étcsokoládés kalap helyett pedig a süti tetején könnyed málnás zselé "hullámzik". Az összhatás remek: igazán kiváló párost alkot a csokis tészta és a málna.

Végezetül, szót kell ejtenünk arról, ami óriási csalódás volt. A két szelet málnás Sacher közül az egyiket úgy szolgálták fel, mintha a torta alját egér rágta volna meg, vagyis hiányzott egy falatnyi a süteményből. Ez olyan felszolgálói hiba, melyre nincs mentség. Ha nem sikerül a tálcáról tisztességesen felszedni az omlós tésztát, akkor nincs mese: újra próbát kell tenni.
A málnás Sacher szeletjéért 520 forintot fizettünk.

Konyha: szuper újragondolt Sacher-torta, minden ízében örömöt szerzett, 9
Minden egyéb (felszolgálás, berendezés, miliő): gyenge kiszolgálás, 3


(Tapasztalatainkat egyszeri látogatás alapján tesszük közzé, a süteményeket és a cukrászdát 0-10 pontig osztályozzuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!