Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

XXI. századi iskolát adtak át Táplánszentkereszten

Tornacsarnok, kézműves terem, sószoba várja szeptembertől a gyerekeket a vasi faluban.
Táplánszentkereszt egy 2500 lakost számláló település, Szombathely közvetlen szomszédságában, a város dél-keleti csücskéhez simulva terül el. A helyi általános iskola tanulóinak létszáma az utóbbi években jelentősen gyarapodott. Amikor az intézmény már befogadóképességének határait súrolta, az önkormányzat cselekvésre szánta el magát. Pályázatot nyújtottak be, aminek köszönhetően 186 millió forintot nyertek az iskola korszerűsítésére. Szombaton került sor a felújított, kibővített épület ünnepélyes átadójára.

Az iskolapadokat koptató diákok száma már-már irigylésre méltó iramban emelkedett, hiszen nemcsak az itt lakó gyermekek jártak ide, hanem a környező falvakban, sőt a megyeszékhely déli részében élő családok közül is egyre többen választották ezt az intézményt. A helyi vezetők örömmel fogadták a kedvező változásokat, de rövidesen számos problémával is szembesülniük kellett. Komoly hiányosságot jelentett, hogy az intézményben nem volt olyan közösségi helyiség, ami kellően tágas lett volna az iskolai ünnepségek és előadások lebonyolításához. A tornaszoba ekkora gyereksereg igényeit már nem tudta kielégíteni, olyannyira, hogy a tantervi követelmények teljesítése is nehézkessé vált. Tarthatatlan volt, hogy sem vizesblokk, sem öltöző helyiségek nem álltak rendelkezésre az épületnek ebben a részében, így a testnevelés óra után a tanulók és a pedagógusok alapvető higiéniai szükségleteiket nem tudták kielégíteni.


Megfelelő méretű közösségi helyiségben nemcsak az iskola szenvedett hiányt. A helyi művelődési ház is helyszűkével küszködött, így a nagyobb szabású rendezvények, kulturális események megszervezésére komoly fejtörést okozott. A Tápláni Karate Sportegyesület jobb megoldás híján itt tartotta edzéseit, de a csapat tagjainak már nagyon hiányzott egy megfelelően felszerelt helyiség. Az iskola fúvószenekarának és sportköreinek – amelyek már számos versenyen öregbítették az intézmény jó hírnevét - szintén szükségük volt egy helyre, ahol felkészülhetnek az újabb megmérettetésekre. Az önkormányzat úgy akarta orvosolni ezeket a problémákat, hogy két legyet üssön egy csapásra: az iskola új tornacsarnokkal bővült, amelynek ugyanakkor színpada is van, így kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmas.


Az elmúlt időszak kemény munkájának gyümölcsei között az új tornacsarnok a legjelentősebb, de korántsem az egyetlen eredmény: nyolc akadálymentes helyiség, kézműves foglalkoztató terem, tanulószoba és sószoba is várja a nebulókat a szeptemberi tanévnyitón. Ezek a fejlesztések egytől egyig fontos építőkövei annak a stratégiának, amelynek végső állomása, hogy a tápláni iskola egy XXI. századi, modern intézménnyé váljon, ahol a cél nemcsak a kötelezően előírt ismeretek átadása, annál jóval több. Az egészséges életmódra nevelés, a személyiségfejlesztés, a tehetséggondozás, az élethosszig tartó tanulásra való felkészítés mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok a nagybetűs életben megfeleljenek a modern társadalmi kihívásoknak.


A beruházást a gyereklétszám gyarapodása mellett a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű tanulók növekvő aránya is indokolta. A speciális szükségletek kielégítése, a felzárkóztatás, a szociális hátrányok kompenzálása ugyanis csak modern infrastrukturális háttér és korszerű eszközállomány mellett valósulhat meg maradéktalanul. Az önkormányzat ezen kívül reméli, hogy az új csarnokban számos hobbi csoport, szabadidős foglalkozás, klub és szakkör lelhet otthonra, így a helyi közösség is jobban összekovácsolódhat.

A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhatott meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábolnánál épül meg a King´s City?

A Magyar Nemzet információi szerint felvetődött, hogy Bábolnánál épüljön meg a King's City… Tovább olvasom