Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

XVI. Savarai Történelmi Karnevál Szombathelyen

300 program a fesztiválon.

Augusztus 27-30-ig 16. alkalommal invitálják önfeledt, és legfőképp tartalmas karneválozásra a látogatókat! Az idei év sem szűkölködik újdonságokban, de a már jól bevált közönség-kedvencek sem maradnak el.

A programfüzet 260 programot tartalmaz pontos helyszín, és időpont megjelöléssel, de ezen kívül is számtalan attrakció is színesíti majd a rendezvényt, így a látogatók – minden eddiginél több - mintegy 300 program közül válogathatnak majd! Idén már 23 helyszínen: a megszokott kiemelt terek, utcák mellett, több kísérő helyszínen is zajlanak majd az események. Ráadásul nem csak hazánkból, hanem további 9 országból várunk fellépőket. A koncertek igazi kavalkádjával készülünk: 25 zenei stílusban a barokk quintettől egészen a skáig – mindenki megtalálja majd a kedvére valót.

23 támogató, és további 28 együttműködő partner állt a XVI. Savaria Történelmi Karnevál szervezői mellé, és ez a szám a rendezvény közeledtével folyamatosan emelkedik.

A XVI. Savaria Történelmi Karnevál előkészületei az együttműködés jegyében történnek. Egyrészt a szervezők részéről: a Savaria Turizmus Nonprofit Kft, és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány, másrészt szakmai szinteken a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vas Megyei Turizmus Szövetség, harmadrészt Savaria diáksága bevonásával.

Éppen ezért az Öreg Város Vásárába érkező 170 kézműves mellett, mintegy 50 helyi termelő és kézműves kínálhatja majd portékáit! Ebből 10 kifejezetten a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével. Itt különösen fontos megemlíteni, hogy minden eddiginél több, 35 borászat érkezik a Borok Utcájába, akik a szokásokhoz híven, augusztus elején megmérettetik magukat a Borversenyen!
A tavalyi év sikerére való tekintettel a Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora, és Tortája mellett, idén már a hűsítő finomságok közül is kiválasztjuk a legfinomabbat, hiszen keressük a Karnevál Fagyiját is! Utóbbi két versenyre még július 30-ig lehet jelentkezni, a megmérettetés pedig augusztus 6-án lesz a Tóvendéglőben. A részletes kiírás a www.savariakarneval.hu oldalon található!

Idén különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a rendezvényre érkezők ne csak Szombathelyet, hanem a környék látványosságait is megismerjék. A Vas Megyei Turizmus Szövetség munkatársai több standdal is kitelepülnek a rendezvény ideje alatt, hogy ott folyamatosan informálják a látogatókat a környék attrakcióiról – ezzel hosszútávon is szolgálva a turisztikai térség érdekeit.

A karneválozók ide csalogatásában régóta partner a GYESEV Zrt., és a Vasi Volán, akik idén is kombinált jeggyel, és utazási kedvezménnyel teszik vonzóvá a messziről érkezők számára is a rendezvényt. De a szombathelyiek is élvezhetik a Szent Márton-kártya előnyeit, hiszen ez is kedvezményes belépésre jogosítja majd a Történelmi Témapark helybeli látogatóit.

További újdonság, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve a SzombathelyPont okostelefonos alkalmazás segítségével, bárki számára könnyedén elérhetővé válnak majd a programok. Ami pedig igazán nagyszerűvé teszi a dolgot, hogy amennyiben valaki ismerősei számára engedélyezi az alkalmazás „keress meg" funkcióját, akkor a mobilhálózat leterheltsége esetén is könnyedén megtalálhatja szeretteit a tömegben!

A nagy közönség számára is látogatható programok sorát idén is a Karneválszínház 10 előadása nyitja. A Mary Orr: Mindent Éváról című előadást az Orlai Produkció vendégjátékában, a már megszokott helyszínen, a Megyeháza udvarán láthatják az érdeklődők.
A Történelmi Témapark minden évben szolgál egy kis meglepetéssel, és ez idén sem lesz másként. Augusztus 28-án, pénteken, egy különleges „szakmai nappal" teszi még színvonalasabbá a hagyományőrzők produkcióit. Hazánkban egyedülálló módon, ugyanis csak itt, szakmai zsűri bevonásával, a nézők folyamatos tájékoztatása mellett minősítik majd a megjelent hagyományőrző csoportokat, hogy a felvonulás ne csak látványos, hanem igazán autentikus is legyen.

A felvonulást a már megszokott időpontokban tartják: pénteken és szombaton este 7-től. Az útvonal mentén kihelyezett lelátókra idén is lehet majd előzetesen is jegyet váltani, a már ismert feltételekkel: a szombat esti felvonulásnak rossz idő esetén vasárnap délelőtt lesz az esőelőadása.

Hazánkban egyedülálló módon idén is 25 művész avat be minket a kézművesség fortélyaiba a Művészetek Utcájában: a Nyitott galéria egy olyan kezdeményezés, mellyel évek óta szeretnénk közelebb hozni a karneválozókhoz a művészetek és a kultúra világát – sikerrel.

A gyermekek figyelmét talán a legnehezebb lekötni, de büszkén állítjuk, hogy a Kalandvár programjainak ez évről-évre sikerül. Nem csak a kicsik, de a nagyok figyelmét is felkelti a Kaláka koncert, vagy Palya Bea gyermekkoncertje, de egy igazi különlegesség is megbújik majd a Gayer-parkban: a talált tárgyak varázslatos körhintája. A játék Ausztriából, érkezik, ahol különös gondot fordítanak a természet védelmére, a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra. A körhinta olyan talált, mások számára már értéktelen tárgyakból áll, amelyek a pusztulás helyett új funkciót kaptak, élettel teltek meg, örömet szerezve sok-sok gyermek számára.

A Keleti Udvar az orientális táncok, az egyedi fúziós előadások és az egzotikus különlegességek helyszíne. A Savaria Filmszínház árkádsora alatt felállított színpadon a helyi és hazai orientális tánc élet legjava – köztük Seres Zoltán - mutatja be koreográfiáit. Az indiai táncszínházat megidéző Somi Panni és társulatának produkciója, valamint Barsy Laura flamenco előadása pedig még a táncot rajongásig szeretők, és ismerők számára is ígér meglepetéseket.

A Sörtér színpadán idén kizárólag olyan zenekarok lépnek majd fel, akik valamilyen módon Szombathelyhez köthetőek. De csak ez az egy lesz bennük közös, hiszen az ifjú titánoktól a veteránokig, számtalan zenei stílus képviselteti magát. A teljesség igénye nélkül itt lép majd fel: a Tohu-Bohu, a Meggie’s Crew, a Tom Kondor Band, a Soulution, a Sipőcz Rock Band, a Soulwave, Cserga és barátai formáció, valamint az Elefánt zenekar is.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertek ezúttal is a Fórum Színpadon kapnak helyet. A karnevál első napján, augusztus 27-én, közvetlenül a karneválnyitó ceremónia után egy kanadai banda adja meg az alaphangot: a Lemon Bucket Orchestra, akik önmagukat balkán-klezmer-party-punk szuperbandaként határozzák meg. Másnap ugyanitt Szombathely büszkesége a „Nagy-Szín-Pad" győztes Ocho Macho zenekar lép fel. Szombaton Lajkó Félix és Zenekara után a belga, szerb, és latin-amerikai zenészekből álló Antwerp Gipsy-Ska Orchestra csap a húrok közé, akik lendületes, pörgős zenéjükkel garantálják a jó hangulatot. A Karneválzáró ceremónia előtti utolsó taktusokat pedig sokak kedvence, a Pannonia All Stars Ska Orchestra szolgáltatja.

A Karnevál ütőere idén is minden bizonnyal a Borok Utcája lesz, ahol a kellemes nedűk mellett, jobbnál-jobb zenészek adják majd egymásnak a stafétát. Augusztus 28-án este Palya Bea „A Nő" című lemez-bemutató koncertje lesz, másnap a Besh o droM lép fel, vasárnap este pedig Péterfy Bory és a Love Band lesz hallható.

További információk: www.savariakarneval.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor levele buktatta le a pápai szemetelőt

Pórul járt az a pápai polgár, aki szemétlerakó helynek nézte Takácsi külterületét. Tovább olvasom