Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Újjáéledt a Veszprém megyei Villa Romana Baláca

Több mint százmilliós beruházással éledt újjá a Veszprém megyei Balácán a római kori villagazdaság; új szolgáltatásaival szombaton nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
A Nemesvámos közelében fekvő, balácapusztai római kori villagazdaság kulturális-turisztikai és látogatóbarát szolgáltatásaihoz a Veszprém Megyei Önkormányzat 109 millió forintot nyert a Közép-Dunántúli Operatív Programtól, ehhez a 19,5 millió forintos saját erőt a megyei önkormányzat, a nemesvámosi önkormányzat és egy gazdasági társaság biztosította - mondta sajtótájékoztatón Horváth Mária, a projektet lebonyolító Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.

A beruházásnak köszönhetően a Villa Romana Balácára érkezők 3D-s multimédia-túrán vehetnek részt, a gazdaság egyes szobáit, helyiségeit virtuális módon rendezték be a szakemberek (projektorokkal, kivetítőkkel, számítógépes animációkkal), a látogatók elé vetítve azokat az egykori épületrészeket, falfestményeket, amelyeket nem állt módjukban rekonstruálni. Beépített kamerák segítségével a turisták plakátot készíthetnek magukról.

A villagazdaság ebédlőjében a római kor jellegzetes étkezési kultúráját mutatják be. Az épület leglátványosabb része a Magyar Nemzeti Múzeumban lévő, de egykor a tablinumot díszítő, a villagazdaság legnagyobb mozaikpadlójának az eredetivel megegyező másolata. A 700 ezer darabból készült kép a világon egyedülálló: sehol ekkora felületen, az eredetivel megegyező anyagú római mozaikpadlót nem készítettek. A gazdaság többi helyiségében a római enteriőröket villantják fel a látogatók előtt. A beruházás része a riasztórendszer korszerűsítése, önálló honlap és tájékoztató táblák kihelyezése, a fűszerkert bővítése, jegykiadó rendszer és kerékpártároló. Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere elmondta: a település és a villagazdaság élete több ponton találkozik, részt vettek az épületegyüttes körüli zöldterületek rendbetételében, a gazdaságban több nemesvámosi is dolgozik, az önkormányzat pedig ötmillió forinttal támogatta a fejlesztését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hévíz a skandinávokat is várja

A skandináv államok turistáival szeretné bővítené vendégkörét Hévíz, ahol a pünkösdi hétvégén… Tovább olvasom