Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Újabb milliárdos áfacsalás: szökni próbált a bűnszervezet feje

Több mint egymilliárd forint kárt okozott az államnak egy apa és fia irányításával működtetett bűnszervezet.

Minimum 19 tagja volt a csoportnak, amely áfacsalásra specializálódott: fiktív számlákkal, adó- és járulék eltitkolással manipuláltak éveken keresztül. A gyanúsítottak előállítása közben többen szökni próbáltak, de esélyük sem volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli regionális szervezeteinek pénzügyi nyomozóival, pénzügyőr járőreivel szemben.

Először szeptemberben tartottak házkutatást a pénzügyi nyomozók Komárom-Esztergom megyében és Budapesten a szóban forgó cégcsoportnál, akkor ketten kerültek előzetes letartóztatásba.

A nyomozás további szakaszában a kilenctagú cégláncolat újabb érintett vállalkozásokkal bővült és az is kiderült, hogy a bűnszervezet középpontjában egy könyvelőiroda áll.

Az őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság a bevételek jelentős részét továbbutalta olyan cégeknek, amelyek ugyanazon a címen, ugyanolyan tevékenységgel működtek.

Innen a pénz egy része újabb vállalkozásokhoz került, másik részét pedig felvették készpénzben. A cégek megrendelései és munkavállalói létszámuk összhangban volt, úgy tűnik, semmi szükség nem volt alvállalkozók megbízására.

Vélhetően az alvállalkozói számlák kifejezetten csak a költségek növelését és az áfa csökkentését szolgálták, nem valós tevékenységekről szóltak.

Az már valószínűsíthető, hogy 2007 és 2011 között a céghálózat 1,2 milliárd forint áfát csalt el, de az, hogy a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával mekkora kárt okozott az államnak, az majd a nyomozás további szakaszában derül ki.

A bűnszervezet tagjainak előállítása, a bizonyítékok lefoglalása és az okozott kár fedezetének biztosítása négy napig tartott. Az akcióban a Nemzeti Adó és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága, Komárom-Esztergom megyei Vám- és Pénzügyőr Igazgatósága és Járőr Igazgatósága vett részt 50 pénzügyi nyomozóval és 15 pénzügyőrrel.

Az intézkedés közben hárman is szökni próbáltak, sikertelenül. Egyiküknél tízezer euró volt, a bűnszervezet menekülő vezetőjének farzsebéből pedig 700 ezer forint került elő. Vélhetően úgy tervezte, szökése után "örökre" eltűnik a repülőtéren várakozó lízingelt magánrepülőjével.

"Az államnak okozott kár fedezetéül a pénzügyi nyomozók az első körben fellelhető vagyont biztosították: készpénz, gépjárműveket, ingatlanokat, egyelőre 315 millió forint értékben.

Ezen felül húsz köbméter könyvelési iratot, informatikai eszközöket foglaltak le és 19 gyanúsítottat állítottak elő, közülük heten már előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben korábban letartóztatott két személlyel együtt tehát már kilencen ülnek börtönben, egyelőre előzetesben" - közölte Dr. Sárközi Alexandra bűnügyi szóvivő.


Négymilliárdos áfacsalás gyanúja

Mint arról a kisalfold.hu korábban elsőként hírt adott: a NAV regionális bűnügyi igazgatósága közel 4 milliárdos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte a CBA-üzletlánc franchise rendszerének megyei boltjait ellátó társaság abdai tulajdonosainak előzetes fogva tartását szeptemberben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. gyugyu1 2012. szeptember 12. 20:31
  „Négymilliárd csalás fedezetére 315 millió értéket foglaltak le ???????? !!!

  Csaló Úrak legyenekszívesek vegyenek be a buliba !!! A NAV-k én a 4 ből 3 milliárdot önkéntesen befizetek !!

  MINDKETTEN JÓL JÁRUNK !!!!”
 • 21. CsabaKiraly 2011. december 12. 02:27
  „Izraelba akartak menni a rokonokhoz.”
 • 20. LAZA 2011. december 05. 15:07
  „13.
  Ez a tuti!
  Nevek említése nélkül!
  Viszont mindegyik kormány alatt igy müködött.
  Ez ellen nem tesznek semmit!(néhány kirakat ügy amely aztán elhúzódik jó tíz évig.
  A résztvevők pedig más mezbe bújva folytatják.
  Az adót pedig továbbra is a bérből és fízetésből élőkről és a kis vállalkozókról huzzák le!(nyúzzák le)”
 • 19. xixi 2011. december 04. 21:54
  „Ugye nem arról a vagy.véd. cégről van szó, ami Győrben és környékén már szinte monopol helyzetben van?? 1 dolog, h. a székhelye más megyébe van bejelentve. Úristen!!”
 • 18. targis 2011. december 04. 20:35
  „17. kenderice 2011.12.04. 19:53
  ...és esetleg nincs, vagy nem volt köze a rábasebesi kastélyhoz?”
 • 17. kenderice 2011. december 04. 19:53
  „Esetleg valaki jól informált olvasó nem tudná megmondani,véletlenül nem tatabányai székhelyű a cég!”
 • 16. onem 2011. december 04. 19:43
  „Ha ezt végig viszik, csak egyetlen őrző-védő cég marad. Nem azért, mert ők nem csalnak, de önmaga ellen ki indítana nyomozást?”
 • 15. CsabaKiraly 2011. december 04. 18:51
  „Fogadni m erek izraelbe akartak szokni.”
 • 14. xixi 2011. december 04. 18:35
  „:-)”
 • 13. hanak 2011. december 04. 18:31
  „Az összes vagyonőr, munkaerő kölcsönző cég így működik. Pintér Sándor belügyminiszter ex cégeivel az élen.
  Itt is csak arról van szó, hogy ez a piac is kellett P.S. maffiafővezérnek, nem adták, hát elvette...
  A telephelyeken ezután is feketén dolgoznak majd csak más kapja a nagy lóvét a munkaórák után.”
 • 12. tig 2011. december 04. 16:58
  „Ahhoz, hogy egymilliárd áfát elcsaljanak, kellett ugye négymilliárdnyi nettó bevétel. NA, az honnan van? Kik a megrendelőik? Őrzéévédés és munkaerőkölcsönzés - mindegyik látszattevékenység, nem termelő munka. Kik voltak a megrendelőik? Őket is letartóztatták????”
 • 11. Kukac40 2011. december 04. 16:49
  „Csak így tovább!! Van még belőlük. Nincs olyan város ahol ne lennének ilyen emberek. Vissza kellene állítani a kényszermunkát, hogy megdolgozhassanak a betevőért, mert így sajnos nekünk kell eltartani őket.”
 • 10. alekínyó 2011. december 04. 16:35
  „5. drKotász 2011.12.04. 12:28

  A szentiváni maffiáról szeretnek mar ilyen híreket olvasni.

  énis!!!”
 • 9. hümm 2011. december 04. 15:58
  „Narancssárga vagyok, mint szavazó bevallom töredelmesen:)
  És jó az emlékezetem is, úgytűnik csökkentést ígértek, és az ígéret szép szó!
  Sajna nem az lett, de ezt mi akartuk......csak nem így.

  Remélem változik”
 • 8. pancser 2011. december 04. 15:32
  „Azért itt más is hibás, mondjuk a magyar környezet, amely szinte provokál az ÁFA és más csalásra. A munkabér terhe 70%, ez azt jelenti, hogy a kisebb vállalkozások az adóra keresnek. ezzel nem azt akarom mondani, hogy csalni szabad. Áfa meg a legmagasabb a világon!”
 • 7. mérpontén 2011. december 04. 14:27
  „Senki sem fizet, senki helyett! Mindenki annyit fizet amennyit beismer! Mi sajnos a másik oldalon állunk és bevallunk mindent! Mi fizetünk mindenért!
  Itt sem lopott senki, semmit! Van 1 kis kapu, amit a szeretett politikusaink hagytak nyitva maguknak, de valaki más is észre vette! Direkt vagy nem, azt senki sem fogja megtudni az érintetten kívül!
  Őket megbuktatták, hogy saját dolgaikat mentsék! Mert véletlenül nem jutottak volna el, ehhez a vállalkozáshoz!
  Itt valaki köpött!”
 • 6. acsali 2011. december 04. 14:23
  „lehet, hogy az egész nem is igaz, csak A CSÓRÓ NÉPET NYUGTATGATJÁK ILYEN SZTORIKKAL.”
 • 5. drKotász 2011. december 04. 12:28
  „A szentiváni maffiáról szeretnek mar ilyen híreket olvasni.”
 • 4. Fritz 2011. december 04. 11:02
  „Mikor vállalatot nyitottam,röpke 1,5 év alatt rájöttem: ezen a területen csak azok mehetnek 1röl 2re,akiknek jó ügyvédek nyomják a dolgokat.
  Mivel ebböl nem kértem,ezért csak 1 út létezett: el a jó büdös francba.”
 • 3. hümm 2011. december 04. 10:31
  „Jó ezek megvannak, elloptak 1 milliárdot!
  Hány cég van még, aki nem végez valós tevékenységet csak számlákat gyárt? Külföldi szlovák cégek, ügyvédi segítséggel és folytathatnám.

  Hány milliárd tűnik el, nem létező vállakozók zsebében, akik sosem adnak számlát és évek óta csak a szürke vagy feketegazdaságot gazdagítják, közben a normálisan fizető vállakozások befizetéseiből képződő munkanélküli segélyt és egyéb szociális szolgáltatásokat, és EÜ ellátás, és oktatást, is igénybe veszik?

  Hány milliárd esik ki a költségvetésből ezáltal, hiszen be sem mehet a hatóság ellenőrizni azok műhelyét, telephelyét, munkáját akik elbújtak előlük, mivel nincs bejelentett vállakozásuk csak dolgoznak, és nem vállanak részt a befizetésekből.

  Hánymilliárd esik ki a költségvetésből azzal, hogy a határ mentén lakók, és dolgozók kintről hozzák ezerliterszám a fűtőolajat?
  Ha nem térünk magunkhoz szép lassan harangoznak KIS ORSZÁGUNKNAK!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenesen használható wifi a GYSEV állomásain Szombathelyen is

Szombathelyen is ingyenes vezeték nélküli internetes elérést biztosít utasainak a GYSEV Zrt. -… Tovább olvasom