Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Több mint látványos csomópont - MIG-21-es vadászgép magasodik a körforgalomban Pápán - videó, fotók

Több mint látványos csomópont - MIG-21-es vadászgép magasodik a körforgalomban Pápán - videó, fotók
Minden túlzás nélkül hazánk egyik legkülönlegesebb közlekedési csomópontba épített emlékművét adták át Pápán kedd délután. Három év után, közel 30 millió forintból a Celli úton helyezték a magasba a MIG-21-es vadászrepülőgépet, amely várhatóan a város új jelképe lesz.
"Nyugdíjazott" MIG a magasban

Az eredeti ötlet felvetése után kezdetben nem csupán a tetemes költségek előteremtése jelentett gondot, hanem a vadászrepülő méretéből adódó jelentős helyigény is. A tervezés során szem előtt tartották, hogy forgalmas kereszteződésbe kerüljön a "nyugdíjazott" MIG. Végül a Pápát Szombathellyel összekötő útra és a 83-as főút találkozásánál lévő körforgalomra esett a választás. A MIG-21-es impozáns látványt nyújt a magasban, ahogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogalmazott: "erőt sugároz".
 

Remegtek az ablakkeretek

Pápa emblematikus városa a hazai katonai repüléstörténetnek. A Veszprém megyei, de Győrhöz is sok szállal kötődő településen 2000. augusztusáig két repülőszázad állomásozott 24 MIG-gel. A körforgalomba emelt MIG-21-es 1971 és 1977 között szolgált Pápán, összesen 1764 órát repült, 2999 fel- és leszállást hajtottak végre vele. "Városunk védjegye a repülés. Ameddig vadászrepülők emelkedtek magasba, a pápai embereknek sokkal inkább büszkeséget jelentettek a gyakori hangrobbanások, mintsem bosszúságot. Remegtek az ablakkeretek a MIG-ektől, a többség mégis elismerően szólt a hazánkat védelmező pilótákról és gépekről" - hangsúlyozta Áldozó Tamás. Pápa polgármestere hozzátette: "az emlékmű várhatóan városunk új jelképe lesz".

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a magyar légierő korszerűsítéséért komoly lépések történtek a közelmúltban. Öt katonai csapatszállító repülőt és 36 helikoptert vásárolt a tárca, miközben napirendben van három olyan katonai repülőgép beszerzése is, amelyek nehéztechnikai eszközök szállítására is alkalmasak. Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós is jelen volt a pápai ünnepségen.
 
Áldozó Tamás (b), Pápa polgármestere és Benkő Tibor (j) honvédelmi miniszter közösen vágták át a szalagot az emlékműnél.

Ideiglenesen jönnek a Gripenek

Ne feledjük: Pápán a katonai repülés története napjainkban is folytatódik. A C-17-es "nagyvasak", azaz a hatalmas méretű stratégiai szállító-repülőgépek 2009 óta ereszkednek le Pápán.

Hamarosan 14 Gripen is a pápai bázisrepülőtérre tart, várhatóan nyár elején érkeznek a "madarak". A magyar felségjelű vadászgépek legalább fél évig tartó, ideiglenes áthelyezését Pápára az indokolja, hogy otthonukat, a kecskeméti repülőteret korszerűsítik.
 
 
A pápai katonai repülőtér 80 éves múltra tekint vissza, itt képeztek ki először magyar ejtőernyősöket. A kiállított MIG-21-es hat éven át szolgált Pápán a hetvenes években.
Új utasforgalmi terminál

A pápai bázisrepülőtér új utasforgalmi terminálja kész, amely akár 400 fő fogadását is képes biztosítani. A hazai és NATO forrásból épített terminált kizárólag katonai célokra használják.
 
 Felvételünkön az új terminál Felvételünkön az új terminál.


 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig volt az ideinél melegebb március

Győrben mindössze két, Sopronban három évben volt melegebb a március az ideinél. Közben kezd… Tovább olvasom