Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Tihanyban több százan korcsolyáztak, s forralt bort ittak

Balaton – Több száz korcsolyázó, csúszkáló a hétvégén megnyitotta az igazi balatoni téli szezont a tihanyi Belső-tó jegén. A félsziget közepén elhelyezkedő tó jege a Balatonéval ellentétben biztonságosnak tűnt a használóknak.

Bár a horgász-ház melletti bejáratnál "Jégre lépni tilos!" tábla fogadta az érkezőket, az egyenletesen befagyott vizet és a nagy tömeget látva senki sem vette komolyan az önkormányzati figyelmeztetést.

Legtöbben korcsolyáztak, csúszkáltak, több helyen állítottak fel alkalmi jégkorongpályákat, néhány jégvitorlás, jégszörf, ernyővel vontatott korcsolyázó, több szán, babakocsi és gyerekszállításra használt zöldséges láda is színesítette a szórakozók látványát.

A jégre lépni tilos - elméletileg
A jégre lépni tilos - elméletileg

Korcsolya és forralt bor

A parton forralt bort, meleg teát, vöröshagymás-zsíros kenyeret lehetett vásárolni, és korcsolyát is vehetett, kölcsönözhetett, aki nem készült fel megfelelően a télre. Az egykori vulkanikus tevékenység emlékeként itt maradt tónak egyébként nincs köze a Balatonhoz, attól elzártan, mintegy 25 méterrel magasabban fekszik.

A vízének átlagos mélysége másfél méter, a nyugati részén néhol a három méteres. A korcsolyázók által elsősorban használt déli oldalon a vízmélység a parttól 100-150 méterre éri el a másfél métert.

Bár vize más tavakhoz képest többszörös mennyiségű sót tartalmaz, a Balatonnál mégis korábban befagy a zártsága miatt. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén a teljes vízfelületén tükörsima, szilárd jégtakaró alakult ki.

Korcsolya, nád és modern fakutya
Korcsolya, nád és modern fakutya

Ezt mondják az időjósok

Mivel a meteorológusok további hideget jósolnak, a jó minőségű jég várhatóan megmarad a tél végéig. Korcsolyázásra, csúszkálásra persze akkor lesz igazán alkalmas, ha az önkormányzat folyamatosan letakarítja majd róla a havat.

Bár a Balaton jege hétvégén még nem volt biztonságos, tucatnyian korcsolyáztak a gödrösi strandnál is. Itt a jégen korábbi, mostanra befagyott repedéseket lehetett látni, és a felülete sehol sem volt teljesen sima.
Balatonfüreden, a Tagore sétány előtti partszakaszon a hullámzásnak és a nagy szélnek köszönhetően rendkívül egyenetlen jégfelület alakult ki. Szombaton délután a móló végétől a Balaton belseje felé még nyílt vízfelületek voltak. Ezen a részen valószínűleg akkor sem lehet majd korcsolyázni, ha a jég megfelelő vastagságúra hízik.

Nincs mese: téli (kis)hatalom lettünk!
Nincs mese: téli (kis)hatalom lettünk!

Vigyázzatok egymásra, gyerekek!

Az óvatosság rendkívül fontos, de ettől még ki kell mondani, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok a nyilatkozatok, amelyek szerint csak a kijelölt helyeken lehetne korcsolyázni.

A vonatkozó 46/2001-es BM rendelet kivétel nélkül tiltja a folyók jegén tartózkodást, más szabad vizeknél, így a tavaknál is tiltják a kikötők, veszteglőhelyek területén, a járművel való és az éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti tartózkodást.

A rendelet szerint más esetben a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Az első lépéseknél segít a tacsi
Az első lépéseknél segít a tacsi


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen a Balatonon

Balaton - Átlagosan négyesre értékelték idén a fürdőzők a balatoni strandok szolgáltatásait. A vendéglátók felemás szezonról számolnak be. Tovább olvasom