Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Se nyár, se család..., csak a munka

„Előnye, hogy közel dolgozhatom az otthonomhoz, hátránya, hogy eszköznek tekintik a munkaerőt és mindenféle jogi trükkökkel kihasználják az embert" – foglalta össze a külföldi munkavállalással, az ingázással kapcsolatos tapasztalatait röviden, velősen a jánossomorjai fiatalember, aki raktárosként keresi kenyerét Ausztriában.


Logisztikai területen, raktárosként dolgozik egy nagy zöldség-átvevő és -csomagoló üzemben Ausztriában ingázóként az a jánossomorjai fiatalember, akit a külföldi munkavállalás előnyeiről és hátrányairól kérdeztünk.

– Korábban Magyarországon dolgoztam, több mint négy évig. Szerettem is a munkám, „csupán" a fizetés volt iszonyúan kevés. A fiatalkorban kitűzött célokat, terveket nem lehet megvalósítani a megélhetésre épphogy elég pénzből. Javarészt ez motivált, hogy külföldön vállaljak munkát. Elsődleges célom az volt, hogy a közelben találjak állást, ugyanis Magyarországon szeretnék élni – vezeti be történetét a húszas évei végén járó férfi, aki úgy véli, a határ közelsége előnyt jelent abban, hogy könnyen el tud jutni ausztriai munkahelyére, ott azonban szerinte eszköznek tekintik a munkaerőt és mindenféle jogi trükkökkel kihasználják az embert. „Magyarán nevetségesen sokat követelnek az osztrák viszonyok közt nevetségesen kevés pénzért" – fogalmazott.

– Amit az osztrákoktól el lehetne tanulni, az elsősorban a vállalkozásokat érinti. Sokkal jobban hagyják pezsegni a gazdaságot, ahogy a vállalatokat élni hagyják, az figyelemre méltó. Kevesebb bürokrácia, rugalmasabban kezelt munkahelyi előírások, szabályozások a jellemzőek – említi a jó példákat.

– A munkahelyemen a külföldi – főként magyarokból és kevesebb romániai dolgozóból álló – munkaerőt kihasználják, ezzel spórolva rengeteg pénzt. Javarészt mindenki, aki nem osztrák, egyenlő fizetést kap, felelősségtől függetlenül, ami szerintem eléggé igazságtalan. Azt sem veszik figyelembe, ha valaki tíz vagy húsz éve nekik dolgozik. Minden kirúgott vagy felmondott munkásra jut száz jelentkező a magasabb fizetés reményében, így nem becsülik meg az alkalmazottakat – magyarázta az ingázó.

Munkahelyén a zöldségkereskedelemből adódóan szezonális jellegű a munka. Nyaranta négyszáz munkavállalója is lehet a cégnek, télen értelemszerűen csak a fontosabb szakmai feladatokat ellátó munkatársak dolgoznak. A legnagyobb nehézséget olvasónk munkája során a kiszámíthatatlanul hosszú munkanapok jelentik. Volt olyan, amikor kilenc egymás utáni napon túlórázni kellett nyáron. Majd egy szabadnapot követően ez folytatódott. „Ilyenkor az ember megáll és komolyan elgondolkodik azon, hogy megér-e ennyit a pénz. Se nyár, se család, se barátok..., csak a munka" – fogalmazott a fiatalember. Nem titkolja, sokszor eszébe jutott már, hogy újra itthon vállal munkát. Esetleg az Ausztriában megszerzett, félretett pénzét fekteti be idehaza egy kisebb vállalkozásba. Ám úgy véli, az itthoni helyzet sajnos egyre reménytelenebb. „Szomorú, hogy alacsonyan tartják a munkabéreket, holott véleményem szerint – noha nem vagyok közgazdász – a gazdaság motorját be lehetne indítani, ha több pénz maradna az embereknél. Hosszú távon mindenképp kifizetődő lenne. A vállalkozóktól pedig elveszik a levegőt, ha nap mint nap újabb és újabb adóteherrel lepik meg őket" – teszi hozzá.

– Nyilván nem lehetséges azonos szintre hozni az ausztriai és a magyarországi fizetéseket, de azért az mégiscsak tarthatatlan állapot, hogy az ugyanazért a munkáért kapott bérek között négyszeres vagy ötszörös a különbség a határ két oldalán. Az árak ezzel szemben – sok területen – nagyjából egyezőek – mondta el olvasónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik az ország legjobb fürdője? Kilenc megyei fürdő is összecsap a versenyben!

A legjobb magyarországi fürdőket keresik. Eddig 90 ezren adták le a voksukat a kedvenc fürdőjükre.… Tovább olvasom