Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Répcelak: Épülhetnek a szélturbinák

Megyénkből mind több diák jár át tanulni a répcelaki általános iskolába. A Vas megyei kisváros idén több mint egymilliárd forinttal gazdálkodhat.
A megyehatár úgy tűnik sok esetben már csupán a térképeken létezik. A háromezer lakosú Vas megyei Répcelakon működő általános iskolába ugyanis Dénesfáról, Csáfordjánosfáról, Ivánból, és Répceszemeréről mind több gyermek jár át tanulni.

Németh Kálmán polgármester szerint mindez nagyban köszönhető annak, hogy az intézményben művészeti képzés is folyik.

- Nem csupán az oktatásban, hanem a gazdaságban is jó a kisváros és a környékbeli települések közti kapcsolat - mondta el a kisalfold.hu-nak a polgármester. - A tervek szerint ebben a térségben negyvenkilenc szélturbinát állítanak fel. A transzformátor állomás pedig nálunk üzemel majd. Várhatóan márciusban módosítjuk a rendezési tervünket, és ezt követően kezdődhet el a kivitelezés. A szélturbinák jelentős része egyébként Győr-Moson-Sopron megyében lesz.

Németh Kálmán szólt a kisváros pénzügyi helyzetéről is: a költségvetésük idén lépte át az egymilliárd forintos „álomhatárt". A kisváros szerencsésnek mondhatja magát, hiszen bevételei csupán három-négy százalékkal csökkennek.

 Sajt és a szifonpatron
Egy tanulmányterv alapján Répcelak környékén gyógyhatású termálvíz található, amelynek kiaknázására befektetőket keresnek. A település környékén elterülő szén-dioxid mező adja a szódavíz alapanyagát. Itt gyártják a szóda- és a szifonpatront. A város országos ismertségét az egy évszázada működő sajtgyár hozta meg. Itt készül ugyanis a közkedvelt Medve és Karaván sajt.


- Az óvoda épületeinek felújítása jó ütemben halad, és tartható a július közepi átadási határidő - bizakodott Németh Kálmán. - A teljes költség 147 millió forint, ám ebből 132 milliót uniós pályázaton nyertünk el. A mások fontos feladat a Fő tér felújítása lesz, ez magában foglalja a művelődési ház, valamint a tekepálya korszerűsítését is. Nagy örömünkre a több mint félmilliárd forintos projekt esetében már elnyertük a négyszázmillió forintos támogatást. Jelenleg a kivitelező kiválasztása zajlik.

A kisvárosban egy 100 hektáros tó kialakítását is tervezik. Olyan vízi paradicsom létesülne, ahol horgászásra, vízi sportolásra, strandolásra és téli sportolásra lenne lehetőség. A költség mintegy egymilliárd forint. Jelenleg befektetők jelentkezését várják, valamint keresik annak a lehetőségét, hogy milyen állami támogatást lehetne igénybe venni.

Európában Répcelakon bányásszák a legtisztább természetes szén-dioxidot. Az önkormányzat elképzelései között szerepel, hogy az egyes érrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmas szénsavfürdőt hozzanak létre.

Olvasóink írták

  • 1. lindanono 2010. február 21. 16:18
    „Szorítok a terv megvalósításához, hogy minél több munkalehetőség legyen, ne kelljen az ott lakóknak más közeli falvakba, városokba utazgatniuk, vag yleköltözniük a munka miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenéveseknek is árult drogot - elkapták

Elfogták Vas megyében azt a drog terjesztőt, aki a gyanú szerint kábítószert árusított tizen- és… Tovább olvasom