Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Per: Brutális gyilkosságokkal vádolják a férfit

A vád szerint a férfi 57 késszúrással meggyilkolta egy ˝garázsbolt˝ tulajdonosát, s megölte a vele együtt lakó édesanyját is.

Megkezdődött  kedden a Szombathelyi Törvényszéken Z. Á. Péter büntetőpere; a  26 éves szombathelyi férfi a vád szerint 2006-ban több tucat  késszúrással megölt egy idős bolttulajdonost, majd tavaly szintén  brutális módon az édesanyjával is végzett.  
   
A Vas Megyei Főügyészség a férfit előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre  képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja.  
   
A vád szerint a férfi 2006-ban Szombathelyen 57 késszúrással  meggyilkolta egy "garázsbolt" idős tulajdonosát, ezzel megszerezve  annak 30 ezer forintját, majd 2011-ben - szintén nyereségvágyból -  megölte a vele együtt lakó édesanyját is: az alvó nő fejére kétszer  sújtott le kalapáccsal, ezután 37 késszúrást ejtett a védekezésre  képtelen asszonyon, végül elvágta a torkát. A férfi az asszony  pénzén Szlovákiába utazott, hazatérve pedig Budapesten egy panzióban  öngyilkosságot kísérelt meg.  
   
A vádlott a tárgyaláson ártatlannak mondta magát, korábban tett  beismerő vallomásait visszavonta, állítása szerint azokat rendőri  kényszer hatására tette.  
   
A férfi az első fokú tárgyaláson tagadta mindkét, terhére rótt  bűncselekmény elkövetését, de a bíró kérdéseire válaszolva gyakran  keveredett ellentmondásokba.  
   
Az eljáró bíró ismertette a vádlott nyomozás során tett  vallomásait, illetve azokat az iratokat is, amelyekben később a  férfi a katonai ügyészségnek küldött beadványában feljelentette az  őt kihallgató rendőrtiszteket.   
   
Z. Á. Péter többször is hangsúlyozta: kihallgatásaikor nem  volt jelen kirendelt ügyvédje, ami a büntetőeljárási szabályokba  ütközik, éppen ezért indítványozta, hogy tanúvallomásait a bíróság  hagyja figyelmen kívül.   
   
Azt is állította, hogy korábbi két védője összejátszott a  rendőrséggel, és nem képviselték az érdekeit. Írásbeli kérelmet  nyújtott be a védők lecserélésére, és ugyancsak kérte a Vas Megyei  Bíróság elfogultságának megállapítását is.  
   
A Szombathelyi Törvényszék nem érezte magát elfogultnak, de  felterjesztette a kérelmet további elbírálásra - jegyezte meg a bíró.  
   
Korábbi vallomásainak egyikében Z. Á. Péter azzal  védekezett, hogy a garázssori esetnél látta az elkövetőt, egy  símaszkot viselő férfit, aki - amikor ő a boltba lépett - a sértett  fölött állt, és szurkálta a 70 éves embert, majd a kést az elképedt  vádlott kezébe nyomta, mondván, "úgyis téged fognak börtönbe zárni,  ha pedig elmondod az igazat, megölöm a családtagjaidat". Ebben a  korábbi vallomásban azt állította, hogy ismeri az elkövetőt, aki  hosszú ideje félelemben tartja és szexuálisan is bántalmazta.  
   
A tárgyaláson erről az írásbeli vallomásáról már azt állította,  hogy azt szintén fizikai kényszer hatására tette, egyik zárkatársa  bírta rá arra, hogy hamisan valljon.  
   
A bíróságon felolvasott gyanúsítotti vallomások pontos  részleteket tartalmaznak mindkét emberölésről, és egybevágnak a  nyomozás eredményeivel.   
   
A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a garázssori  gyilkosság helyszínén rögzítették az elkövető DNS-ét, amely szinte  százszázalékos bizonyossággal egyezik a vádlott DNS-ével.  
   
Édesanyjának megölését szintén tagadta a vádlott, de arra a  bírói kérdésre nem tudott választ adni, hogy miért vitte magával  külföldre édesanyja mobiltelefonját, illetve miért mondta azt  nagyszüleinek, hogy édesanyját csak rajta keresztül tudják telefonon  elérni.  
   
A vádlott nem tagadta, hogy ő beszélt telefonon - annak halála  után - az asszony munkáltatójával, és arról értesítette, hogy  édesanyját az orvos táppénzre vette, ezért egy hétig nem megy  dolgozni.   
   
Z. Á. Péter nem tagadta, hogy édesanyja pénzén utazott  Szlovákiába, és az interneten megismert barátnőjével töltött el egy  hetet, kirándult, szórakozott, de közben állítása szerint végig azt  tervezte, hogy öngyilkosságot követ el.  
   
Miután hazatért Magyarországra, egy fővárosi panzióban bérelt  szobát, és ott valóban öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az  ereit, majd lefeküdt, és úgy gondolta, nem ébred fel többé.  
   
Csak azokban a pillanatokban fordult igazán önmaga ellen, és  okozott magának életveszélyes sérülést, amikor a rendőrök rátörték a  szoba ajtaját.

Nyitóoldali képünk illusztráció! Forrás: 168ora.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális fémfelvásárló telep Szombathelyen

Az ellenőrzés során a pénzügyőrök a magáningatlan udvarán 2,3 tonna, különböző vas és réz… Tovább olvasom