Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Ősszel is vár az Őrség!

Ősszel is vár az Őrség!
Helyi termék és kézműves kirakodó vásár, kiállítás, koncert, táncház, filmvetítés, családi programok, műhelyfoglalkozások és előadások várják az érdeklődőket a "...természetesen, Őrség!" programjain, október 21. és 23. között, az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban.

A rendezvénysorozaton a szervezők az 1956-os forradalom és szabadságharcról is megemlékeznek. Mindjárt a nyitó estén Ferenczi György és Rackajam koncertjével, amely az ‘56-os harcokban elesett Gérecz Attila szellemét idézi meg; október 23-án pedig Szomjas György Nap utcai fiúk című játékfilmjének vetítésével.

Ami a kettő között történik, az a természetesség, játék és környezettudatosság jegyében zajlik ezen az öko-hétvégén, melyet V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyit meg.

Az idei eseménysor vezető témája az "élő talaj", mely köré foglalkozások és előadások is sorakoznak.

A lábunk alá ritkán tekintünk. Nézünk olykor a magasba, reménykedve, vagy sóhajtozva. Sokszor csak előre, szigorúan az utat kémlelve, amerre törtetünk. De hogy a talpunk alatt mi van, arról fogalmunk sincs. A föld – gondoljuk – arra való, hogy "két lábbal álljunk" rajta. A szilárd talaj sok mindent elhord a hátán – és nem nyílik meg! De mi van odalent? Sötét és rideg világ az. Ha valahová, akkor a föld alá biztosan nem kívánkozik az ember. Meglepő volna tapasztalni, hogy ebben a sötétben tömény élet nyüzsög, sőt, mondhatni: az élet egyik forrása ez, itt, a glóbuszon. Éltetőnk a talaj. Megérdemli hát a figyelmet, a védelmet és a méltatást, amit idei mottónkkal meghirdetünk: Éljen a talaj!

Természetesen a kerékpározás sem maradhat ki a természetközeli élmények sorából: Szlovénia őrségi tájait érintve indít családi körtúrát az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület október 22-én reggel Őriszentpéterről.

Szombaton délután a "megelevenítés" mozzanatát idézi föl Sebő Ferenc előadása a táncház mozgalom kezdeteiről, utána a Sebő együttes muzsikál. Vasárnap délután kicsik és nagyok is táncra perdülhetnek, amikor a Zala Zenekar tart népi hangszer bemutatót, népi gyermekjáték foglalkozást és - természetesen - táncházat is.

A természetes anyagokból készült portékák, helyi ízek és helyi termékek vására mellett élményszerű családi programokat kínál a TudomisénmiCSODA Egyesület, gyakorlati foglalkozásokat tart a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány és a Gaja Környezetvédő Egyesület.

A részletes program elérhető a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gardafesztivál Tihanyban

A garda a Balaton legmélyebb részén, a tihanyi kútnál verődik rajokba a téli vermeléshez. Tovább olvasom