Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Népszavazás 2016 - Érvénytelen: 99,9 százalékos feldolgozottság: igen: 1,7% - nem: 98,3% - Orbán alkotmányt módosítana

Népszavazás 2016 - Érvénytelen: 99,9 százalékos feldolgozottság: igen: 1,7% - nem: 98,3% - Orbán alkotmányt módosítanaFotó: MTIA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az 50 százalékot a kötelező betelepítési kvóta elutasítása érdekében a kormány által kezdeményezett referendumon vasárnap.
Eredmények:


Érvénytelen - A kvótareferendumon 43,35 százalékos részvétel mellett az érvényesen voksolók 98,32  százaléka szavazott nemmel a Nemzeti Választási Iroda (NVI)  vasárnap késő este nyilvánosságra hozott csaknem végleges adatai  szerint.

Az NVI 99,98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint 3 307  109-en (az összes választópolgár 40,03 százaléka) érvényesen  szavazott, 223 193-an érvénytelenül.

Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 55 584 (1,68  százalék), a nemek száma 3 251 525 (98,32 százalék) volt.

A legaktívabb megye Vas volt, ahol a választópolgárok 49,35  százaléka voksolt. A legkevésbé aktív Budapest volt, ahol 34,74  százalék szavazott, majd Baranya megye, ahol a jogosultak 38,37  százaléka járult az urnák elé.

A végleges eredményre még napokig várni kell, mert azt csak a  külképviseleteken, illetve az összes levélben leadott szavazat  megszámlálása után állapítják meg.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére május 10-én rendelte  el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által  kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök  október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai  Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar  állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

 
22.15 - Kvótareferendum - Érvénytelenség, 98 százalék fölött a "nem" szavazatok aránya

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az 50 százalékot a kötelező betelepítési kvóta elutasítása érdekében a kormány által kezdeményezett referendumon vasárnap.

A szavazatok 98 és fél százalékának összesítése alapján a jogosultak 43,29 százaléka szavazott, az érvényes voksot leadók 98,28 százaléka mondott nemet a kvótára. Orbán Viktor miniszterelnök este bejelentette, hogy alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". A kormányfő a másik sürgető dolognak azt tartotta, hogy a mai döntésnek Brüsszelben is érvényt szerezzenek. A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg. Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét": az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része. Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este az MTI-nek kijelentette: a kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére; mint mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, "a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő". "A népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést" - fogalmazott a szóvivő.

Percekkel az urnazárás hivatalos, este hét órai időpontja után Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes arról beszélt: a kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától. Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Ha azt teszi, azzal nyíltan megszegi az alaptörvényt és ezzel Orbán hatalma illegitimmé válna - tette hozzá. Jelezte, az MSZP a következő napokban benyújtja a menekültekkel kapcsolatos koncepcióját. Jelezte, hogy a szocialisták semmit sem támogatnak, amit a kormány az érvénytelen népszavazás eredményére hivatkozva akar tenni. A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített. Vona Gábor pártelnök Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy érvénytelen lett a vasárnapi kvótareferendum, és úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor szerinte egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk, és ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt.

Az ellenzéki pártvezető szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent, ugyanis a migrációnál is jobban fél a kormány túlhatalmától. Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este. "Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett. Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania". Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét,

Magyarország nemzetközi tekintélyét. Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített. Egy vesztese van ennek a mai napnak, ez Magyarország - mondta Fodor Gábor, a Liberálisok pártelnöke az ellenzéki párt eredményvárójának budapesti helyszínén tartott sajtótájékoztatóján; úgy fogalmazott: a felkorbácsolt idegengyűlölet nem múlik el nyomtalanul, ebben "súlyos felelőssége és bűne a Fidesz-kormányzatnak". Úgy vélte, ezt nehéz megbocsátani és nem lehet tudni, hogy mikor lehet kijavítani.


21.40 - Orbán Viktor Alkotmányt módosítana >>


21.38 - A luxemburgi külügyminiszter megkönnyebbüléssel fogadta, hogy érvénytelen lett a vasárnapi magyarországi kvótareferendum. Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek este azt mondta: a magyarok európaibbnak bizonyultak a kormányuknál. A szociáldemokrata politikus úgy fogalmazott, nem jó nap ez Orbán Viktor miniszterelnöknek, de nem volt rossz Magyarország és az Európai Unió számára. Jean Asselborn a többség passzív ellenállásaként értékelte, hogy a részvételi arány elmaradt attól, amely az érvényességhez kellett volna. "Remélem, hogy az EU-ban konzekvensen a magyarok többségének oldalán és a magyar kormány politikája ellen foglalunk állást" - mondta Jean Asselborn. "A magyarok megérdemlik a tiszteletünket" - jelentette ki.


21.07 - Részeredmény (98,56 százalékos feldolgozottság)

A szavazatok 98,56 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő: Összes leadott szavazat: 3 514 632

Érvényes szavazatok száma 3 231 502, ez az összes választópolgár számának 39,80 százaléka - az igen szavazatok száma 55 729 (vagyis 1,72 százalék) - a nem szavazatok száma 3 175 773 (vagyis 98,28 százalék)

Érvénytelen szavazatok száma 217 163

Részvételi arány (98,56 százalékos feldolgozottság)

A szavazatok 98,56 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 8 118 518
Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 7 843 891
Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
Megjelentek száma összesen: 3 514 632
Összesített megjelenési százalék: 43,29
Megjelentek száma belföldön: 3 439 980
Belföldi megjelenési százalék: 43,86
Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18
 


21.02 - Együtt-PM-MoMa: sikeres volt a bojkott

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania". Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét. Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.


21.00 - Vona: Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum. Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent. Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben.


20.50 - 94,8%-os feldolgozottság

A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő: Összes leadott szavazat: 3 358 138

Érvényes szavazatok száma 3 085 549, ez az összes választópolgár számának 39,72 százaléka - az igen szavazatok száma 54 194 (vagyis 1,76 százalék) - a nem szavazatok száma 3 031 355 (vagyis 98,24 százalék) Érvénytelen szavazatok száma 204 376

Részvételi arány (94,8 százalékos feldolgozottság)  

A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 7 767 751
Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 7 493 124
Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
Megjelentek száma összesen: 3 358 138
Összesített megjelenési százalék: 43,23
Megjelentek száma belföldön: 3 283 486
Belföldi megjelenési százalék: 43,82
Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18
 20.48 - A kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este az MTI-nek a kormánypártok fővárosi eredményvárójában. A már közzétett adatokra hivatkozva azt mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, "a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő". "Tekintettel arra, hogy ezt a népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést" - fogalmazott a szóvivő. Kovács Zoltán hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Brüsszelre nézve is ró kötelezettséget a magyar kvótareferendum, hiszen egy népszavazással nem lehet szembemenni.


20.45 - A szavazatok 85,52 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása közigazgatási besorolás szerint a következő:

Fővárosi kerület
Összes leadott szavazat: 408 248 Érvényes szavazatok száma 361 131, ez az összes választópolgár számának 34,67 százaléka - az igen szavazatok száma 8232 (vagyis 2,28 százalék) - a nem szavazatok száma 352 899 (vagyis 97,72 százalék)

Érvénytelen szavazatok száma 46 463

Megyei jogú város
Összes leadott szavazat: 543 123
Érvényes szavazatok száma 503 005, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka - az igen szavazatok száma 9984 (vagyis 1,98 százalék) - a nem szavazatok száma 493 021 (vagyis 98,02 százalék) Érvénytelen szavazatok száma 39 505

Város
Összes leadott szavazat: 963 221 Érvényes szavazatok száma 910 115, ez az összes választópolgár számának 40,99 százaléka - az igen szavazatok száma 15 098 (vagyis 1,66 százalék) - a nem szavazatok száma 895 017 (vagyis 98,34 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 52 483

Község
Összes leadott szavazat: 996 154 Érvényes szavazatok száma 955 566, ez az összes választópolgár számának 45,00 százaléka - az igen szavazatok száma 15 430 (vagyis 1,61 százalék) - a nem szavazatok száma 940 136 (vagyis 98,39 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 40 136

20.31 - 85,52 százalékos a feldolgozottság

A szavazatok 85,52 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő: Összes leadott szavazat: 2 985 398

Érvényes szavazatok száma 2 736 510, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka - az igen szavazatok száma 48 968 (vagyis 1,79 százalék) - a nem szavazatok száma 2 687 542 (vagyis 98,21 százalék) Érvénytelen szavazatok száma 178 645.
 


20.30 - Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon. "A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is" - értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott. Szél Bernadett azt mondta: a népszavazás a népé, és nem a kormányé. Nem egy kampányeszköz, és legkevésbé a kormány kampányeszköze. Szerinte a kabinet a migrációs válságot kihasználva nem volt hajlandó fontos témákkal foglalkozni, megoldást adni a többi közt az oktatás vagy az egészségügy "összeomlására", most azonban a miniszterelnöknek már elő kell állnia azzal, "hogyan oldaná meg a valós problémákat". A miniszterelnök szerinte a megoldások helyett hergelni próbált, a magyarok azonban "nem sétáltak be ebbe a csapdába".

20.24 - Részvételi arány (66,32 százalék)

A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 5 265 307 Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 4 990 680 Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0 Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627 Megjelentek száma összesen: 2 241 770 Összesített megjelenési százalék: 42,58 Megjelentek száma belföldön: 2 167 118 Belföldi megjelenési százalék: 43,42 Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652 A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18

20.22 - Molnár: alkotmányellenes

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik. Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa. Kezdeményezte azt is, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.

20.20 - Több mint 66 százalékos a feldolgozottság az országban

A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő: Összes leadott szavazat: 2 241 770. Érvényes szavazatok száma 2 041 854, ez az összes választópolgár számának 38,78 százaléka, - az igen szavazatok száma 36 105 (vagyis 1,77 százalék), - a nem szavazatok száma 2 005 749 (vagyis 98,23 százalék). Érvénytelen szavazatok száma 128 654.

igen: 1,77% - nem: 98,23%

érvényes szavazat: 38.78%
érvénytelen, nem szavazott: 61,22%


 20.04 - Bombariadó >> Egy III. kerületi szavazókör egy ittas választópolgár miatt fél nyolc után pár perccel zárt, a XIII. kerületben pedig bombariadó volt három helyen, ezért nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor - hangzott el a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap esti budapesti sajtótájékoztatóján. Egy, a szavazókörben megjelent részeg ember miatt csak 19 óra 35 perckor tudott bezárni egy szavazókör a főváros III. kerületében, "rá várt az egész ország" - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

Hozzátette: a XIII. kerületben bombariadó volt három szavazókörben fél 7-kor, ott a tűzszerészeti átvizsgálás után mindenki szavazhatott, aki 7 órakor még sorban állt. Ez okozta azt, hogy nem tudott minden szavazókör bezárni este 7 órakor, a szavazás végén - közölte. Elmondta, a szavazókörökben már folyik a szavazatok összesítése.

19.55 - Gyurcsány: Orbán kudarcot vallott

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este. "Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

19.50 -  Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint előreláthatólag az elmúlt 26 év népszavazásainak átlaga felett alakul a részvétel a vasárnapi kvótareferendumon, ez pedig azt mutatja, hogy az embereket megmozgatta a téma.

19.38 - A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített. Mirkóczki Ádám szóvivő vasárnap esti, urnazárást követő sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki. Szerinte a kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról. Részletek >>

19.30 - Semjén: a kormány megkapta a felhatalmazást


A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten. A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának. Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és a keresztény alapon "a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz". Semjén Zsolt külön köszönetet mondott a voksoláson részt vevő határon túli magyaroknak, akik sorsközösséget vállaltak a magyar nemzettel és leadták szavazatukat.

19.21 - Gulyás Gergely: elsöprő győzelem

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva. "A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".

19.20 - Befejeződött a népszavazás 3177 településen - Részletek >>

19.15 -
- Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület vasárnapi ülésén. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival - amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt - valószínűleg 50 százalék alatt várható a részvétel a szavazás lezárásakor.

Az ülésen Pálffy Ilona tájékoztatta a bizottságot a szavazásnapi eseményekről. Mint mondta, az amerikai kontinensen szombaton volt a szavazás, a 13 amerikai külképviseleten a 647 szavazásra jelentkezett választópolgárból 499-en szavaztak, ez 77,13 százalékos megjelenési arányt jelent. Pálffy Ilona elmondta: a külképviseleteken rendben folyt a szavazás és Magyarországon is csak néhány rendkívüli esemény történt.

19.10 - A szavazókörök zárása után a szavazatszámláló bizottságok (szszb) elkezdték összesíteni a leadott voksokat, de a külképviseleteken és a levélben leadott szavazatok "bevárása" miatt az országos népszavazás eredményét csak később lehet megállapítani, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni. A szavazókörök vasárnap esti zárása után a 10 331 szavazókörben elkezdték összeszámolni a szavazatokat, és jegyzőkönyvet is kiállítanak a szavazás szavazóköri eredményéről. Részletek >>
 
Részvételi arány - 17.30 óra - 39,88 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 39,88 százaléka (3 185 343 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A fővárosban a szavazók 34,9 százaléka, 469 268 választópolgár adta le szavazatát 17.30 óráig. A megyék közül a részvételi arány 17.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,62 százalék, ami 99 080 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 37,17 százalék, 115 743 szavazó.
Gulyás: politikailag érvényes lesz a  népszavazás 

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot - mondta Gulyás Gergely, a magyar parlament fideszes alelnöke az El País című spanyol baloldali napilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában. "Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, szükséges a szavazók több mint 50 százalékának a részvétele. Habár politikai nézőpontból akkor is érvényes, ha nem éri el ezt a számot.

Mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy szerinte az európai állampolgárok nagy többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja. Mint mondta, a magyar referendum jó példa lehet más uniós országoknak, hogy ki lehet nyilvánítani: az Európai Bizottság által hozott megoldások szemben állnak az európai szavazók véleményével.

A kormány álláspontját firtató felvetésre hangsúlyozta: az nem kérdés, hogy szolidaritást kell mutatni és anyagilag segíteni kell azokat a biztonságos országokat, ahová a menekültek elsőként érkeznek, például a szírek esetében Törökországot, de "nincs semmilyen nemzetközi törvény, amelyik azt mondja, hogy a menekültek dönthetnek, melyik országban akarnak élni".

"Hiba azt gondolni, hogy képesek vagyunk millióknak segíteni Európában" - jegyezte meg. A politikus beszélt arról, hogy a párizsi támadások után nem kérdés, a menekültek és a jobb életet kereső bevándorlók között érkeztek terroristák is Európába. "Nem mindenki, aki Európába érkezik terrorista, de őrület engedni, hogy milliók lépjenek be Európába ellenőrzés nélkül.

Ez veszély a társadalmunkra, függetlenül a százaléktól" - hangsúlyozta. Az El Paísban megjelent interjúban azt is elmondta, hogy az uniós áthelyezési rendszer nem működik, noha 160 ezer ember áttelepítéséről döntöttek, eddig mindössze 5 ezer embert helyeztek át. "Ráadásul van egy másik javaslat Brüsszelben az asztalon a korlátlan befogadásról.

Ez az, amit el akarunk kerülni" - mondta az alelnök, és hozzátette, hogy ez a népszavazás nem az aktuális megállapodásról szól, hanem a jövőbeli döntésekről, eljárásokról. 

Részvételi arány - 15 óra - 30,66 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 15 óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka (2 448 614 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A fővárosban a szavazók 27,38 százaléka, 368 184 választópolgár adta le szavazatát 15 óráig. A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 35,45 százalék, ami 73 752 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 28,58 százalék, 154 810 szavazó.

Részvételi arány - 13 óra - 23,56 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka (1 881 856 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A fővárosban a szavazók 21,31 százaléka, 286 468 választópolgár adta le szavazatát 13 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 25,91 százalék, ami 93 356 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 21,61 százalék, 117 051 szavazó. 

A szavazólapot sem lefényképezni, sem  hazavinni nem lehet

A  szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében. Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. 

Országos részvételi arány - 11 óra - 16,37 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A fővárosban a szavazók 13,13 százaléka, 176 569 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 18,54 százalék, ami 66 778 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 14,61 százalék, 79 107 szavazó. 

Azonosították az eddig beérkezett levélszavazatokat

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) szombat éjfélig beérkezett összes levélszavazat azonosító nyilatkozatát feldolgozták vasárnap reggelre - derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adataiból. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országos népszavazáson.

Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat éjfélig 89 405 érkezett vissza. Postán 62 767 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez szombat éjfélig, a külképviseletekről pedig további 26 638. Aki elmulasztotta postán feladni, az a levélszavazatát még a voksolás napján, vasárnap is leadhatja az egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban, illetve a külképviseleteken.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja: le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott.

Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot. Az NVI-hez visszaérkezett 89 405 szavazási irat mindegyikét ellenőrizték vasárnap reggelig, ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék). Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

Részvételi arány - 9 óra - 7,25 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25 százaléka (578 666 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" A fővárosban a szavazók 4,85 százaléka, 65 163 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 8,92 százalék, ami 37 988 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 6,33 százalék, 34 281 szavazó. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. 

Egész nap szabad kampányolni a 150 méteres határokon kívül

Vasárnap a népszavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül. Általános kampánycsend már nincs, a választási törvény azonban azt előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.
Népszavazás 2016. Fotó: MTI


A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján külön-külön is megjelenítették. A Google-térkép alapján létrehozott alkalmazás az NVI hivatalos oldalán, a www.valasztas.hu oldalon a "Hová menjek szavazni?" menüpont alatt érhető el.

A választópolgárnak a saját lakcímét kell megadnia a szavazóhelyiség térképes megjelenítéséhez, vagy - ha átjelentkezett - az adott településnek vagy fővárosi kerületnek a nevét. A szavazóhelyiség címére kattintva megjelennek a szavazóköri információk, a térkép alatti linkre kattintva pedig tájékoztató jelleggel megmutatja az alkalmazás a szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres sugarú kampányhatárt. 

Részvételi arány - 7 óra - 1,16 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,16 százaléka (92 524 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A fővárosban a szavazók 0,78 százaléka, 10 522 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 1,47 százalék, ami 4294 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 1,04 százalék, 3238 szavazó. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Új, műanyag urnák is várják a szavazatokat

A népszavazásnál elkezdi lecserélni a Nemzeti Választási Iroda a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna. Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42x42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres.

A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni. Az urnák színe azért szürke - és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó - mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni, az átlátszó urnánál pedig - amennyiben a választópolgár nem használja a borítékot - sérülhetne a szavazás titkossága.

Az NVI számításai szerint az urnáknak két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe. 

Pecsét nélkül nem érvényes a szavazólap 

Nem tekinthető érvényesnek az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében.

A szavazólapokat tilos előre lebélyegezni; csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja. Amikor a választó megjelenik a szavazatszámláló bizottság előtt, a bizottság először ellenőrzi a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), valamint azt, hogy szerepel-e a szavazóköri névjegyzékben.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, akkor a bizottság egyik tagja a népszavazási szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a szavazólap bal felső sarkában, és a hozzá tartozó borítékkal együtt átadja a választópolgárnak. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták.

Szabad szemmel látható biztonsági elem az alnyomatos papír, ami a fény felé fordítva a szőnyegszerűen elhelyezett Magyarország-címert mutatja, valamint a Magyarország körvonalát - és benne a 2016-os számot - mutató riccelés, perforálás. A szavazatok elhelyezésére szolgáló körök pedig zöldek. 

Népszavazás 2016Mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országos népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 331 szavazókör szavazatszámláló bizottsága megkezdte munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták voksukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. Az országos népszavazáson a szavazókörök zárásáig, este 7 óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. 

Megnyíltak a szavazókörök

A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhattak. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki.

A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlőség.

Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre három évig kötelező. A névjegyzék péntek délutáni zárásakor 8 272 625 választópolgár volt jogosult a voksolásra, vagyis a népszavazás érvényességéhez az kell, hogy 4 136 313-an érvényesen szavazzanak.

A népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 105 külképviseletén (nagykövetségén és főkonzulátusán) akkor szavazhatnak, ha jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe 11 231 választópolgárt vettek fel. Az amerikai kontinensen már szombaton volt a voksolás. Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétől eltérő szavazókörben élni akar a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat, ha ezt péntek délután 16 óráig kérte.

A névjegyzék adatai szerint 80 005-en jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. A mostani az első népszavazás, amelyen a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak, ha felvétették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Ezt határidőig 274 727-en tették meg, közülük 121 ezren már leadták szavazatukat: vagy postán juttatták vissza a Nemzeti Választási Irodához, vagy a külképviseleteken adták le.

A szavazás napján már csak a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein lehet leadni a levélszavazatokat tartalmazó borítékokat. A népszavazás eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után állapítják meg.

A  szavazás menete:

A 2008-as szociális népszavazás után most vasárnap ismét voksolhatunk.

A valasztas.hu oldalon megjelent tájékoztató segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen kérdésről kell dönteni a népszavazáson?
 • A választópolgárok az alábbi kérdésről dönthetnek: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"
Ki nyújtotta be a népszavazási kérdést?
 • A népszavazási kérdést 2016. február 24-én Magyarország Kormánya nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.
 Mikor érvényes és eredményes az országos népszavazás?
 • Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár, azaz
 1.   a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok és
 2.  a magyarországi lakcímmel nem rendelkező „külhoni" regisztrált választópolgárok
több mint fele érvényesen szavazott.
 • Az országos népszavazás eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség.

Ki szavazhat az országos népszavazáson?

Az országos népszavazáson az szavazhat, aki
 1. magyar állampolgár,
 2. nagykorú, azaz
 • 18. életévét betöltötte, vagy
 • 18. életévének betöltése előtt házasságkötéssel nagykorúvá vált és
 • a bíróság nem zárta ki a választójogból.

 
Mennyibe kerül a népszavazás megszervezése?
 • A népszavazás megszervezésére az Országgyűlés 4,9 milliárd forintot különített el.
 • A költségek nagy részét a választással kapcsolatos kellékek (pl. szavazólapok, urnák) legyártása, az informatikai és logisztikai költségek, a választási bizottság tagjainak tiszteletdíja teszi ki.
Tudnivalók a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára

Milyen feltételekkel tudok szavazni a szavazás napján?
 •  Szavazni a szavazás napján, 2016. október 2-án (vasárnap) 6 órától 19 óráig lehet.
 • A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.
 •  A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe automatikusan felkerülnek.
 
A választópolgárnak igazolnia kell a személyazonosságát
 • magyar személyazonosító igazolvánnyal (régi típusú, könyvecske formájú magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar ideiglenes személyazonosító igazolvány is elfogadható),
 • magyar útlevéllel (magyar ideiglenes útlevél is elfogadható),
 •  magyar vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal), személyi azonosítójával
 • lakcímkártyával,
 • hatósági bizonyítvánnyal vagy, o   személyazonosító jelről szóló igazolással.

Fontos, hogy az egyes okmányok igénylése során kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapot és a borítékot, melyek átvételét aláírással igazolja.
 • Szavazni az „Igen" vagy a „Nem" melletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +) lehet.
 • A szavazást követően a szavazólap a borítékba helyezhető. Ezt követően a szavazólapot a szavazóurnába kell helyezni.

Mi történik, ha a szavazás napján 19 óra után még mindig sorban állok? Nem tudok szavazni?
 • A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak.
 • 19 óra után már nem lehet beállni a sorba.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazás 2016 - Orbán Viktor: Alkotmánymódosítási javaslatot nyújtok be

Népszavazás 2016 - Orbán Viktor: Alkotmánymódosítási javaslatot nyújtok be
Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi… Tovább olvasom