Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Megnyílik a Kisalföld Piactér - Várjuk az ős- és kistermelők jelentkezését!

A Kisalföld új szolgáltatásként rendszeresen bemutatja a helyi ős- és kistermelőket a lekvárfőzőktől a sajtosokon át a szörp- vagy akár vadkolbászkészítőkig. Célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket az olvasókkal. Hogy egészséges, finom házi termékekhez juthasson mindenki nagy utánjárás nélkül.
Mára több munkahelyi közösségben szokássá vált, hogy a munkatársak ismeretségi körükhöz tartozó, megbízható kistermelők, kecskesajtkészítők, vadkolbásztöltők, méhészek, sok-sokféle kistermelő portékáit árulják egymás között. Miért ne lehetne ezeket a spontán, kis, zártkörű mozgalmakat kiszélesíteni, és mindenki számára könnyen elérhetővé tenni a finom, házi készítményeket? A Kisalföld szerkesztősége vállalkozik rá, hogy szombatonként rendszeresen bemutatja a lap megjelenési területén működő őstermelőket.
 
A tényői Dombi család saját kertjében termelt gyümölcsökből készít lekvárokat, szörpöket. Fotó: Bertleff András
A tényői Dombi család saját kertjében termelt gyümölcsökből készít lekvárokat, szörpöket. Fotó: Bertleff András

Azoknak a jelentkezését várjuk, akik nem nagyüzemi mennyiséget forgalmaznak, hanem házi, kézműves jelleggel dolgoznak, nem feltétlenül bio minősítéssel, de megbízható, egészséges, finom, különleges, egyedi, jellegzetes portékákat állítanak elő. Elsősorban feldolgozott termékeket szeretnénk olvasóinknak ajánlani, például lekvárokat, szörpöket, többféle egyedi készítésű mézet, gyümölcs- és zöldségleveket, bioturmixokat, befőtteket, savanyúságokat, olajokat, eceteket, szószokat és zöldségkrémeket, sajtokat, házi tésztákat, kolbászt, sonkát, szalámit, reformtermékeket. Mindent, amit jó minőségben állítanak elő helyi kistermelők, lehetőleg saját kertben, kisgazdaságban termelt alapanyagból.
 
Ingyenes a megjelenés

A Kisalföld-piactér mellékletben a kistermelők számára a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne szolgáltatni az olvasóknak, hirdetésével kapcsolatban forduljon bizalommal értékesítési vezetőnkhöz, Németh Bélához (bnemeth@kisalfold.hu).

Persze azokat sem szeretnénk kizárni, akiknek finom guruló málnájuk, eprük, ribizlijük termett a saját kertjükben, vagy éppen palántákkal foglalkoznak nagy gondossággal, szabadon tartott csirkéket, mangalicákat nevelnek. Jelentkezhetnek maguk a termelők is, de olvasóink tanácsait, ajánlásait is örömmel várjuk. Ha van önöknek bejáratott, kipróbált kistermelői kapcsolatuk, kérjük, osszák meg velünk, hogy kinek a nevét, elérhetőségét látnák szívesen a Kisalföldben.

A jelentkezéseket, ajánlásokat a piac@kisalfold.hu e-mail címre várjuk. A Kisalföld Piactér rovat gazdája kollégánk, Cs. Kovács Attila lesz, a Kisalföld rábaközi szerkesztőségének munkatársa, aki maga is őstermelő, búzafűlevet készít.

Olvasóinkkal szeretnénk megosztani a kistermelő nevét, címét, telefonszámát, az általa kínált termények, termékek pontos megnevezését. 


A Kisalföld Piactér mellékletben a kistermelők számára a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne szolgáltatni az olvasóknak, hirdetésével kapcsolatban forduljon bizalommal értékesítési vezetőnkhöz, Németh Bélához (bnemeth@kisalfold.hu), aki maga is képzett agrárszakember.

Szombatonként tehát hétről hétre közöljük a reményeink szerint egyre bővülő kistermelői listát, alkalmanként részletesen be is mutatunk őstermelőket, és a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat.

Elöljáróban ismerkedjünk meg három őstermelővel, akiknek tevékenysége beleillik abba a körbe, szellemiségbe, termékkínálatba, amelyből meríteni szeretnénk.
 

Együtt a családdal, tizennyolc éve


A tényői vendégfogadós, Dombi Mihály évekkel ezelőtt felismerte, hogy éttermi vendégei a helyben termelt, házi készítésű szörpöket, lekvárokat, a háznál nevelt kacsát, libát sokkal többre becsülik, mint a gyümölcsöt nem látott, mesterséges színezékkel és ízekkel feljavított tömegtermékeket, vagy a nagyüzemi körülmények között, zsúfoltan tartott szárnyasokat. Ezért váltotta ki az őstermelői igazolványt, és a családi gazdaságban, saját gyümölcsből, aprólékosan kikísérletezett receptek szerint készítik a ribizli-, málna- és bodzaszörpöt, eper-, málna-, csipkebogyó-, sárgabarack-, ribizli- és szilvalekvárt. Helyben készül a vegyes vágott és a káposztasaláta is. Ahogy a kacsát, libát is helyben nevelik. A legújabb terv pedig a szarvassonka- és szarvasszalámi-készítés. A saját feldolgozóüzemük már csak a beindításra vár, ez lehet a következő lépés a termékkínálat bővítéséhez.
 
A gyümölcs telepítésétől, szedésétől a kész lekvár üvegekbe töltéséig mindent mi végzünk - mondja Dombi Mihály.
A gyümölcs telepítésétől, szedésétől a kész lekvár üvegekbe töltéséig mindent mi végzünk – mondja Dombi Mihály.

A családfő feleségével, Erzsikével és két fiával, Mihállyal és Csabával már tizennyolc éve együtt dolgozik a tényői vendégfogadóban. Ez a példás összetartozás ad hozzá még egy plusz, különleges ízt ehhez a szép történethez.

– Sok munkával jár persze mindez, de nem panaszkodunk. Nem lehet várni, szedni kell, amikor érik a málna, és nem lehet éhesen hagyni a jószágot. A gyümölcs telepítésétől, szedésétől a kész lekvár üvegekbe töltéséig mindent mi végzünk – mondja Dombi Mihály.

Aki pedig meg akarja vásárolni a kész termékeket, a tényői vendégfogadóban megteheti.
 
Várjuk kistermelők jelentkezését, de olvasóink tanácsait, ajánlásait is örömmel fogadjuk. Ha van önöknek bejáratott, kipróbált kistermelői kapcsolatuk, kérjük, osszák meg velünk, hogy kinek a nevét, elérhetőségét látnák szívesen a Kisalföldben. A jelentkezéseket, ajánlásokat a piac@kisalfold.hu e-mail címre várjuk. (A cikk végén űrlapot is találnak, annak segítségével is jelentkezhetnek!)

A búzafüvek között megszűnik a világ


Cs. Kovács Attila – piactér rovatunk felelőse, a Kisalföld újságírója – négy éve váltotta ki őstermelői igazolványát. Búzafűtermesztéssel, búzafűlé-készítéssel foglalkozik. Korábban a család számára termelte meg a vitaminnal teli folyadékot, később aztán, miután egyre többen kértek tőle „kóstolót", hivatalossá tette gazdaságát.
 
Előbb kézi, majd elektromos prést vásároltam, termesztőtálcákat szereztem be - mutatja Cs. Kovács Attila.
Előbb kézi, majd elektromos prést vásároltam, termesztőtálcákat szereztem be – mutatja Cs. Kovács Attila.

– Évekkel ezelőtt olyan vitamint kerestem, ami nem gyógyszer, mégis jó hatással van a szervezetre – idézte fel a kezdeteket kollégánk. – Az interneten találtam rá a búzafűre és egy budapesti hölgyre, aki megtanított a termesztésére. Eleinte kezdetleges módszerekkel, műanyag edényekben termeltem, húsdarálóval préseltem, gézen szűrtem át a levet. Aztán előbb kézi, majd elektromos prést vásároltam, termesztőtálcákat szereztem be. Az üvegházam most készül, ami jelentős fejlesztése a kis gazdaságomnak. Az engedélyek kiváltása egyszerű volt. Mind a falugazdászok, mind az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, mind az önkormányzat munkatársai készségesek voltak és segítettek. Azóta számos vásáron, termelői bemutatón megfordultam. Nagyon jó közösséget ismertem meg az őstermelőkben, szívesen vagyok közöttük.

A búzafűléről elmondta: biotönkölybúzából készül, amit Németh István rábcakapi biogazdaságában szerez be. A hántolatlan magokból kikelt, körülbelül 20 centis zöld füvet préselik ki és a zöld levet fogyasztják. Cs. Kovács Attila fagyasztva is ajánlja a fogyasztóknak. Jó hatással van az immunrendszerre, a gyomorra, a bélrendszerre. Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, megelőzi a betegségeket és jó közérzetet biztosít. A daganatos sejteket is pusztítja. Kiváló klorofillforrás, tele van enzimekkel, aminosavakkal, ásványi anyagokkal.

– Amikor a búzafüvek között vagyok, minden meg-
szűnik körülöttem. Pihentet és fel is tölt ez a foglalatosság. Az őstermelői létnek ez a környezet is nagy előnye – jegyezte meg Cs. Kovács Attila, akit a buzafule.rabakoz@gmail.com e-mail címen lehet elérni.

További elérhetőségek
www.rabakozibuzafule.hu
www.buzafugyor.hu
 

Gyökereikhez tértek vissza a sajtműhellyel


A fiatal rábcakapi Kriskó házaspár egy évvel ezelőtt határozott úgy, hogy egy sajtműhelyre teszik fel közös életüket. Előtte hobbiból már készítettek jóféle sajtokat, s azt látták, hogy egyre nagyobb az igény termékeikre. A feleség szülei több mint 30 tehenet tartanak, a friss tejet az ő gazdaságuk biztosítja, az erdőmérnök végzettségű férj pedig a sajtkészítés alapjait hozta otthonról, a Komárom-Esztergom megyei Bokodról. Persze tanulniuk is kellett, és kell még most is, s közben igyekeztek saját ízeket kikísérletezni. Így ma már számos fűszert, zöldséget használnak, például kakukkfüvet, bazsalikomot, hagymaféléket, paprikát, olívabogyót. Egyaránt készítenek érlelt, lágy és füstölt sajtokat. Büszkék arra, hogy sem tartósítószert, sem színezőanyagot nem használnak.
 
Kriskóék portékájukkal eredeti környezetből, egy régi parasztházból kerekednek fel.
Kriskóék portékájukkal eredeti környezetből, egy régi parasztházból kerekednek fel.

„Úgy látjuk, mindig előbbre tudunk lépni. Az év elején például sikerült egy sajtkádat megvásárolni és felújítani" – mondta a 33 éves Kriskó Ádám.
Hagyományos termékeik értékesítéséhez ugyanakkor a modern technikát is használják. Fent vannak a Facebookon, sokan pedig Google Drive-on jelzik számukra, miből mennyit vásárolnának. Telefonon a (30) 854-6963-as számon érhetők el. Néhány piacon rendszeresen megjelennek, s pályáztak a győri Dunakapu téren májusban nyíló őstermelői piac egyik standjára is, emellett Győrben és Sopronban több munkahelyre szállítanak. Portékájukkal eredeti környezetből, egy régi parasztházból kerekednek fel, amelynek – bár nem ott laknak – még fapadlós tisztaszobáját is berendezték százados bútorokkal. Remélik, még sokáig úton lesznek.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tombolt a szél: árokba borult kamionok a 85-ösön, kidőlt fa Pannonhalmán

Győr-Moson-Sopron megyében a tűzoltók a nagy szél miatt hat esetben vonultak kedd este. Szerdán is… Tovább olvasom