Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Mandátuma visszaadására szólították fel Gyenesei Istvánt

A Somogy Megyei Közgyűlés megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét szerdai ülésén.
A Somogy Megyei Közgyűlés megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét szerdai ülésén. Veres Zoltán, Somogy megye sajtószóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a közgyűlésen Csorba Ottó (Fidesz-KDNP) képviselő határozati javaslatot tett, miszerint Gyenesei István az Ormai-ügyben betöltött szerepe miatt, a közgyűlés jó hírének megőrzése- és a civilek érdekében adja vissza mandátumát.

A közgyűlésen a Fidesz-KDNP képviselői igennel szavaztak, a többiek - somogyértes, szocialista, jobbikos és független képviselő - nemmel szavazott, illetve tartózkodott. Mint arról az MTI beszámolt, Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott, a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról.

A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, függetlenként megtartotta azt. A vita egy, tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintett által kitöltetett, lemondó nyilatkozatról szól, amely az egyesület vezetése szerint Ormai István tagságból való kilépésével aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot, de azt még 2010 októberében, presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

Zana István, a Somogyért Egyesület sajtószóvivője egy MTI-hez eljuttatott közleményben közölte, az egyesület álláspontja szerint a Somogy Megyei Közgyűlés szerdai, Gyenesei Istvánt mandátuma visszaadására felszólító döntése törvénytelen. A megyei főjegyző előzetesen figyelmeztette a javaslattevőket, hogy erre nincs hatásköre a testületnek, az önkormányzat fideszes képviselői ennek ellenére támogatták szavazatukkal a javaslatot. A hatáskör túllépéséből adódó törvénysértő határozat meghozatala miatt, a törvényesség helyreállítása érdekében a Somogyért Egyesület beadvánnyal fordul a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Greenpeace: még mindig magas az alumíniumkoncentráció a Torna patakban

A vörösiszap-katasztrófa után csaknem egy évvel is magas, a határértéket jóval meghaladó az… Tovább olvasom