Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

LMP: Hogy kerül higany a Torna-patakba?

A Fenntartható fejlődés bizottsága elnökének megrendelésére az MTA megvizsgálta a vörösiszap katasztrófa által érintett térség víz- és üledékmintáinak toxikus elem koncentrációját.


Az eredmények több elem, mindenekelőtt a higany esetében jelentős határérték-túllépést mutatnak, ráadásul az ökotoxikológiai vizsgálatok eredményei is aggasztóak. Az LMP szerint a további vizsgálatok elengedhetetlenek az szennyezések okainak és hatásainak tisztázására.


A parlamenti zöldbizottság elnökének megbízásából az MTA Talajtani Kutatóintézetének Ökotoxikológiai Kutatócsoportja 2011 januárjában végzett vizsgálatokat Kolontár térségében. A Torna-patakból, a belvizekből illetve a kolontári horgásztóból vett üledék- és vízminták elemzése több szennyező esetében jelentős határérték-túllépést mutatott.


A higany mennyisége az összes esetben meghaladta a határértéket és az arzén is egy minta kivételével valamennyi mintában határérték felett volt. Egy minta higanytartalma kiemelkedően magas, a talaj határérték 33-szorosa volt, és meghaladta a szennyvíziszapra érvényes határértéket is. Ilyen magas értéket eddig sehol sem mértek a területen. A magas higanytartalom forrása lehetett feldúsulás, de az ajkai üzem gallium termelésének a szennyezése, vagy származhatott akár valamelyik a kármentesítés során használt anyagból is.


A vizsgálat kiterjedt a vizek biológiai hatásának, toxicitásának vizsgálatára is. A kolontári horgásztóból, illetve egy belvízből származó vízmintában az indikátorfajként alkalmazott nagy vízibolha (Daphnia magna) bioteszt magasabb mortalitást mutatott, mint az a mért toxikus elem koncentrációk alapján várható lett volna. Ez azt jelenti, hogy nem elég csak egyes szennyező anyagok mennyiségét, határértékeknek való megfelelését vizsgálni, mert azok együttesen a határértékek betartása esetén is súlyos biológiai hatásokkal járhatnak.


Az LMP az eredmények alapján elengedhetetlennek tartja, hogy a kémiai elemzések mellett alapos és átfogó ökotoxikológiai vizsgálatok is készüljenek a terület mezőgazdasági hasznosításának megkezdése előtt. Ugyancsak elkerülhetetlen a határértéket meghaladó higanykoncentráció okának és forrásának tisztázása, és a vízfolyások medrének mihamarabbi megtisztítása.

Olvasóink írták

  • 1. zeta62 2011. március 05. 15:12
    „Jó lenne, ha ez a nazarénus alakulat nem népszerűség hajhászásra használná a környezetvédelmet! Lásd Audi beruházást ellenző kampányuk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a Kaposvári Egyetem

Az elvonások miatt ellehetetlenül a Kaposvári Egyetem. Tovább olvasom