Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Kutatás a média hatásairól - Fertődi diákok felmérése Győrben és Kapuváron

Kutatás a média hatásairól - Fertődi diákok felmérése Győrben és Kapuváron
A megkérdezettek 55 százaléka szerint a médiának többnyire jó hatása van az emberek életére.
Bemutatkozás
A Soproni SzC Porpáczy Aladár Szakképző Iskolájának magyar-osztrák szakos tanulói vagyunk. Tanulmányainkat Fertődön és Frauenkirchenben végezzük, amelynek során az 5. évfolyamban egy diplomamunkát kellett készíteni. Diplomamunkánk célja az volt, hogy felmérést, illetve kutatást végezzünk arról, hogy a különböző médiafajták milyen hatással vannak a szociális kultúrára.
A felmérés során különböző célcsoportokat céloztunk meg Kapuvár és Győr városában 60 fő bevonásával. Mivel napjainkban a médiahasználat elterjedt terület, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy elméletben és gyakorlatban milyen ismeretekkel rendelkeznek az emberek arról, amit napi szinten használnak, valamint hogyan befolyásolja mindennapi életüket a médiahasználat. Négy médiatípussal foglalkoztunk diplomamunkánkban: televízió, okostelefon, közösségi média és újság.

A következő eredmények jöttek ki a felmérésből: az összes megkérdezett ember tudta a helyes választ a média definíciójára, viszont a szó eredetére már csak 55% tudott helyes választ adni.

Váratlan volt számunkra, hogy pont a fiatal korosztály (14-18 évesek) azonosította be helytelenül, szinte mindenki angolra tippelt, míg a közép- és idős korosztály helyesen azonosította be a szó latin származását.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással bír a média általánosan az emberek életére, a következő válaszokat kaptuk: 14% szerint jó, 55% többnyire jó, 23% nagyobbrészt rossz és 8% nagyon rossz.

A kutatómunka összegzéseként elmondható, hogy a médiának vannak pozitív, illetve negatív hatásai is, bár az emberek többsége szerint a pozitív nagyobb dominanciával bír. Előnyeként részesítik a gyors információáramlást, friss információk elérését, az idővel való takarékosságot és a gyors kommunikációt.

Ezzel szemben viszont vannak hátrányai is, mint a téves és negatív információk folyamatos közvetítése, a szociális és társas kapcsolatoktól való elzárkózás és a különböző médiafajták okozta függőség.
A kutatás készítői: Pintér Fanni, Kápolnási Daniella, Mag. Monika Kornfehl, Káll Kíra, Horváth Dominika
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi programok csokival és pálinkával

2018-ban rekordmennyiségű hosszú hétvégénk lesz! Az első négynapos pihenésre március közepén kerül… Tovább olvasom