Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Kevesebb bűncselekmény Zala megyében

Zalában kisebb mértékben nőtt 2009-ben az ismertté vált bűncselekmények száma és tizedével kevesebb, személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, mint az előző évben.
Tiborcz János megyei főkapitány a zalai rendőrök évértékelő rendezvényén elmondta: a megyében csaknem kilenc százalékkal több bűncselekmény vált ismertté, ezek száma egy keszthelyi, több mint 700 autót érintő közokirat-hamisítási ügy miatt emelkedett jelentősen.
A közlekedési balesetek területén ugyanakkor 11 százalékos csökkenést regisztráltak, ezen belül is 22 százalékkal mérséklődött a halálos kimenetelű közúti balesetek száma.

A rendőrfőkapitány beszámolója szerint a Magyarországon ismertté vált bűncselekmények 2,3 százaléka történt Zala megyében, ami a lakosság arányánál kedvezőbb adat. A bűnesetek és az elfogott bűnelkövetők lakosságszámra vetített aránya pedig ugyancsak alatta marad az országos átlagnak.

A Zalában feltárt jogsértések 57 százaléka vagyon elleni bűncselekményt jelent, többségében lopásokról, betöréses lopásokról és csalásokról van szó. Az összesen 1,7 milliárd forint kárt okozó bűnesetek értéke 37 százalékkal mérséklődött, a megtérült 540 millió forint pedig több, mint a korábbi évek eredménye - mondta Tiborcz János.

Mint az általa ismertetett adatokból kiderült: a megyében 2689 bűnelkövetőt fogtak el az elmúlt évben, csaknem öt százalékuk fiatalkorú, egy százalék pedig a nem büntethető életkorú gyerekek közé tartozik.
A rendőrségi nyomozások eredményessége két százalékkal, 53,3 százalékra csökkent, bár az eredmény így is meghaladja négy százalékkal az országos átlagot.

Tiborcz János a megye közlekedési helyzetét elemezve kifejtette: a 11 százalékkal kevesebb közlekedési baleset legfőbb kiváltó oka továbbra is a sebesség helytelen megválasztása volt.

Miután közúti, légi, vízi és vasúti határátkelők, valamint schengeni külső és belső határszakaszok is vannak a megyében, ebből a speciális helyzetből adódóan sajátos feladatai is vannak a Zalában dolgozó rendőröknek. A schengeni belső határon megközelíthető Szlovéniából jelentős számban adtak át a szlovén hatóságok teherautókban megbújt határsértőket, a horvátországi turizmus miatt pedig Letenyénél nyáron 2,7 millió utast kellett átléptetniük a határrendészeknek.

A zalai főkapitány kitért arra is, hogy a 2007-ben és 2008-ban tapasztaltakhoz képest kisebb mértékben ugyan, de tovább csökkent a rendőrség állománya. A most 1100 fős zalai létszám átlagéletkora 33,8 év, a közterületi állományé még fiatalabb, és már csak kilenc olyan munkatársuk van, aki elmúlt 50 éves. Ez utóbbi kapcsán fogalmazott úgy a zalai főkapitány, hogy a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt csaknem két generáció hiányzik a rendőri állományból.

Samu István, az országos rendőrfőkapitány helyettese az új feladatok ismertetése során kitért a határforgalmat a következő években érintő változásokra, amelyekre már most meg kell kezdeni a felkészülést.
Románia és Bulgária 2011-ben csatlakozik az ellenőrzés nélküli átlépést lehetővé tevő schengeni rendszerhez, ezzel pedig Törökország felől az eddiginél jelentősebb migrációra kell számítani. Ennek útvonala Magyarországon keresztül Szlovénia és Ausztria érintésével vezet Nyugat-Európa más államaiba.

Várható, hogy 2012-ben Horvátország is csatlakozik az Európai Unióhoz, ami a határellenőrzés átalakítását és annak felgyorsítását jelenti majd - fogalmazott Samu István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Markológéppel támadt rendőrökre egy férfi Sárváron

A rendőröknek sikerült időben kiugrania az autóból, majd a monstrum maga előtt tolta a gépkocsit. A… Tovább olvasom