Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Kerékpárút 367 millióból Veszprém és Nemesvámos között

Fontos elemmel bővült a Veszprém környéki kerékpárút-hálózat.
Fontos elemmel bővült a Veszprém környéki kerékpárút-hálózat, amely a remények szerint tovább épül a Káli-, illetve a Tapolcai-medence irányába - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Nemesvámos-Veszprém közötti új, 367 millió forintba kerülő kerékpárút átadási ünnepségén szerdán.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a térségi politikusok és turisztikai szakemberek szándéka az, hogy meghosszabbítsák az idegenforgalmi szezont a Bakony bevonásával. Ebben az első fontos lépés ez a kerékpárút: akik a Balatonon nyaralnak, bejöhetnek a városba, illetve akik Veszprémbe érkeznek, kilátogathatnak kerékpárral Nemesvámosra - mondta a miniszter.

Emellett a kerékpárút megkönnyíti az ingázók dolgát, hiszen - köszönhetően Nemesvámos sikeres gazdaságpolitikájának - több multinacionális cég működik itt, ahol veszprémiek is dolgoznak - tette hozzá.

Nemesvámos 2011-ben 303 millió forint támogatást nyert el uniós forrásokból a 4,1 kilométer hosszú kerékpárút megépítéséhez. Az uniós forrás mellett további, több mint hat millió forintot is pályázati úton szerzett meg az önkormányzat a pályázati önrész biztosításához. A fennmaradó rész az érintett önkormányzatoktól származik.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Regionális Ügynökség ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint az Új Széchenyi-tervben 2007 és 2013 között 167 milliárd forint uniós forrás áll a pályázók rendelkezésére a közép-dunántúli régióban. Az operatív programon belül helyi és térségi környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra fejlesztésre 50 milliárd forint használható fel - tette hozzá.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere megjegyezte, hogy a turisztikai szempontból is fontos beruházás lehetőséget ad a kerékpáros munkába járásra, a Nemesvámos területén működő három multinacionális vállalathoz (MTD Hungária, HARIBO, ALCOA), valamint az itt működő kis- és nagyvállalkozásban dolgozók számára.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere szerint a fejlesztés nem jöhetett volna létre széleskörű együttműködés nélkül. Hozzátette: a Balatonhoz vezető kerékpárút sikere bíztatta az önkormányzatokat egy újabb szakasz megépítésére.

Kiemelte: Veszprém és a környékén lévő önkormányzatok között nem alá- és fölérendeltség van, hanem partneri együttműködés, ennek egyik látványos eleme a most átadott kerékpárút.

Szólt arról is, hogy a következő fejlesztési ciklusban nagyobb szerepet kapnak a térségi együttműködések, Nemesvámos és Veszprém tehát megelőzte korát.

Olvasóink írták

 • 3. aghla 2013. augusztus 28. 21:41
  „és itt a kiváló eredmény!!!!!
  https://www.facebook.com/mate.molnar.9843/media_set?set=a.602941676425072.1073741828.100001277357871&type=1

  Remélem, ez is kikerül a kisalfold.hu főoldalára!”
 • 2. Pedál 2013. augusztus 28. 18:21
  „Komolyan mondom felháborító! 367mFt ?! Aranyból építették? <moderálva> Nem is írok inkább erre semmit mert az egészet ki kellene csillagozni....

  Álljon itt egy országos biciklis szervezet (tolvajkergetők.hu) facebookos "elmélkedése" erről :

  Éljen! Elkészült a kerékpárút Veszprém és Nemesvámos között. 367 millió forintért 4,2 km.
  Lássuk csak. Egy kilométer ára ezek szerint 87,38 millió forint volt.

  A walkinginfo.org szerint az Egyesült Államokban egy kilométer kerékpárút 3 100 és 31 000 dollár között épül meg. Az előbbi nyilván a sima felfestést, az utóbbi a fullextrás, lámpákkal védett, szintkülönbséggel elválasztott "bringasztrádát" jelenti.

  http://www.walkinginfo.org/engineering/roadway-bicycle.cfm

  31 000 dollár a Google átszámítása szerint 6 904 940 forintot ér. Legyen 7 millió. Vagyis a Veszprém-Nemesvámos közötti kerékpárutat hányszoros áron építették meg? Különösen, ha tekintetbe vesszük az amerikai és a magyar munkaköltségek közötti különbséget?”
 • 1. aghla 2013. augusztus 22. 21:51
  „4.1 km utat építenek, a térkép szerint 2.5 km is elég volna, ami 60-70 millóból megúszható.
  A 300 millió hova megy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 20.: A Balatonnál és több városban elmaradtak a tűzijátékok

Budapesten megtartották, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban elmaradtak az… Tovább olvasom