Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban, Gyórón és Rábacsécsényben is egy éjszaka alatt

Mindhárom eset rávilágít arra, hogy mennyire fontos a kémények időszakos ellenőrzése.
Az esti órákban Sopronban szikrákat szórt egy kémény, a város hivatásos tűzoltói kitárazták a tüzelőanyagot a kandallóból. Éjszaka a kapuvári hivatásos tűzoltókat Gyóróra, majd hajnalban a csornai tűzoltókat Rábacsécsénybe riasztották, mert mindkét helyen beizzott a lerakódott korom a kéményben.

A tűzoltók a tisztítónyíláson keresztül eltávolították a lerakódott égésterméket, és felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják a kéményt, amíg azt a kéményseprő felül nem vizsgálta.

A katasztrófavédelem honlapján felhívja a figyelmet, hogy kémények időszakos ellenőrzése a magánszemélyek számára már több mint két éve ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat.

Aki szeretné felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, ezt többféle módon is megteheti:

Aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről.
Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.
  • e-mailben, a levelet a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címre küldve
  • postai úton a BM OKF GEK részére címzetten, 1903 Budapest, Pf.: 314. címre küldve
  • személyesen, ügyfélfogadási időben a megyei ellátási csoportnál Győr, Benczúr u. 1/A
  • a külföldön tartózkodó állampolgárok a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.
Munkája során a kéményseprő a füstelvezető épségét, valamint a fűtésrendszer működését ellenőrzi. Célja az esetleges problémák kiszűrése, a balesetek megelőzése. A vizsgálat során a szakemberek alaposan átnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, megvizsgálják, hogy biztosított-e az adott helyen a fűtés biztonságos működéséhez szükséges mennyiségű levegő, illetve annak utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Amennyiben a vizsgálat problémát tár fel, fontos a mihamarabbi javításról intézkedni.

Saját biztonságuk érdekében fontos mind a fűtőkészülékek, mind a füstelvezetők rendszeres ellenőriztetése, karbantartása, valamint a levegő utánpótlás biztosítása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen érkeztek a régióba, mint ahányan elmentek

Nyernek a megyék a beköltözőkkel. Tovább olvasom