Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Kedden este minden kiderül - Felvételi ponthatárok a kisalfold.hu-n!

Kedden este minden kiderül - Felvételi ponthatárok a kisalfold.hu-n!
Július 26-án, azaz kedden este nyolc órakor az idei ponthatárokat, így ekkor derül ki, kit hova vettek fel. Portálunk mindenről beszámol!
Jelentős nap a keddi a felvételizők életében. Este nyolctól ugyanis nyilvánosak lesznek a követelmények. A soproni- és a győri egyetemen induló képzések ponthatárairól a kisalfold.hu is beszámol kedden.

Ponthatár Show Sopronban

 Idén a Nyugat-magyarországi Egyetem is megkapta a jogot, hogy az országban elsőként – másik két helyszínnel együtt – nyilvánosan hirdetheti ki a felvételi ponthatárokat. A Pont Ott Parti időpontja: július 26., kedd, 20 óra, amelyet a GYIK Családi Grillkertben rendeznek.

A jeles naphoz kapcsolódóan 16 órától már koncertekkel, más programokkal várják az érdeklődőket a GYIK Családi Grillkertben. Délután 5-től beszélgetés hangzik el Kiss Henriettével, az Egyetemi Tanulmányi Központ igazgatójával és Hasprai-Takács Katalinnal, a Pannonwork Soproni Iroda vezetőjével, míg este 7-től prof. dr. Faragó Sándor rektorral és dr. Katona György oktatási rektorhelyettessel válthatnak szót a fiatalok. A hallgatói életet érintő kérdésekről is szó lesz.

A hallgatói önkormányzat által felállított asztalnál a soproni diákéletről, hagyományokról érdeklődhetnek a felvételizők. A 20 órától kezdődő Ponthatár Show lesz a rendezvény csúcspontja, ekkor lesznek elérhetők és olvashatók a felvételi ponthatárok a GYIK-grillkert óriáskivetítőjén. Az estet fergeteges buli zárja a Showtime zenekarral.

Az eduline.hu előzetesen csokorba szedte legfontosabb tudnivalókat.


Nem leszek netközelben, és a Pont Otton sem tudok részt venni. Mikor és hogyan kapok értesítést?

Este nyolc után sms-ben kaphattok tájékoztatást arról, melyik szakra nyertetek felvételt, de ez csak akkor él, ha megadtátok a telefonszámotokat. Az Oktatási Hivatal a besorolási döntésről legkésőbb augusztus 5-ig értesít e-mailben.

Mit tehetek, ha nem vesznek fel sehova?

Ilyenkor megoldás lehet a pótfelvételi, amit várhatóan még a hónap végén meghirdetnek, és augusztus közepéig lehet jelentkezni. Ekkor már csak egy szak választható, és az intézmények főleg önköltséges szakokat hirdetnek meg. Pótfelvételin azok is részt vehetnek, akik általános felvételi eljárásban nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

Mit tehetek, ha vitatom a felvételi döntést?

Ilyen esetben jogorvoslati eljárásra van lehetőség. Az eredmény tudomásotokra jutásától számított 15 napon belül kell az ezzel kapcsolatos levelet eljuttatni az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190), az emberi erőforrások miniszterének (Balog Zoltán) címezve.

Ha felvettek, irány a gólyatábor! De mikorra tegyem szabaddá magamat?

A gólyatáborok minden évben augusztus végére, szeptember legelejére esnek.

Mikor kell beiratkozni, mikor kezdődik a lényeg, azaz az első szemeszter?

Intézményenként eltér, mikor kezdődik a félév, de általában szeptember elején-közepén már megtartják a regisztrációs hetet. Ezen a héten kell beiratkozni, és aláírni a hallgatói nyilatkozatot. Ezek részleteiről időben adnak tájékoztatást a főiskolától, egyetemtől.


Így születnek a ponthatárok


A ponthatárok a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával kerülnek meghatározásra. Az Educatio Nonprofit Kft. az informatikai hátteret, a ponthatárok megállapításához használt informatikai algoritmust biztosítja.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért és mekkora bírságot lehet kapni az ország közútjain?

Miért és mekkora bírságot lehet kapni az ország közútjain?
Rengetegen indulnak autóval nyaralni ezekben a hetekben, ezért is érdemes újra átnézni, miért és… Tovább olvasom