Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Jégtorlasz és másodfokú készültség a Rábán, felmerült a robbantás is

Rábahídvégen volt már, hogy jégtorlaszt kellett robbantani a híd és a lakóházak védelme érdekében.
Látványos jégtorlasz alakult ki a Rábán, Rábahídvégnél - írja a nyugat.hu.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokú jeges árvíz elleni védekezési készültséget rendelt el a Rábán - közölte az MTI-vel kedden Bíróné Dugmanits Ágnes védelemvezető-helyettes.

A tájékoztatás szerint a Vas megyei Csákánydoroszló és Rábahídvég környékén alakult ki nagy és hosszú, a folyó teljes keresztmetszetét kitöltő jégtorlasz. A csákánydoroszlói közúti híd környezetében megállt jég csak lassan oszlik fel, ezért ott és az alsóbb szakaszokon az igazgatóság szakemberei figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, Rábahídvégnél jelenleg is növekszik a jégtorlasz, már a 8-as számú főút közúti hídjának alsó élét közelíti.

Közölték: a torlasz megbontásának egyedüli lehetséges módja az irányított robbantás, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs felvette a kapcsolatot az ORFK Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatával, a jégrobbantó járőr pedig elindult a helyszínre, hogy megvizsgálja a torlasz megbontásának lehetőségét.

A vízügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a felszakított jégből a levonuló árhullám bárhol, - különösen a szűkületekben - torlaszt emelhet, amely visszaduzzasztja a folyót, amely ezért kiléphet a medréből.

​A Rába folyó megközelítése  a kritikus szakaszokon (Csákánydoroszló, Körmend, Rábahídvég) rendkívül veszélyes, ugyanis a vízszintemelkedés gyorsabb lehet, mint egy jég nélküli árhullám esetében, így a menekülési útvonalakat is elzárhatja. Ezért a védelemvezető-helyettes azt kéri, hogy a jégzajlással érintett folyópartokat senki ne közelítse meg.

A nyugat.hu-n látványos képeket nézhetnek meg a jégtorlaszról

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorúval lehetett viszonya a körmendi KDNP-s alpolgármesternek

Kiskorúval lehetett viszonya a körmendi KDNP-s alpolgármesternek
Lehetséges, hogy a viszony még a lány gyermekkorában kezdődött, ezért a most 16 éves lány szülei… Tovább olvasom