Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Iszapömlés: Négy halálos áldozat, heten eltűntek

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, az ár sodorta el - tájékoztatta Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t.
10 óra 30 perc - Egyéves kislány a negyedik áldozat

Négyen haltak meg az iszapömlés következtében az ajkai térségben - erősítette a környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek kedden Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek.

Az államtitkár azt mondta: egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina.

Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére. A kisebbik gyermeket Angyalkának hívták.

A környezetvédelmi államtitkár az elhunyt gyermek szüleiről nem tudott információval szolgálni, de azt elmondta: a család tragédiáját súlyosbítja, hogy néhány évvel ezelőtt harmadik gyermeküket halálra gázolta a vonat.

Illés Zoltán közölte, hogy további hét embert még mindig eltűntként keresnek.

Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t még arról tájékoztatta, hogy egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg kora reggel a katasztrófavédelem szakemberei, a gyermeket az ár sodorta el.9 óra 20 perc - Index: Nincs negyedik áldozat

A katasztrófavédelem hivatalosan is megerősítette, hogy nincs újabb áldozata a hétfői iszapömlésnek Kolontáron - írja az index.hu. A hír azután terjedt el, hogy Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak egy három hónapos gyermekáldozatról beszélt, valójában azonban az éjszaka megtalált három éves gyermekáldozatra gondolt, azaz a negyedik halálos áldozatról szóló hírek félreértésen alapultak - tudta meg a katasztrófavédelemtől az index.hu.


Az MTI fotói a helyszínről.


8 óra 35 perc - Megerősítették a tározó gátját

Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György katasztrófavédelmi szóvivő az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának.

Az Ajka közeli timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el.

A szóvivő megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, és kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, több méteres magasságban zúdult rá a településekre.


Iszapkatasztrófa a Marcalon nagyobb térképen való megjelenítése7 óra 55 perc - Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap Devecserben

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az éjjel ugyanakkor a város több utcáját megtisztították, így a Devecseren az átmenő forgalom biztosítva van.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.

A városvezető közlése szerint hétfő késő estig 80-90 embert szállítottak égési sérülésekkel mentőhelikopterrel és autóval kórházba.

A katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint 40 embert a helyszínen láttak el a mentők, 16 embert a győri, 19 embert az ajkai kórházban ápolnak másodfokú égési sérülésekkel. Hat embert súlyosnak minősített égési sérülésekkel a győri kórházban ápolnak. A sérülést a maró hatású vörösiszap okozta.

Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a szóvivő.


Nagyobb térképre váltás
Az iszaptározó közel akkora, mint maga Kolontár.

Devecser legtöbb utcája vörös színű, az árkokban hömpölyög az iszap, az utcákon katonai teherautók, ivóvizes tartálykocsik sorakoznak. A kordonokkal lezárt utak előtt láthatósági mellényt és arcmaszkot viselő rendőrök állnak.

A kastélyparkban, a mélyebben fekvő szántóföldeken és utcákon méteres magasságban áll az iszap, a tűzoltók szivattyúzással próbálják átemelni a vöröses sártengert.

A polgármester tájékoztatása szerint a városlakóknak nem kell védőmaszkot kiosztani, ugyanis - mint mondta – a szakemberek szerint a nehézfémet tartalmazó vörösiszap radioaktív sugárzása elenyésző.

A város nagyobb részén nincs gáz- és áramszolgáltatás, illetve ivóvíz, a szakemberek a délelőtt folyamán azon dolgoznak, hogy a közműszolgáltatást a lehető leghamarabb visszaállítsák - mondta Toldi Tamás.

A honvédség a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóaljának katonái mossák a Veszprém megyei Devecser főutcáját az éjjeli órákban, miután 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár iszaptárolójának

A honvédség a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóaljának katonái mossák a Veszprém megyei Devecser főutcáját az éjjeli órákban, miután 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár iszaptárolójának gátja, és a kiömlő több százezer köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap három települést elöntött. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter7 óra 35 perc - Csecsemő a negyedik áldozat

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, az ár sodorta el - tájékoztatta Tily Károly, Kolontár polgármestere kedd reggel az MTI-t.

A polgármester elmondta, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, a most megtalált csecsemőt a településre zúduló vörösiszap sodorta el.

Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek - mondta a Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.


5 óra 10 perc - Hét embert még keresnek

Továbbra sem találják azt a hét embert, akiket eltűntként tartanak nyilván az Ajka közelében történt, már három halálos áldozatot követelő hétfői iszapömléssel összefüggésben; az éjszaka folyamán újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ügyeletese az MTI-nek kedd hajnalban elmondta: zajlik a kármentesítés az iszappal elöntött településeken, de a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját nagyban nehezíti a sötét, ugyanis a falvak egy részét áramtalanították. A honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, már zajlik az utcák fertőtlenítése - tette hozzá.

Bakos György tájékoztatása szerint hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés.

Összegyűlt hordalék egy családi ház udvarán a Veszprém megyei Devecseren, miután 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár iszaptárolójának gátja, és a kiömlő több százezer köbméternyi mérgező

Összegyűlt hordalék egy családi ház udvarán a Veszprém megyei Devecseren, miután 2010. október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár iszaptárolójának gátja, és a kiömlő több százezer köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap három települést elöntött. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter0 óra 50 perc - Meghalt egy három év körüli kisgyerek

Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek; a rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban- tájékoztatta az MTI-t Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.

Ezzel hivatalosan is háromra emelkedett a kolontári katasztrófa halálos áldozatainak száma, a jelentések még folyamatban vannak - mondta a szóvivő. Hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött.

Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik. Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után hét embert még keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek.

Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.)


22 óra 33 perc - A lakosságvédelmi feladatok ellátásához minden eszköz rendelkezésre áll

Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Töttős Györgyi szóvivő tájékoztatása szerint a lakosságvédelmi feladatok ellátásához minden eszköz rendelkezésre áll, hiszen a helyszínre vittek még 250 esővédő ruhát, 1.500 fáklyát, 10 világító készletet, 500 pár kesztyűt, 500 védőszemüveget, 300 csizmás védőnadrágot, 500 munkaruhát.

Hétfő este 10 órakor ismét ülést tart a megyei védelmi bizottság, amelyen részt vesz az ÁNTSZ munkatársa is, aki az esemény esetleges humán egészségügyi vonatkozását koordinálja.

A devecseri ideiglenes befogadóhely kínálta lehetőséggel eddig 31 ember élt - mondta a szóvivő


21 óra 51 perc - Már hét eltűnt embert keresnek

Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett Veszprém megyei településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő este az MTI-vel.

A közlemény szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, míg a többieket kórházba szállítottak. Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett - áll az OKF közleményében.

Az érintett területen a haszonállatok nagy többségében elpusztultak. A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy az elhullott állatokhoz ne érjenek hozzá, illetve értesítsék az önkormányzatok közterület-felügyeletét, mezőőri szolgálatát, vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalt.

21 óra 22 perc - Nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során

Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.

Devecser, 2010. október 4.Az erősen lúgos folyadék kimarta az egyik tűzoltó lábát mentés közben Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést.
Devecser, 2010. október 4.Az erősen lúgos folyadék kimarta az egyik tűzoltó lábát mentés közben Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot tartalmaz.MTI Fotó: Nagy Lajos.

A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben az iszapömlés által érintett településeken - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel.

A szóvivő tudatta, még 35 rendőr tart a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.

A rendőrség elsősorban az élet- és vagyonmentésben segít, valamint biztosítják azokat a területeket, ahonnan már kiköltöztették az embereket - fűzte hozzá.

A rendőröket Veszprém és Fejér megyéből, valamint a fővárosból vezényelték az érintett településekre.

Bényi Mónika elmondta: a rendőrök kaptak védőfelszerelést és az ellátásuk is biztosított; egyelőre nincsenek arról információk, hogy bárki a rendőrség tagjai közül megsérült volna a katasztrófában vagy az azt követő mentésben.

A szóvivő beszámolt arról, hogy eddig két rendőrségi helikopter is dolgozott a helyszínen, de egyet visszahívtak, mert az nem alkalmas az éjszakai munkákra.

20 óra 57 perc - Szlovákiai mentők indultak Magyarországra

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében.

A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.

"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek.

"Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.

Megérkezett a budaörsi repülőtérre az iszapömlés által érintett településekről 17 sérültet szállító katonai helikopter - jelentette hétfőn este az MTI munkatársa a helyszínről.

Az MTI munkatársa szerint a sérülteket hét mentőautó fogadta; sorra kísérik a sérülteket az autókhoz és viszik őket különböző fővárosi kórházakba. Mint mondta: főként idős emberekről van szó; többségüknek szemmel láthatóan nem súlyos az állapota.

A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy eddig 8 sérültet szállítottak a Honvédkórházba, ezek közül kettőnek súlyos az állapota; a kórházba még három sérültet várnak - tették hozzá.20 óra 32 perc - Vizsgálják a tulajdonos felelősségét az iszapömlés kapcsán

Vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét a kolontári iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott - közölte Pintér Sándor belügyminiszter. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetői közül az MTI-nek hétfő estig senkit sem sikerült elérnie.

A belügyminiszter elmondta: lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor.

Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.

Ketten életveszélyes állapotban

Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak az Ajka közelében történt iszapömlés sérültjei közül, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő esti jelentése szerint negyvenhatan könnyű sérüléseket szenvedtek.

A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek - írta Töttős Györgyi, az OKF szóvivője.

A katasztrófavédelem Krízis Intervenciós csapatának négy szakembere is a ott tartózkodik, hogy "pszicho-szociális" segítséget nyújtson az érintetteknek.

Segélyszervezetek a helyszínen

Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segítséget nyújt az iszapömlés által érintett települések lakóinak.

A vöröskereszt hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, háromszáz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre.

Az ökumenikus segélyszervezet közleménye szerint munkatársaik a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék őket20 óra 01 perc - A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet  most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező  víztározókból hígítják - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn  este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján.   

Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új  veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka  dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.   

A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott  létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel  megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről  kitelepítették - mondta Pintér Sándor. 

Egy perces néma felállással emlékeztek a képviselők

Az országgyűlési képviselők hétfőn kora este, a plenáris ülést megszakítva egy perces néma felállással emlékeztek az Ajka és Devecser között történt iszapömlés halálos áldozataira.

Az ülést levezető Lezsák Sándor úgy fogalmazott, hogy dermesztő, szívszorító pillanatokat él át az ország, a képviselők osztoznak az áldozatok hozzátartozóinak gyászában, valamint gondolnak a mentésben részt vevő emberekre.

Hende Csaba ezt megelőzően az afganisztáni szerepvállalásról szóló beszámolók általános vitájának mielőbbi lezárását kérte képviselőtársaitól annak érdekében, hogy mielőbb a katasztrófa sújtotta térségbe indulhasson a katonai erők irányítására.

19 óra 21 perc - A rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló  fala

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja  miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán,  aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - tudatta a  rendőrség az MTI-vel. 
  
A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy  kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta - közölte a Veszprém  Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.  

A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás  keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló  fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és  Devecser településekre zúdult.   

Eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a honvédség helikopterei az iszapömlés által érintett településekről - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfő este az MTI-vel.

Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan elindul a katonai helikopter.

A vészhelyzet helyszínére egy MI8-as és egy MI17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek - közölte korábban a tárca.

19 óra 01 perc - Két halott, két embert keresnek

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még  keresnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a  településen tartott  sajtótájékoztatón.   

18 óra 58 perc - Egy halott, három eltűnt, mintegy hatvan sérült
 
Egy ember meghalt, hárman eltűntek, mintegy hatvan sérültet szállítottak  kórházba, miután az Ajka melletti Devecsernél maró hatású iszap  ömlött ki egy tározóból hétfőn. A helyszínen több száz szakember  dolgozik. Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor  belügyminisztert, hogy a helyszínen személyesen felügyelje a  katasztrófavédelmi és mentési munkálatokat.   

 

Devecser, 2010. október 4.Egy tűzoltó kiönti a csizmájából az erősen lúgos hatású, vörös folyadékot mentés közben Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap el
Devecser, 2010. október 4.Egy tűzoltó kiönti a csizmájából az erősen lúgos hatású, vörös folyadékot mentés közben Devecseren, miután Ajkán átszakadt az iszaptároló gátja, és az erősen mérgező iszap elérte a települést. A víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot tartalmaz.MTI Fotó: Nagy Lajos

A Veszprémi Napló naplo-online.hu tudósítása szerint a tározóból  kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat,  menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan  állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek  be a rászorulóknak.    

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta:  emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az  emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még  nem látott a megyében.    

A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a  szennyeződés ne menjen tovább.   

A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni  buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az  útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró  folyadék miatt. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű  készültségben végzi az elhárítást.   

A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a  tűzoltóknak.   

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és  Devecser között Kolontár megállóhelynél le kellett zárni a vasúti  pályát, a helyreállításig az utasokat vonatpótló buszok szállítják,  az utasoknak 35-40 perc késésre kell számítaniuk.

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, nagyon veszélyes,  maró hatású anyag. Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba,  emésztőrendszerbe jutva mérgező.

A lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de  többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak. Az  érintetteknek azt tanácsolják, hogy a szennyezett ruhákat vegyék le,  a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a  szájba kerülne, öblítsék ki, és forduljanak orvoshoz.  


18 óra 28 perc - Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek.

A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.

Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről.

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, ami nagyon veszélyes, maró hatású anyag.

Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen

Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről.

A sajtó képviselőit a megbeszélés után tájékoztatják a védekezési munkálatokról.

Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan - tette hozzá.

A polgármester közlése szerint az iszapömlés egy halottat követelt a településen, illetve többen megsérültek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint az érintett települések közül Somlójenő már nincs közvetlen veszélyben. Az üzemeltető tájékoztatása szerint a kolontári zagytározóból további szennyező anyag kijutására nem kell számítani - írta az MTI-hez este fél hatkor eljuttatott közleményében Töttős Györgyi polgári védelmi főhadnagy.

17 óra 58 perc - Súlyosabb sérülteket Győrbe is szállítanak

Közlése szerint  a súlyosabb sérülteket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték.  Elmondta, hogy a kiömlő vegyi anyag, lúgos iszap elsősorban a bőrön  okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos  szemgyulladást kaptak.  

Czirner József hozzátette: harminc mentőegységük van a  helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, s besegít a  mentésbe két honvédségi helikopter is.   

A súlyosabb sérülteket Győrbe is szállítják. Fotó: Bertleff András.
A súlyosabb sérülteket Győrbe is szállítják. Fotó: Bertleff András.

Ismertetése szerint Kolontár és Devecser egyes területeiről a  lakosok a kitelepítése is megkezdődött.  

A főorvos elmondta: tűzoltók hoztak ki a katasztrófa  helyszínéről több sérültet, köztük gyermekeket, nőket és öregeket.  Egy idősebb férfi az iszapömlés következtében meghalt - tette hozzá  a főorvos. Megjegyezte, hogy néhány embert a háztetőkről hoztak le.   

Az igazgató szerint az iszap már nem csak Kolontárt és Devecsert  veszélyezteti, hanem tovább folyik Somlóvásárhely irányába.  

A közeli timföldgyár vörösiszap-tározója hétfő kora délután  szakadt át és öntötte el a környező településeket. A mentésben több  száz ember vesz részt. A munkálatok akár kedd reggelig is  eltarthatnak. Sok embert kitelepítenek. 

Helyreállt a gázszolgáltatás Kolontáron; a települést az Ajkán átszakadt iszaptározóból kiáramló több ezer köbméter vörösiszap öntött el, az áradás következtében egy lakott területen kívüli gázvezeték is megsérült.

Az üzemszünet után a kolontári lakosok ismét használhatják a szolgáltatást - közölték a gázszolgáltató szakemberei a Veszprém megyei településen.

A helyi művelődési házban elsősegélyhelyet alakítottak ki, a plébánián átmeneti szállásra lelhetnek az elöntött házak lakói.Nincs az emberi életet és egészséget veszélyeztető sugárveszély - közölte az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délután az  MTI-vel.  

Töttős Györgyi szóvivő tudatta, hogy az OSSKI (Országos "Fréderic Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató  Intézet) szakemberei méréseket végeznek, a kapott információk  alapján pedig haladéktalanul tájékoztatják a lakosságot.    

A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő  iszap továbbra is hét helységet érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár,  Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő  településeket. A helyszínen több száz szakember dolgozik.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint eddig mintegy  60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy  sérült a helyszínen életét vesztette. 


17 óra 24 - Útlezárások

Az iszapömlés miatt a 8-as út felől megközelíthetetlen Devecser, lezárták a  7339-es jelű utat is Ajka és Devecser között. Devecsert Pusztamiske és Somlóvásárhely felől lehet megközelíteni - mondta Frankó Marianna, a Veszprém Megyei  Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.   

A településre három mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett; a  sérülteket a legközelebbi kórházakba szállítják. A mentés jelenleg  is zajlik, a katasztrófavédelem nagy erőkkel folytatja a védekezést  az elöntött területeken, Devecserben.

A honvédség is segít a mentesítésben

Gépjárműveket és katonákat is küld a honvédség az iszapömlésben érintett  településekre és területekre - közölte a Honvédelmi Minisztérium  hétfő délután az MTI-vel.  

Egyelőre felderítő helikopterrel vizsgálják a helyszínt, hogy világossá váljon, hová kell küldeni a segítséget, melyek az  érintett területek.   
A katonákat és a mentesítő járműveket mindenképpen hamarosan  kiküldik - tették hozzá. 16 óra 45 perc - 400 házat öntött el az iszap

Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser  egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el.  

A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek  emberek - mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az  MTI-nek.   

A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől. Az  MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott.  A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen  irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és  gumicsizmákat osztanak.  

A gátszakadáskor erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki -  tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi  igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna patakot is  elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti  települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas  megyét is elérheti - közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember. 

Néhány szakember úgy emlékezett, hogy hasonló, ám sokkal kisebb mértékű vörösiszap-szennyezés érkezett már a Torna patakon, úgy 20 évvel ezelőtt. Akkor a répcelaki szénsavgyár széndioxiddal segített semlegesíteni a lúgot. Most azonban olyan hatalmas mennyiségről van szó, hogy nem tudni, hatásos lehet-e ilyen beavatkozás.
 
Délután 5 órakor friss hírként érkezett a Kisalföldhöz: este 10 óra körül ér a szennyeződés a megyébe. A harmadfokú készültséget már elrendelték.16 óra 30 perc - Az egészségre kifejezetten káros a vörösiszap

A hétfőn Ajka és Devecser között átszakadt tározóból folyamatosan ömlő barna  iszap, más néven vörösiszap a timföldgyártás melléktermékeként  keletkező, az egészségre meglehetősen káros anyag, ezért a II.  veszélyességi kategóriába sorolják.  

Összetételében erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz - egyebek mellett ólmot is. A vörösiszap lúgossága  miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell  lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot.  

Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen  sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a  szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve  akár tüdőrákot is okozhat.    

Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen  lúgos vörösiszap keletkezik. A nagy mennyiségű veszélyes hulladék  biztonságos elhelyezése is számos környezeti, környezetvédelmi  problémát vet fel.  

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt., amelynek Ajka  melletti tározójából hétfőn nagy mennyiségű vörösiszap ömlött ki a  szabadba gátszakadás, honlapján a következő olvasható: "Jól  lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott  üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot  fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már  feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése.  Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási  rendszert 1999-ben vezettük be."

15 óra 50 perc - Háztetőkön ülnek az emberek

Átszakadt a Timföldgyár egy zagytározó gátja, egész Kolontárt elöntötte a víz, ami meg nem erősített források szerint maró hatású lehet. Elvitt egy autót, néhányan könnyű sérüleseket szenvedtek.

A víz a timföldgyárból rendkívül erős, 13 pH-s lúgot mosott ki. A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei, védőfelszerelésben. A rendőrség és a mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudtuk meg a környezetvédelmi és vízügyi igazgatatóság szakaszmérnökétől, Kovács Lászlótól.

Fotó: index.hu
Fotó: index.hu

- Emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentjük az emberéletet - hallottuk Bakos György százados, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivőjétől, aki elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei. Azt, hogy pontosan mi történt, még nem tudják, csak az biztos, hogy az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója átszakadt és 6-700 ezer köbméter vörösiszap került ki a Torna-patakba. A vörösiszap lúgot és nehézfémeket tartalmaz. Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, erősítette meg Bakos Görgy feladatuk most az ő mentésük  házról-házra járva , aztán a vagyontárgyakat menekítik. A szennyvíz-csatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.

Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt. Az erősen mérgező iszap elérte az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. Az ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül
Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt. Az erősen mérgező iszap elérte az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. Az ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Az Ajkára vezető utakat lezárták, tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Archív felvétel az ajkai barnaiszap-tározóról, amelynek gátja átszakadt. Az erősen mérgező iszap elérte az Ajka és Devecser közötti Kolontár települést. Az ár Devecser irányába folyik, a víz rendkívül
 Fotó: MTI -  H. Szabó Sándor

A helybélieken kívül mások is a településen rekedtek, tudtuk meg devecseri olvasónktól, Bognár Ferencnétől.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Janák Emil tájékoztatása szerint hétfőn délután 4 órakor másodfokú védelmi készültséget rendeltek el, de számítani kell arra, hogy pár órán belül a harmadfokot is el kell rendelni. A tömény lúg a Tarna folyóból a Marcalba, onnét némileg hígulva a Rábába, majd a Dunába jut.

– Mivel ez nem darabos, sűrű anyag, ezért nem lehet felfogni. A legfontosabb most a lakosság védelme, hogy ne használják a vizet, ne nyúljanak bele. Az élővilág sajnos károsodni fog, azt, hogy mennyire, majd a levonulás utáni kárfelmérésen lehet megállapítani.

15 óra 34 perc - Naplo-online.hu: eltűnt embereket keresnek

A Veszprémi Napló  naplo-online.hu tudósítója szerint eltűnt embereket keresnek  Kolontáron, ahol hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó  gátja és iszappal öntötte el a falut.  

Az internetes lap szerint két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a  házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter  magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást  rendeztek be a rászorulóknak.  

Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a  katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem  igaz.  

Az iszap, ami egész Kolontárt elöntötte, maró hatású. Az iszap  elérte Devecsert is. (Kolontáron mintegy 800-an, Devecseren csaknem  ötezren élnek.)  

    A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi  Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és  a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a  helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén  élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is  szükség lesz, tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a  környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől.  

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta:  emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az  emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még  nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári  védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség  kárelhárító szakemberei.   

Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk  most az ő mentésük házról-házra járva, aztán a vagyontárgyakat  menekítik - mondta Bakos György a portálnak. A szennyvíz-csatornát  lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.  

A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni  buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az  útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró  folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg információkat,  mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.  

Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát és a háztetőkön  még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem  kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.

15 óra 33 perc  - Iszapömlés - Összeült a védelmi bizottság

Összeült a védelmi bizottság az Ajkán átszakadt iszaptároló okozta  katasztrófahelyzet miatt. Hétfő délután több ezer köbméter barna  iszap ömlött Kolontár településre, egy lakott területen kívüli  gázvezeték is megsérült.  

A védelmi bizottság helyszíni ülésén ott van Hofmann Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF)  főigazgató-helyettese, aki az MTI-nek mindössze annyit mondott:  tájékozódik, s a védelmi bizottság tagjaival közösen keresik a  megoldási lehetőségeket a veszélyhelyzet kezelésére.
  
Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság  szakaszmérnöke az MTI-nek azt mondta: erősen maró hatású veszélyes  anyag ömlött ki a gátszakadáskor. A közeli timföldgyár  iszaptározójából kiszabadult anyag Devecser irányába folyik, a víz  rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki.  

A kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a  tűzoltóknak; leállt a vasúti forgalom; az anyagi kár jelentős, a  felderítés jelenleg is tart.  

Az OKF szóvivője, Töttős Györgyi az MTI-nek korábban azt mondta:  a tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem  erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett  lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése.  A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.  

A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő  vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni - közölte az OKF  szóvivője, hozzátéve, hogy ajánlott az iszappal szennyezett ruha  azonnali lecserélése.  

A Veszprém megyei Kolontár településen 816-an élnek, a faluban  252 ház van.    

A timföldgyárban úgy tájékoztatták az MTI-t, hogy a cég vezetői  a helyszínen tartózkodnak.

Korábban:

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából  gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki - tájékoztatott a katasztrófevédelem ügyeletese.

Mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója.

Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik.

Olvasóink írták

123 hozzászólás
 • 123. kopasz201 2010. október 05. 19:20
  „Üdv!
  Egyet értek azzal hogy majd valami nyugdíjas biztonsági őr lesz a hibás az egészben mert ugye nagy kutya=k...va jó ügyvéd+jó kapcsolatok a T.házban.
  Az én véleményem az hogy nem a cégnek kell állni hanem a tulajoknak nehogy meglépjenek bár az ember életéket semmien kártérítés sem tudja megváltani.Ki tudja mikor lesz az a térség ujra lakható.”
 • 122. adner 2010. október 05. 15:25
  „12:20 - Újabb áldozat

  Ötre emelkedett az áldozatok száma a tragédia helyszínén. F. Jánosné holttestére a háza mellett találtak rá. Jolika néni egyike volt az eltűntként nyilvántartott embereknek.

  A lezúduló maró iszapban egy 3 éves kisfiú és egy 7 hónapos kislány is életét vesztette. A testvérpár szüleit elsodorta az ár, amikor a nagyjából 1 millió köbméter vörösiszap lezúdult.”
 • 121. LAZA 2010. október 05. 14:10
  „Egy klasszikust idézzek(Nagy Feró):Szarnak kárnak nincs gazdája.
  Majd egy nyugdíjas éjjeli őrt elítélnek mert nem jelezte időben a katasztrófát!
  Emlékezzünk csak 2006-os tűzijáték katasztrófára.
  Szilvási "főfelelős" "úr"azóta is kuncoghat a markába.
  Akkor is sikerült megtalálni a felelőst ha jól emlékezem valami telefon kezelő személyében.
  Szóval van egy réteg, nép? ebben az országban akik bármit büntetlenül megtehetnek.
  Egyetlen céljuk a még nagyobb és még nagyobb gazdagodás.A törvényeket is ők alkottatják!
  Természetesen úgy,hogy azok mindenben nekik kedvezzenek.
  Felelőségrevonás? Lásd. A börtönböl ki-be sétálgató szegény mérsékelten agykárosodott személy ámokfutásait.”
 • 120. Imcsi 2010. október 05. 12:04
  „Sainos az élet megint rácáfolt a legvadabb képzeletre is! El nem tudtam volna képzelni, hogy ekkora katasztrófa történhet nálunk! Nagyon sajnálom az érintett embereket, és kitartást kívánok nekik!

  Más: tudtommal a móvári tározóban lévő vörös-iszap már kiszáradt, így inkább pornak nevezhető, amit földdel letakartak már. Mosonmagyaróvárt elárasztani talán inkább a Duna fogja, ha a felvízcsatorna gátja szakad! Bár, lehet, hogy rossz az infóm!”
 • 119. hogyisne 2010. október 05. 11:37
  „indexről:
  A Levegő Munkacsoport 2006-ban feljelentést tett

  A Levegő Munkacsoport szakértője 2006-ban feljelentést tett a Motim mosonmagyaróvári tározója miatt, ahol a vörösiszapot a vízbázis felett helyezték el. A környezetvédők szerint ott a vízbázis megóvása érdekében még kommunális hulladékot sem lehetne elhelyezni. Közleményük szerint az ügyészség nem indított nyomozást, mert úgy ítélte meg, hogy a Motim eleget tett a jogszabályi rendelkezéseknek. A Levegő Munkacsoport szerint az ügyészség az illetékes környezetvédelmi felügyelőség tájékoztatása alapján ejtette az ügyet. A környezetvédők gyanúja szerint a környezetvédelmi felügyelőség politikai nyomásra félretájékoztatta az ügyészséget.
  okt. 5. 11:16
  Gyurcsány egykori timföldgyára is felajánlotta segítségét

  Felajánlotta segítségét a Veszprém megyei iszapömlés okozta katasztrófa elhárításához a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló mosonmagyaróvári Motim Zrt. A Motim magyarország első timföldgyára volt, 2002 óta azonban nem folytat termelést. A cég vezetői közleményük szerint megdöbbenéssel értesültek a hétfői katasztrófáról. Állításuk szerint cégük zagytárolóit a mai napig 24 órában őrzik, a megtelt tárolókat az érvényes szabványok szerint lezárták, területüket rekultiválták, felszínűket az előírásoknak megfelelően sűrű növényi vegetációval fedték. (MTI)”
 • 118. Muaddib 2010. október 05. 11:32
  „EZ IGY IGAZ!
  Én voltam azon a földsáncon, a szigetelésen kívül, ami fóliás valami nincs más.
  Számon kell kérni a Gyurcsányéktól a vállalt kármentesítést amig nem lesz késő!”
 • 117. Muaddib 2010. október 05. 11:24
  „Érdemes lenne a Mosonmagyaróvárival is komolyan foglalkozni, nehogy ott is történjen ilyen.
  Meg kellene kérdezni a kisalföldnek a polgármestert a Motim vezetését és a tulajdonosokat is.
  Én is dolgoztam ott régen akkor még működött a timföldgyártás, és emlékeim szerint van rá esély, hogy a sok esőzés a töltést elgyengítse.
  Az hogy a Mosonmagyaróvári Tescót elvinné, ha ott is átszakadna a hát az egy dolog, de a déli részen rengeteg laknak.
  Nem ártana tanulni ebből az esetből.
  Egyébként a timföldnek a portával szembeni oldalon volt /van?/ egy cseppfolyós oxigén tartály, ami ha robban az ipartelepnek annyi.”
 • 116. szocdem 2010. október 05. 11:12
  „115. hogyisne 2010.10.05. 11:03

  Most halottam, hogy az óváriak már 20 éve retegnek a hasonló bajtól. A tározók földsáncai ugyan is csak földből vannak, és az idő lassan de biztosan megeszi őket..
  Ajkán ugyan az történt, mint óváron: a tuéajok megvszerezték bagóért a céget, lerabolták, és a kármentesítést elmulasztották. Azt hitték velük nem fog megtörténni - lagalábbis az Ő életükben nem - hogy átszakadjon a tározó...
  A természet meg a fizika ezt viszont nem tudta. Ez nem véletlen, hanem BŰNÖS MULASZTÁSOK SOROZATA!!!”
 • 115. hogyisne 2010. október 05. 11:03
  „Inkább mondják azt, hogy direkt volt az egész, és a felelősőket fejbelövik holnap, minthogy véletlen. Véletlen??? Hogy történhet ilyen véletlen??? A körülmények véletlen egybejátszása????
  Remeg a lábam, könnyes a szemem, amikor olvasom a fejleményeket, nézem a fotókat.
  Hogy a jó k*va életbe történhet ilyen véletlenül????”
 • 114. szocdem 2010. október 05. 10:49
  „112. Madarász 2010.10.05. 10:45

  ezeket a tározókat "ideiglenes jlleggel" telepítették 50-60 évvel ezelőtt. Nem volt pénz -se tudás- a környezetvédelemre! A baj az, hogy a sok új tulaj, aki az MSZMP vagy más jóvoltából magántulajdonba vette ezeket, semmit nem tett a tárolási technológia megváltoztatására, a biztosan, elébb utóbb bekövetkező környezeti károk elhárítására! Ezt itt lehet - néha már azt hiszem abugris pénznyerős gondolkodás kötelező is...”
 • 113. szocdem 2010. október 05. 10:47
  „Megjegyzem: egy áldozat is rengeteg! Négy meg tragédia.....

  De az már röhej, hogy nem tudják mi történt! Legalábbis másképp tudja katasztrófa védelem, és máskép pa környezetvédelmi államtitkár..

  Mi a fene foylik ott?? Mire megy el sok a közpénz? Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokra??”
 • 112. Madarász 2010. október 05. 10:45
  „Csak azt nem értem, hogy az ilyen tárolót miért nem úgy építik meg, hogy ásnak a földbe egy nagy gödröt, kibetonozzák, leszigetelik és oda töltögetik ezt a trutyit?
  Így csak idő kérdése, mikor öregszik el az oldala és szakad át...
  Most sürgősen meg kéne a hatóságoknak vizsgálni az ilyen létesítményeket, hatástanulmányokat készíteni és kötelezni a tulajdonosokat az azonnali intézkedésre.”
 • 111. szocdem 2010. október 05. 10:37
  „<moderálva>
  Megerősítették a tározó gátját!

  Ez nagyszerű! : vissza dugták a dugót a kiborult, üress üvegbe! Van itt pííz! Meg ész is, bárki mongya...

  Nehogy Pintér elvtárs összevonja a szemöldökit, hogy a sok egyenruhás semmit nem csinál csak nézi a természet korlátozhatatlan erőit...:)))”
 • 110. szocdem 2010. október 05. 10:21
  „108. sicc 2010.10.05. 10:16

  MA reggel aztmondta valaki aki ott dolgozott, hogy ha ott is elázik a töltés, elviszi óvár déli részét- tescostól együtt!
  Gyurcsányék állítólag vállaltak valami kármentesítést amikor bagóért megvették a céget (azért volt "filléres" mert az százmilliárdba kerül, meg találni kellene neki valmi elhelyézési lehetőséget) de valójában semmi de semmi nem történt!

  GYorsan kihúztak a gyárból annyi pénzt amennyit csak lehet, aztán hagyták az egészet. Gratula..”
 • 109. Agent 2010. október 05. 10:19
  „104, nyugalom, ki kell várni a végét, hogy mi volt az igaz ok/okok, lehet emberi mulasztás, de lehet technológiai probléma is, amire -sajnos- ezúton derült fény. Tehát lehetséges, hogy nincsen közvetlen felelőse a történteknek.”
 • 108. sicc 2010. október 05. 10:16
  „Én arra lennék kíváncsi mosonmagyaróváron is történhet-e hasonló, mert itt is van vörösiszap tározó !”
 • 107. szocdem 2010. október 05. 10:16
  „Az ajkai timföldgyár tulaja vajon már előzetesben van?????

  Elvégre a gátszakadást meg lehetett volna előzni! Igaz pénzbe kerül, de a TULAJDONOSnak kötelessége a tulajdonáról gondoskodni!

  Csak megjegyzem: Mosonmagyaróvár határában van egy épp ilyen giga tározó az ottani timföldgyár veszélyes hulladékainak. A tulaja Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök. Ha az a tározó is szétmegy (ami egyébként ideiglenes jellegű vagy 50-60 éve) fél óvárt ellepi majd...

  Talán ezzel is kéne foglalkozni..”
 • 106. Agent 2010. október 05. 10:15
  „103 építhetik akárhogyan, benne van a pakliban a hiba/hibák lehetősége, ezek szerencsétlen együttállása pedig katasztrófához vezethet, lásd. ezt az olaszországi balesetet, záportározó, csupán egy túlfolyócső roppant meg a töltésben, eredmény: 268 halott.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Val_di_Stava_dam_collapse”
 • 105. sagem 2010. október 05. 10:13
  „100 Agent: nem vagyok igazán vallásos, csak egyszerűen ez jutott eszembe. Mert már hihetetlen, hogy mennyi katasztrófa sújtja ezt az országot, és valóban: ilyen még nem volt. Tartok tőle, hogy ennek még további következményei is lesznek, ránk, kicsit távolabb élőkre is.”
 • 104. ooooo 2010. október 05. 10:11
  „GONDOLOM FELELŐSSÉGRE VONÁS MOST SEM LESZ!
  Évekig szarakodnak majd az ügyön, mire mindenkiben halványabban él majd a katasztrófa (kivéve persze az áldozatok hozzátartozóit), akkor pedig valami kis kamu büntetéssel "jutalmaznak" pár "bábot"!
  A tussolás gépezete beindul ...ISMÉT!”
123 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forint a nyomravezetőnek

Ismeretlen tettesek a Cserkeszőlőn lévő touring hotelben a recepciós hölgyet megkötözték és egy… Tovább olvasom