Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Ingyenes úszásoktatást kapnak Bécsben a migránsok

A végzetes vízi balesetek elszenvedői leggyakrabban közülük kerülnek ki, ezért tanítják meg úszni a bevándorlókat. A kiskorú menekülteket önkéntesek segítik.
Ingyenes úszásoktatást szerveznek a migránsoknak Bécsben, mivel a végzetes vízi balesetek elszenvedői leggyakrabban közülük kerülnek ki - írta a Die Presse című osztrák napilap szerdai száma, amely arról is beszámolt, hogy az osztrák fővárosban önkéntesek segítenek a kiskorú menekülteknek szabadidejük hasznos eltöltésében és általában a beilleszkedésben.

Legutóbb a hét végén egy 16 éves pakisztáni fiú fulladt vízbe a bécsi Duna-sziget egyik fürdőhelyén. A parton volt két barátja is, szintén bevándorlók, de ők sem tudtak úszni, így nem segíthettek. Júniusban a Bécshez közeli, Duna menti Klosterneuburgnál egy 18 éves afganisztáni fiatal fulladt vízbe.

A vízi mentők (ÖWR) alelnöke, Gerald Berger becslése szerint Ausztriában a lakosság csaknem harminc százaléka nem tud úszni és ez a szám egyre növekszik.

Az ausztriai Közlekedésbiztonsági Tanács (KfV) emiatt országszerte harminc ingyenes úszótanfolyamot indít a nyáron, ezeken csaknem négyszáz öt és tizenöt év közötti gyerek vehet részt. A kurzusokra nemcsak bevándorlók jelentkezhetnek, hanem szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek is.

A lap arról is beszámolt, hogy a kiskorú menekültek integrációján dolgoznak a bécsi Erdbergben található befogadóközpontban, ahol jelenleg csaknem 270 kísérő nélküli gyermek kapott szállást. A projektben részt vevő Bécs városa és fiatalok érdekeit védő szervezetek közös közleményükben rámutatnak, hogy ezeknek a gyerekeknek nemcsak a jövőjük bizonytalan, hanem az is gond, hogyan töltsék el hasznosan mindennapjaikat. Ezért fiatal önkéntesek segítenek a szabadidős programok koordinálásában és a német nyelv elsajátításában.

2015 első negyedévében 874, 2014-ben pedig 2260 kísérő nélküli kiskorú nyújtott be menekültkérelmet Ausztriában. A tavaly beadott kérelmek közül 129 tizennégy év alattiaké volt. A legtöbben Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egekben az albérletárak: Győrben és Sopronban is budapesti árszínvonal

A fővárosban 20 százalékkal többet kell fizetni egy albérletért, mint egy évvel ezelőtt. Hasonló árakkal találkozhatunk megyénkben is. Tovább olvasom