Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Indul a balatoni horgászszezon harcsafogási tilalommal

Az idei horgászszezonban a Balatonnál részlegesen feloldják az áprilisi "stéges" tiltást, a pontyfogási tilalmat pedig a harcsafogási tilalom váltja fel április 1. és június 30. között - tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Hallgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp) vezérigazgatója az MTI-t kedden.
A vezérigazgató elmondta: a horgászrend szerint áprilisban a parti bejáróval nem rendelkező vízi-állásokról tilos horgászni a Balatonon, amit részlegesen feloldottak az alacsony vízállás miatt. A módosított rendelkezés szerint azokról a stégekről, amelyek lábánál a vízmélység nem éri el az 1 méter lehet horgászni. A halászati hatóság a BHNp kezdeményezésére az előző évekhez hasonlóan idén is feloldotta a pontyfogási tilalmat.

Az elmúlt évben tapasztalt harcsa elhullás után, a Balaton maradék harcsaállományának védelme, és a halfaj sikeres ívása érdekében a hatóság ugyanakkor kezdeményezte, hogy április 1. és június 30. között teljes körű fogási tilalmat rendeljenek el erre a ragadozó halfajra. A halgazdálkodási társaság szakmai alapon teljes mértékben egyetért a rendelkezéssel és támogatja azt - hangsúlyozta Füstös Gábor. A tilalom akkor lép életbe, ha környezetvédelmi szakhatóság is áldását adja rá - tette hozzá. A Balaton halállományát jelentősen tizedelő orvhalászokat és orvhorgászokat megunó horgásztársadalom kezdeményezésének eleget téve a BHNp megteremtette annak lehetőségét, hogy bárki közvetlen bejelentést tehessen a jövőben, ha szabálytalanságot, visszaélést vagy hallopást észlel. A társaság halőrei a 06-30-350-3333-as telefonszámon fogadják a bejelentéseket, kizárólag sms formájában. Megkezdte az állományszabályozó halászatot a BHNp a Balatonon. A vontatott hálós halászat egy hete, az állított hálós módszerrel történő halászat kedden indult. Az első állított hálós bevetésről 73 darab busával és egy amurral tértek vissza a hajók Siófokra, ahol a kikötőben fokozott ellenőrzés várta a halászokat halőrök és a cégvezetés részvételével. Az ellenőrök a hajók műszaki állapotától kezdve a halászzsákmány leadásáig mindent rendben találtak - a cégvezető beszámolója szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt az acsádi idősotthonban - egy ember meghalt

A tűz egy pavilonépület tetőtéri szobájában keletkezett. A tűzoltók húsz embert menekítettek ki. Tovább olvasom