Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

H1N1: Hét új oltóhely Veszprém megyében

Péntektől hét új oltóhely működik Veszprém megyében - mondta Bujdosó László, közép-dunántúli regionális tiszti főorvos csütörtökön sajtótájékoztatón, Pápán.
Közlése szerint a már működő veszprémi és balatonfüredi oltópontok mellett péntektől Ajkán, Pápán, Tapolcán, Sümegen, Zircen, Várpalotán a kórház-rendelőintézetnél fogadják az oltásra jelentkezőket, valamint a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetnél is felállítanak oltóhelyet.

A főorvos kiemelte, hogy a járvány terjedése Pápán és térségében a legerőteljesebb, egy hét alatt ötszörösére nőtt az influenzás megbetegedések száma. A pápai kórházban és a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben látogatási tilalmat rendeltek el - tette hozzá.

Az ÁNTSZ regionális tiszti főorvosa emlékeztetett arra, hogy Pápán eddig két általános iskolát és két óvodát zártak be, de egy veszprémi és egy balatonfüredi óvodában is elrendeltek egyhetes szünetet.

Bujdosó László elmondta: Veszprém megyében eddig a lakosság 15 százalékát oltották be - a gyermekintézményekben 30 százalékos az oltottság -, de a megnyugtató a legalább 55-60 százalékos arány lenne. Országos adatként említette a főorvos azt, hogy a betegek egyharmada 14 éven aluli.

Tájékoztatása szerint Veszprém megyében az ajkai kórház fertőzőosztályán kezelnek H1N1 vírus miatt egy 42 éves férfit, a régióban pedig a székesfehérvári és a tatabányai kórházban fekszik még beteg a járvány miatt.

A főorvos kitért arra, hogy a H1N1 vírus terjedését illetően Európa országaihoz képest mi még "jól állunk", ám a csúcs 5-6 hét múlva várható, ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy minél többen oltassák be magukat, a védettség kialakuláshoz ugyanis 10-14 nap kell. Bujdosó László - aki a magyar oltóanyagot igen jónak, biztonságosnak tartja -, úgy véli: az oltás felvétele "nem magánügy, hanem közügy".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: új oltópontok nyitnak Vas és Zala megyében

Most péntektől újabb oltópontok kezdik meg működésüket Vas és Zala megyében. A pontos helyszínekről… Tovább olvasom