Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Győri oktató a jogosítvány szerzésről: `nem szigorítani, változtatni kell´

Győri oktató a jogosítvány szerzésről: `nem szigorítani, változtatni kell´Nagy Eszter jó ötletnek tartja, hogy kisdiákok az iskolapadban sajátítsák el a KRESZ alapjait. Tanévenként már 9-10 órával eredményt lehetne elérni. Fotó: Béres Márton
A Magyar Közlekedési Egyesület friss tanulmányáról Olvasóink véleményét kértük. A téma nagy port vert fel: kérdéseinkre több ezer szavazat, közel 70 hozzászólás érkezett. Ez érthető, az egyesület nehezítené a jogosítványszerzést. Győri oktatót faggattunk a témában.
A közlekedési szervezet szerint sok vezetésre alkalmatlan személy kap engedélyt. Növelnék a jogsi megszerzéséhez szükséges korhatárt, a kerékpárosok, gyalogosok számára pedig átfogó képzést ajánlanak. "Örülök az egyesület felvetésének, a javaslataikról vannak kétségeim. Szigor helyett ésszerűbb lenne változtatni és korszerűsíteni a képzésen" - kezdte Nagy Eszter győri oktató.

"Nagyjából abban a rendszerben tanítjuk a kezdőket, mint amikor 1997-ben jogosítványom lett. Közhely, de a világ óriásit fordult a 2000-es években. A robbanásszerű fejlődést illene követnünk. Ami rossz irányba viszi az oktatást, hogy türelmetlenné váltunk. Régen az autósok toleránsabbak voltak a tanulóvezetőkkel. A másik oldalon néha a tanulók is túl gyorsan akarnak jogsit szerezni" - hallottuk.
Itt olvashatnak a Magyar Közlekedési Egyesület elképzeléseiről, itt láthatják Olvasóink voksait.  
Németországi példa

A győri oktató a közlekedési egyesület legjobb ötletének azt tartja, hogy a diákok tanulják a KRESZ alapjait az iskolákban. "Németországban cél, hogy 7-8 éves gyerek elsajátítsa annyira a KRESZ-t, hogy több km-t biztonságosan megtegyen kerékpárral a suliig. A győri iskolákba néha hívnak előadásokat tartani. Mindig szakítok időt ezekre az osztályfőnöki órákra" - tudtuk meg. Nagy Eszter szerint elegendő lenne ha a 9 hónapos tantervbe havi egy KRESZ-órát illesztenének.

"Az iskolákban főleg közlekedési szituációkat mutatok videókon. Arra is volt példa, hogy a gyerekekkel elsétáltunk az Árkád melletti jelzőlámpás körforgalomhoz. Itt helyzeteket figyeltünk, aztán elemeztünk" - mondta Nagy Eszter. Jogos észrevétel, hogy csak úgy lenne szabad kerékpárosokat a forgalomba engedni, ha előtte számot adnak KRESZ tudásukról. Érdekesség: a segédmotorosok 40 km/órás, a bringások 50 km/órás sebességgel haladhatnak az utakon. Előbbieknek vizsgát kell tenniük, utóbbiaknak nem...
 
Hírgrafika: Orbán Norbert
Hírgrafika: Orbán Norbert

13-szor bukott

A "legkeményebb dió" az egyesület elképzelései közül az alkalmatlan sofőrök szűrése a forgalomból. Ha valaki ötször bukik a forgalmi vizsgán, pályaalkalmassági vizsgálaton vesz részt. Amennyiben megfelelt, akkor az első vizsgától számítva két évig próbálkozhat a jogosítványszerzéssel. Kérdéses, hogy ez a közlekedés összes résztvevőjének érdekeit szolgálja-e. Biztosan emlékeznek arra az esetre, amikor a volánnál egy sofőr kiakadt autóstársára Sopronban és úgy sújtott rá gumikalapáccsal, hogy a sértett arccsontja összetört. A támadó férfi előzőleg 13-szor bukott meg a vezetési vizsgán.

Őszinteség, önkritika

"Emberileg rossz kimondani, ha valaki alkalmatlan a vezetésre. Évente a tanítványaim között 1-2 kirívó esettel találkozom. Nekik meg kell érteniük, hogy vezetés közben nem csak maguknak, másoknak is súlyosan árthatnak. Akad, akiben van önkritika, van, aki végsőkig hajszolja a jogosítványt. Oktatóként egyet tehetek: őszintén beszélek velük" - közölte Nagy Eszter. A jogosítványszerzés szigorítását nehezíti, hogy a gépjármű oktatás hiányszakmává vált. Hazánkban volt olyan évtized, amikor nem képeztek oktatókat. Sok az idősebb generációhoz tartozó oktató. "38 évvel a fiatalok közé tartozom" - búcsúzott Nagy Eszter.
Olvasóink véleményei

"Nem a korral van baj. Aki 17 évesen felelőtlen, az 25 évesen is az." Ráczné Pozderka Mára

"Mint felelős szülő, kezdeményeztem a rendőrségen, hogy az iskolában, ahová a lányom jár, legyen KRESZ oktatás. 4 hónap múlva sor került az első KRESZ órára." Schwarcz Balázs

"Jó lenne, ha visszahoznák a rutinvizsgát. Annak idején amíg ez nem volt meg, ki sem mehettünk forgalomba." Müller Ari

További hozzászólásokat ide kattintva olvashatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tegyek, ha apa megüt?

UNICEF-felmérés - kapnak pofont a gyerekek, de ezzel a jogaik is sérülnek Tovább olvasom