Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 29°C Még több cikk.

Gázolajat szállító vasúti kocsik borultak fel Szombathely közelében

Öt darab 95 ezer literes tartálykocsi siklott ki, kettő felborult, három pedig megdőlt.
Csütörtök, 7.55

Még tartanak a  mentesítési munkálatok a Szombathelyhez közeli Vép település vasútállomásán, ahol gázolajat szállító vasúti tartálykocsik siklottak ki szerda kora este - közölte honlapján csütörtök reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.     

A tájékoztatás szerint öt, egyenként 95 ezer literes tartálykocsi siklott ki, kettő felborult, három pedig megdőlt a  baleset során, amelynek körülményeit a hatóságok vizsgálják.   

Hozzáfűzték: két erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű  gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a  szivárgást még az esti órákban sikerült megszüntetni.    

Az éjjeli órákban a helyszínre érkezett szivattyúkkal  megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését ép vasúti  kocsikba. Folyik az esővízgyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtése  is, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség  - írták.   

A közlemény szerint a balesetben érintett szakaszon a  vonatközlekedés újraindult, valamennyi járat menetrend szerint  közlekedik.

21.44 - Folytatódik a műszaki mentés Vép vasútállomáson

A tűzoltók az érintett vasúttársaság szakembereivel közösen végzik a műszaki mentési munkálatokat Vép vasútállomáson, ahol öt darab, gázolajat szállító tartálykocsi szenvedett balesetet az esti órákban. Két tartálykocsi felborult, három pedig megdőlt. A baleset körülményeit a hatóságok vizsgálják.

A 95 ezer literes tartályok egyikéből ömlik, a másikból folyik, további kettőből pedig szivárog a gázolaj. A tűzoltók a vasúttársaság, valamint egy magáncég bevonásával tervezik és végzik a mentesítést, ami elsősorban a tartályokban lévő gázolaj átszivattyúzását jelenti ép tartályokba. Jelenleg két, nagy teljesítményű szivattyút és több vasúti tartálykocsit indítottak a káreset helyszínére.

A műszaki mentést a szombathelyi és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók végzik, munkájukat a vépi önkéntesek segítik. A helyszínen segíti a tűzoltók munkáját a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A káreset lakott területet nem érint, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

19.39 - Zárt terület

Két tartálykocsi felborult, három pedig megdőlt az érintett helyszínen. Két tartályból folyik a gázolaj. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével műszaki mentést végző szombathelyi hivatásos tűzoltók száz méter sugarú körben zárt területté nyilvánították a baleset helyszínét.

A káresethez riasztották a katasztrófavédelmi mobil labor egységet is. A hivatásos egységek munkáját a vépi önkéntes tűzoltók segítik. A felderítés első helyszíni információi szerint a káresemény lakóépületeket nem érint.
 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A döntőbe vágtáznának

Jubileumi verseny - Kapuvár, Kóny, Nyúl, Sopron és Tata képviseli a térséget a budapesti Hősök terén. Tovább olvasom